Dankzij voorzieningen zoals een gebarentolk of schrijftolk is het voor doven en slechthorenden een stuk makkelijker om je eigen zaakjes te regelen. Doe jij dat ook? E-mail slecht leesbaar?
bekijk online.
LEZEN KIJKEN WETEN DOEN

Column Margriet: Toegankelijkheid

Regel jij je eigen zaakjes?

Columnist Margriet regelt graag haar eigen zaakjes, en dankzij voorzieningen zoals een gebarentolk of schrijftolk is het voor doven en slechthorenden een stuk makkelijker. Maar, als het gaat om een echt inclusieve samenleving, valt er volgens Margriet nog een hoop te winnen. Je leest het in haar laatste blog.

Neem nou een avondje uit eten gaan, hoe toegankelijk is dat voor doven en slechthorenden? (Harde) achtergrondmuziek kan ervoor zorgen dat het een stuk lastiger is om de ander te verstaan. Maar gelukkig kun je zelf ook een hoop dingen doen om het communiceren in een restaurant makkelijker voor jezelf te maken. In deze nieuwsbrief vind je vijf communicatietips.

Een ander voorbeeld van iemand die graag zelfstandig in het leven staat is Jurgen. Omdat hij doof is, gebruikt hij beeldbemiddeling van KPN Teletolk, waarmee hij kan bellen in gebarentaal (NGT). Bijvoorbeeld om direct een afspraak maken met de huisarts. ‘Bellen in gebarentaal is voor mij heel prettig. Ik kan zelf mijn verhaal doen op een manier die het beste bij mij past.’ We delen nog een keer zijn ervaringsverhaal.

Tot slot ziet NPO (Nederlandse Publieke Omroep) ook het belang in van inclusie. Want ook als je tv wilt kijken, is het wel zo fijn dat je alles meekrijgt. De NPO doet daarom verschillende dingen om zo toegankelijk mogelijk te zijn. Voor mensen die niet (goed) kunnen horen, maar ook voor mensen die blind of slechtziend zijn. Wat ze allemaal doen, is overzichtelijk bij elkaar gezet op hun website.

Veel leesplezier!

Redactie Doof

Actueel

5 tips om uit eten gaan met gehoorverlies makkelijker te maken

Zin in om lekker uit eten te gaan nu de restaurants weer open zijn? Achtergrondgeluid in restaurants en café’s kan het voeren van gesprekken moeilijk maken. Vijf tips om dit makkelijker te maken voor als je een cochleair implantaat (CI) of andere hooroplossing draagt.

19-08-2021 | advertorial

Lees verder

Lezersvraag: Wat doe ik met mijn oude hoortoestellen?

Heb je nog oude hoortoestellen in de kast liggen? Zonde om ze te laten verstoffen. Veel beter kun je ze naar de audicien brengen, dan krijgen ze een tweede leven. Maar hoe werkt dat precies en wat zijn de mogelijkheden?

06-08-2021 | lezersvraag

Lees verder

Meer nieuws

NPO zet toegankelijkheid in de spotlight

06-08-2021

Meer lezen

Persoonlijk

‘Bellen in gebarentaal is voor mij heel prettig’

Omdat Jurgen doof is, gebruikt hij beeldbemiddeling van KPN Teletolk, waarmee hij kan bellen in gebarentaal (NGT). Bijvoorbeeld om direct een afspraak maken met de huisarts.

16-07-2020

Lees verder
 

Volg ons Facebook Instagram

is onderdeel van

Berengroep

afmelden voor de nieuwsbrief

© 2024   Alle rechten voorbehouden