Babygebaren

Babygebaren is een vorm van gebarentaal voor jonge, horende of slechthorende kinderen: baby’s, peuters en kleuters. Het is een manier om met je kind te communiceren als praten nog niet lukt. Hoewel een baby pas rond zestien maanden begint met praten, kan hij al veel eerder communiceren door gebaren te maken.  Dit komt omdat het bewegen van je handen, vingers en armen onder de grove motoriek vallen. En die grove motoriek is bij een baby eerder ontwikkeld dan de fijne motoriek. Het bewegen met de mond, praten dus, valt onder fijne motoriek.

Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat baby’s al heel jong veel kunnen begrijpen en ook al veel zelf willen vertellen. Vanaf ongeveer zes maanden oud kunnen baby’s betekenisvolle gebaren maken en hun ouders duidelijk maken wat ze willen. En dat is veel eerder dan wanneer ze hun eerste woordjes kunnen zeggen.

Voordelen babygebaren

Het is niet zo dat je je kind alleen gebarentaal aanbiedt. Babygebaren is het ondersteunen van gesproken taal met gebaren. Enkele voordelen van het gebruik van babygebaren:

  • Je kind is als baby, maar ook als peuter, minder gefrustreerd omdat hij zonder woorden beter kan uitleggen wat hij bedoelt.
  • Je kunt al vroeg gesprekjes voeren met kinderen, omdat ze meer kunnen aangeven dan alleen hun basisbehoeften.
  • Het gebruik van gebaren zet het taalverwervingsproces sneller in gang, waardoor je kind sneller leert praten dan niet-gebarende kinderen.
  • Je kind is in staat om met dove en slechthorende mensen te communiceren.

Op verschillende plaatsen in Nederland vinden cursussen of workshops voor ouders plaats.

 


Gerelateerde artikelen