Het nadeel van een lapje voor de lippen E-mail slecht leesbaar?
bekijk online.
LEZEN KIJKEN WETEN DOEN

Column: Het nieuwe beperken

Lapje

Ken je het spreekwoord ‘Iemand voor het lapje houden’? Het betekent ‘iemand voor de gek houden’ en stamt volgens taalkundigen af van een oud gebruik onder vee­boeren. Als een stier een koe wilde dekken terwijl dat niet mocht of kon, kreeg hij een lapje voor­gebonden. Zo werd de stier dus voor de gek gehouden.

Sinds kort heeft een nieuw soort lapje zijn intrede gedaan in ons taalgebruik: het lapje voor de lippen. Oftewel: het mondkapje. In het openbaar vervoer is het sinds begin van deze maand verplicht. Voor doven en slechthorenden betekent deze gezichtsbedekking een extra belemmering om mensen te kunnen verstaan. Met zo’n masker voor de mond zijn iemand lippen immers volkomen onzichtbaar. Lastig als je die lippen juist zo hard nodig hebt om de uitleg van de treinconducteur te kunnen begrijpen.

Gelukkig ontstaan er overal allerlei initiatieven om dit probleem op te lossen. In deze nieuwsbrief besteden we er aandacht aan: waar kun je mondkapjes met doorzichtig venster kopen, of hoe maak je ze zelf? Gezien de impact die corona op ons dagelijks leven heeft, zou het ons niet verbazen als we op een dag een nieuw lapjesspreekwoord hebben, dat terugverwijst naar deze bijzondere periode: ‘Iemand achter het lapje houden’. Vanuit het perspectief van doven en slechthorenden betekent dat dan in ieder geval: elkaar niet begrijpen. Hopelijk is de Nederlandse Gebarentaal tegen die tijd officieel erkend, zodat de kans groter is dat die treinconducteur een paar belangrijke basisgebaren kent.

Redactie Doof.nl

Actueel

Mondmaskers met venster: waar koop of maak je ze?

Steeds meer organisaties ontwikkelen doorzichtige mondkapjes waarmee het mogelijk is om te kunnen liplezen. Welke zijn er zoal en waar koop je ze?

13-10-2020 | algemeen

Lees verder

Wetsvoorstel erkenning Nederlandse Gebarentaal klaar voor debat

Het initiatiefwetsvoorstel van PvdA, ChristenUnie en D66 over juridische erkenning van de Nederlandse Gebarentaal is klaar om besproken te worden in de Tweede Kamer. De fracties dienden woensdag 27 mei de schriftelijke beantwoording in. De wet regelt dat veel belangrijke informatie beter toegankelijk wordt voor alle mensen in Nederland voor wie gebarentaal de moedertaal is.

28-05-2020 | algemeen

Lees verder

Meer nieuws

Alarmnummer 112 niet meer bereikbaar via analoge teksttelefoon

28-05-2020

Gebarentaal leren? Doe een cursus of download een app!

15-07-2022

Documentaire NH Nieuws: ‘Ik hoor erbij’

02-06-2020

Gratis online cursusaanbod over TOS, prikkelverwerking, gehoorverlies en meer

03-06-2020

Meer lezen

Video

Zo maak je je eigen mondmasker met venster!

Persoonlijk

Doof of blind: één pot nat

Een telefoontje op de redactie: een slechtziende man werd door zijn zorgverzekeraar naar ons doorverwezen.

09-06-2020

Lees verder
 

Volg ons Facebook Instagram

is onderdeel van

Berengroep

afmelden voor de nieuwsbrief

© 2024   Alle rechten voorbehouden