En een bijzondere winactie E-mail slecht leesbaar?
bekijk online.
LEZEN KIJKEN WETEN DOEN

Column Janneke: Een hoortoestel en toch warme oren?

Wat is er mis met 'doventolk'?

Tolken Nederlandse Gebarentaal zie je op allerlei plekken. Bij de persconferenties over corona, waar ze eerst tussen de sprekers stonden, toen in een heel kleine ‘postzegel’ en nu op een themakanaal groot in beeld, zoals bij het journaal. En ze zijn tegenwoordig ook bij het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer! Je kunt live kijken, maar ook achteraf alles terugzien.

Waarom mag je deze tolken eigenlijk geen ‘doventolken’ noemen? Dat vroeg een lezer zich af. Dat is onder andere omdat de tolken er niet alleen voor de dove mensen zijn. Waarom nog meer? En wat is dan het goede woord? Dat lees je in ons antwoord op de lezersvraag.

Als je in het huwelijksbootje stapt, wil je dat doen in je eigen taal. Als je doof of slechthorend bent, kun je dan natuurlijk een tolk inzetten. Maar er is meer mogelijk. Want Sebastiaan Boogaard is de enige trouwambtenaar in Nederland die trouwceremonies in gebarentaal mag doen. In onze speciale Valentijnsactie, die nog een maand loopt, kun je zelfs een trouwceremonie van Sebastiaan winnen!

Veel leesplezier!
Redactie Doof.nl

Actueel

Lezersvraag: Waarom mag je geen ‘doventolk’ zeggen?

Beste redactie, laatst had ik het met een vriend over de doventolken bij de persconferenties over corona. Mijn vriend zei toen dat hij gehoord had dat dove mensen niet blij zijn als je het woord ‘doventolk’ gebruikt. Waarom is dat? En hoe moet ik mensen als Irma Sluis dan wel noemen?

17-02-2022 | lezersvraag

Lees verder

Maak kans op een trouwceremonie in gebarentaal!

Sebastiaan Boogaard is de enige persoon in Nederland die mensen in gebarentaal mag trouwen. Wil jij een trouwceremonie in NGT of NmG winnen? We hebben een bijzondere Valentijnsactie die tot 15 maart loopt.

14-02-2022 | interview

Lees verder

Meer nieuws

Kijktip: vragenuur Tweede Kamer mét gebarentolk terugkijken

17-02-2022

Gebarentolk bij start persconferentie corona groot in beeld op NPO Politiek en Nieuws

15-02-2022

Meer lezen

Video

Rondleidingen in Nederlandse gebarentaal in Museum De Lakenhal
 

Volg ons Facebook Instagram

is onderdeel van

Berengroep

afmelden voor de nieuwsbrief

© 2024   Alle rechten voorbehouden