Hoe communiceer je met dove en slechthorende patienten? Leer 15 essentiele gebaren!

18-05-2020

In Nederland zijn er 1,8 miljoen mensen met een (vorm van) auditieve beperking. Er zijn ongeveer 18.000 mensen die de Nederlandse gebarentaal als moedertaal hebben. Ziekenhuizen zijn publieke ruimtes waar het belangrijk is dat de zorg goed toegankelijk is voor iedereen, ook voor doven en slechthorenden.

 

Tolk kan niet mee naar ziekenhuis

Echter kunnen doven en slechthorenden in deze coronatijd niet meer zomaar een tolk Nederlandse gebarentaal of een schrijftolk meenemen naar het ziekenhuis. Doktoren moeten werken met een mondkapje op en handschoenen aan, en soms met een compleet beschermend pak. Dit maakt het communiceren met doven en slechthorenden nog lastiger. Dit kan voor een onveilig gevoel zorgen bij deze patiënten.

 

Leer de 15 belangrijkste gebaren

Om ziekenhuispersoneel en ander medisch personeel te ondersteunen in een goede communicatie met doven en slechthorenden, heeft Wat Telt! een video ontwikkeld waarmee je de 15 belangrijkste gebaren in de context van het coronavirus leert. Daarbij geven ze communicatietips. De video is gratis te bekijken. Een aanrader voor iedereen om te gebaren te leren!

 

Op de website van Wat Telt kun je het hele filmpje bekijken en vind je handige documenten om de communicatie makkelijker te maken.

 

Dit initiatief is een samenwerking met Dr. Anika Smeijers en met ondersteuning van Dovenschap, de landelijke belangenvereniging voor doven in Nederland. Video door Max Vonk Media. Materiaal (doktersjasje, mondkapje + handschoenen) met dank aan Noordwest Ziekenhuisgroep.


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen