Aandacht voor toegankelijkheid, communicatie en gebarentaal E-mail slecht leesbaar?
bekijk online.
LEZEN KIJKEN WETEN DOEN

Column: Marieke verbaast zich over nieuwe geluiden

Toegankelijk

Afgelopen week was het De week van de toegankelijkheid. Zeven dagen waarin speciale aandacht werd besteed aan iets wat eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn. Maar dat is het niet voor iedereen. Zelf kunnen beslissen wat je doet, waar je heengaat. Ongehinderd door een beperking of aandoening. Dat is voor heel veel mensen nog absoluut niet vanzelfsprekend.

Met elkaar kunnen we zorgen voor meer toegankelijkheid. Vaak begint dat met aandacht. Aandacht voor elkaar. Wat heeft iemand nodig? Wat kan ik zelf doen om te zorgen voor meer toegankelijkheid? Gelukkig pikken steeds meer mensen, organisaties en instanties dit signaal op. En wordt – idealiter met de doelgroep samen – gekeken naar wensen en mogelijkheden.

Toegankelijkheid is ook de mogelijkheid om ongehinderd met elkaar te kunnen communiceren. Wat zou het mooi zijn als iedereen kan gebaren, al is het maar een beetje. Te beginnen met één dag, op de basisschool. Aandacht voor gebarentaal. Doe jij ook mee?

Veel leesplezier!
Redactie Doof

Actueel

Oproep: aandacht voor gebarentaal in de klas

Op vrijdag 12 oktober 2018 werd prof. dr. Onno Crasborn officieel beëdigd als hoogleraar aan de faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit. De titel van zijn inaugurale rede is: Nederlandse Gebarentaal: meer dan een taal. Ter gelegenheid van zijn oratie doet hij tevens een bijzondere oproep. Het Gebarencentrum sluit daarop aan met een mooi gebaar.

09-10-2018 | algemeen

Lees verder

Baanbrekend onderzoek: EMDR kan helpen bij tinnitus

Kun je met de psychologische behandeling EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) ook tinnitus behandelen? Volgens klinisch psycholoog Marian Rikkert van Ziekenhuis Rivierenland wel. Een onderzoek van vier jaar leverde op dat één op de twee patiënten er baat bij heeft. Dat is bijzonder nieuws voor mensen die aan oorsuizen lijden.

03-10-2018 | onderzoek & wetenschap

Lees verder

Meer nieuws

Ruimere openingstijden beeldbemiddelingsdienst KPN Teletolk

02-10-2018

ReSound LinX Quattro: het allereerste premium-plus hoortoestel

04-10-2018

Klappen verboden: studentenvakbond juicht alleen nog in gebarentaal

03-10-2018

Zijn alle implantaten hetzelfde? Kom op 19 oktober naar de informatiebijeenkomst

02-10-2018

Tweede Kamer vindt: NPO moet meer doen voor doven en slechtzienden

02-10-2018

Vechten voor gebarentaal: ‘We moeten af van prototypes, hokjes en vakjes’

26-09-2018

Meer lezen

Video

MediaMasters 2018: toegankelijk voor doven en slechthorenden!

Persoonlijk

‘Als ik niet vermeldde dat ik doof ben, mocht ik wél op gesprek komen’

Tom en André Uittenbogert zijn vijftien jaar getrouwd. Tom (52) is doof geboren, André (50) is horend. Ze leerden elkaar zeventien jaar geleden kennen via internet. Uit angst voor een afwijzing vertelde Tom in hun eerste mailcontact niet meteen dat hij doof is. Voor André was hun eerste afspraakje daardoor een bijzondere ontmoeting.

17-09-2018

Lees verder
 

Volg ons Facebook Instagram

is onderdeel van

Berengroep

afmelden voor de nieuwsbrief

© 2024   Alle rechten voorbehouden