We hebben wat voor je op een briefje geschreven E-mail slecht leesbaar?
bekijk online.
LEZEN KIJKEN WETEN DOEN

Column: Een buisje bij volwassenen?

Briefje

De opkomst tijdens de Tweede Kamerverkiezingen was hoog dit jaar. Bijna 80 procent van de Nederlandse bevolking stopte een briefje met een rood ingekleurd cirkeltje in de stembus. In Utrecht kon dat dit jaar bij twee gebarentalige stembureaus. In deze nieuwsbrief lees je niet alleen hoe dat voor de dove bezoekers van het stembureau was, maar ook hoe horende kiezers dit hebben ervaren.

Een andere organisatie die goed bezig is op het gebied van toegankelijkheid is NS. We spraken met Joost Nagtzaam, projectleider Toegankelijkheid, die er tijdens zijn werk achterkwam dat hij zelf ook nog best wat vooroordelen had over dove en slechthorende reizigers. ‘Vroeger dacht ik: ik schrijf het wel even op een briefje. Maar toen ontdekte ik dat dat niet de oplossing was om elkaar te kunnen begrijpen.’

Nóg een mooi interview, met Gabby Bakker. Door de coronamaatregelen kwam de actrice en theatermaker vorig jaar plotseling zonder werk te zitten. Ze wist meteen dat het lang zou gaan duren en besloot om het roer om te gooien. Ze kwam uit bij iets wat ze eigenlijk al veel langer wilde doen: ze startte met de opleiding tolk Nederlandse Gebarentaal. ‘Het voelde voor mij als thuiskomen.’

Tot slot vertelt columnist Jan van der Borden over zijn gesprek met de buurvrouw, die verkouden is. Ze vraagt zich af waarom ze dan meteen ook niks meer hoort. En Jan zou Jan niet zijn, als hij daar niet een uitvoerige verklaring voor kon geven.

Kortom: een nieuwsbrief vol interessante gesprekken en verrassende inzichten. Dat geven we je op een briefje!

Redactie Doof.nl

Actueel

Toegankelijkheid bij NS: ‘Vroeger dacht ik: ik schrijf het wel even op een briefje’

Jaren geleden betekende toegankelijkheid vooral dat je met een rolstoel een treinreis moest kunnen maken. De focus is echter langzaam opgeschoven naar een veel breder terrein. En NS schuift daarin mee. Een interview met Joost Nagtzaam, projectleider Toegankelijkheid bij NS.

30-03-2021 | algemeen

Lees verder

Overweegt u een CI? Laat u goed informeren!

Wanneer u in aanmerking komt voor een CI, of wanneer uw kind daarvoor in aanmerking komt, heeft u waarschijnlijk veel vragen. Het is belangrijk dat u zich goed laat informeren. Want niet alle CI’s zijn hetzelfde. Op een informatiebijeenkomst kunt u in contact komen met professionals én ervaringsdeskundigen die al uw vragen kunnen beantwoorden.

30-03-2021 | advertorial

Lees verder

Meer nieuws

Interview Gabby Bakker: Van actrice naar tolk Nederlandse Gebarentaal

29-03-2021

Digitale voorlichting over gehoorverlies en hoorapparatuur voor kinderen

22-03-2021

Gebarentalig stembureau Utrecht: ‘Hier zijn de rollen omgedraaid’

17-03-2021

Meer lezen

Video

Finalist Op zoek naar Maria zingt lied met gebarentaal

Persoonlijk

Spraak kun je afzien! Oefenen doe je zo

Wanneer je slechthorend bent, zijn er verschillende manieren die kunnen helpen beter te verstaan. Een van die dingen is het oefenen met spraakafzien. Voordat ik slechthorend werd had ik hier nog nooit van gehoord.

21-03-2021

Lees verder
 

Volg ons Facebook Instagram

is onderdeel van

Berengroep

afmelden voor de nieuwsbrief

© 2024   Alle rechten voorbehouden