“Je ziet er helemaal niet doof uit”

30-07-2018

 

Er bestaan veel vooroordelen over doven en slechthorenden. In dit (Engels ondertitelde) filmpje van de BBC reageren doven en slechthorenden op de meest gestelde vragen en opmerkingen van horende personen. Afgezien van alle hilarische antwoorden wordt ook duidelijk: er is nog een lange weg te gaan.

 

Bron: BBC Three op YouTube


Reacties

Er zijn 3 reacties Bekijk

SC

Chaotisch filmpje. Het optische kabaal maakt me het lezen onmogelijk. Maar goed, “here are some of the things not to say to a deaf person” is aanstellerij. Iedereen loopt rond met wat domme gedachten, de doven zelf ook. Ooit hoorde ik een slechthorende zeggen hoe erg het was om slechthorend te zijn. Heel anders dan bijvoorbeeld mensen met een bril, want met met een bril zijn immers alle kijkproblemen opgelost. Het was een hele ontdekking dat dit niet het geval was. Tja, toen moest er een andere wij-zij bedacht worden. Maar wees niet bang, daarvan zijn er zijn er genoeg te vinden,

Deze domme uitspraak is overigens erger dan het lijkt, want binnen de slechthorendenkringen zie je veel mensen met brillen en/of neurologische aandoening. Het had deze spreker al lang bekend moeten zijn dat bijvoorbeeld flesbodembrillenglazen vaak niet meer dan een doekje voor het bloeden zijn. Sommigen kunnen er gelukkig goed mee zien, voor anderen is het het laatste beetje zicht.

Wat is er mis met “Je ziet er helemaal niet doof uit”? Het is toch een veelvoorkomende opmerking dat iemand er niet uitziet? En er wordt toch binnen eigen kringen gejammerd dat slechthorend/doofheid niet zichtbaar is?

Beantwoord
Arie

Nou SC, de enige die chaotisch is lijkt me uzelf. Wat een bijzonder raar en onsamenhangend geheel is dit toch, waar wil je nu naar toe eigenlijk? Lijkt me dat je wilt zeggen dat je wel vreemde opmerkingen mag maken naar doven, niets mis mee of begrijp ik de hele strekking niet van uw verhaal? Mijn mening is namelijk dat men zich wel een iets mag verdiepen in de dove medemens alvorens maar te pas en te onpas vervelende opmerkingen te maken en zichzelf dan ook nog eens grappig vindt. Ik schaam me geregeld voor dit soort mensen en raak er ook flink van geirriteerd. Helaas zijn het niet eens altijd onbekenden maar zijn het zelfs collega’s of soms zogenaamde kennissen…. Tja de mens is helaas een vreemd wezen met rare kronkels.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen