In de laatste nieuwsbrief van het jaar is er gelukkig ook goed nieuws! E-mail slecht leesbaar?
bekijk online.
LEZEN KIJKEN WETEN DOEN

Kippenvel bij wiegeliedjes

2020 was het jaar van ...

Corona. Nou, dat was geen moeilijke pubquiz vraag. We kunnen deze laatste nieuwsbrief van het jaar dan ook makkelijk vullen met een terugblik op de pandemie en zaken als de mondmaskerplicht. Dat doen we niet. Want er zijn ook veel positieve dingen om op terug te kijken en dat doen we liever.

Zo pakte 2020 ondanks (of misschien zelfs dankzij) de coronacrises bijzonder goed uit voor de Nederlandse Gebarentaal. Wat hebben we zitten gillen op de redactie, toen op 22 september de Tweede Kamer unaniem het wetvoorstel voor de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal aannam. Ons verslag van deze mijlpaal op de Hofplaats in Den Haag kun je nog eens terugkijken en/of lezen. En dan dat historische moment op 13 oktober, toen de Nederlandse Gebarentaal echt officieel werd erkend.

Het was ook het jaar dat er voor het eerst een gebarentolk live aanwezig was bij een landelijke persconferentie. Door het optreden van gebarentolk Irma Sluis, kwam er enorm veel aandacht voor gebarentaal. Dat merkte de Hogeschool Utrecht ook. Het aantal aanmeldingen voor de opleiding tot Tolk Gebarentaal steeg met maar liefst 42%. Dit was allemaal niet mogelijk geweest zonder de tomeloze en bevlogen inzet van de Dovengemeenschap. Een aantal personen in het bijzonder, zoals Eva Westerhoff, Corrie Tijsseling en Machiel Ouwerkerk en iedereen die op zijn of haar eigen manier heeft bijgedragen aan de inclusie van doven en slechthorenden in Nederland. Dank jullie wel!

Wil je alles uit 2020 nog eens teruglezen? Kijk dan naar ons jaaroverzicht.

Voor nu, wensen we jou hele fijne feestdagen en een gelukkig en vooral gezond 2021. Graag tot volgend jaar!

Redactie Doof.nl

Actueel

Van gebaren in de schoolbus tot een echte gebarentaal

Er zijn zo’n 6000 talen op de wereld, schatten wetenschappers. Soms verdwijnen er talen, maar een enkele keer komt er ook een nieuwe taal bij. Zoals een gebarentaal in Midden-Amerika. 

22-12-2020 | algemeen

Lees verder

Grote subsidie voor automatische vertaling gebarentaal en gesproken taal

SignON start een onderzoeksproject om een mobiele oplossing te ontwikkelen voor automatische vertaling tussen gebarentalen en gesproken (en geschreven) talen.

18-12-2020 | onderzoek & wetenschap

Lees verder

Meer nieuws

Nieuwe RONDO 3 van MED-EL maakt het leven eenvoudiger

22-12-2020

Advanced Bionics en Phonak ontvangen CE-goedkeuring voor het Marvel cochleair implantaat-platform

04-02-2021

Filmtip: Sound of Metal, over een drummer die zijn gehoor verliest

11-12-2020

Uit- en thuistips (voor de kerstvakantie)

08-12-2020

Meer lezen

Video

Dubbel Feest in Groningen - Guyotschool 2020

Persoonlijk

Mijn eerste keer horen met een gehoorapparaat

De allereerste keer dat ik mijn gehoorapparaat in kreeg, en er een kopje op tafel werd gezet… Hard, pijnlijk, koud, dit was niet ok, toch? En wat was ik doof! Ik had het gewoon niet door gehad. Herkenbaar?

14-12-2020

Lees verder
 

Volg ons Facebook Instagram

is onderdeel van

Berengroep

afmelden voor de nieuwsbrief

© 2024   Alle rechten voorbehouden