Veel aandacht voor inzet gebarentolk tijdens persconferenties coronavirus

16-03-2020 algemeen

Terwijl het coronavirus Nederland – en de rest van de wereld in zijn greep heeft, is er op internet en social media af en toe ook ruimte voor een vrolijke noot. Zo kreeg Tolk Nederlandse Gebarentaal Irma Sluis heel veel positieve reacties op haar optreden bij de persconferentie van zondagmiddag. En wat de kijkers vooral ook opviel, was de vertaling voor ‘hamsteren’. Een GIF’je van dit gebaar ging meteen viraal.

Om te beginnen was het natuurlijk erg bijzonder dat er een gebarentolk werd ingezet tijdens een landelijke persconferentie over een crisissituatie. Het was de eerste keer dat dit in Nederland gebeurde. Hoewel dit een positieve ontwikkeling is, kwam het voor veel dove en slechthorende Nederlanders wel te laat. Er waren de afgelopen weken immers al meerdere belangrijke persconferenties over het coronavirus geweest waarbij geen gebarentolk aanwezig was. En dat was volgens Eva Westerhoff, woordvoerder voor belangenvereniging Dovenschap, “levensgevaarlijk”. Tegen RTL Nieuws zei ze hierover dat ouderen, doven en slechthorenden buitengesloten worden omdat ze onvoldoende of foutieve informatie krijgen.

Machiel Ouwerkerk

Ook de dove Machiel Ouwerkerk uit Brabant kwam in actie. Hij was net als andere doven en slechthorenden erg gefrustreerd dat hij niet direct kon meekrijgen wat er tijdens een persconferentie wordt gezegd. “Het is gewoon schandalig dat wij de hulp nodig hebben van anderen om de informatie die er wordt gegeven te kunnen volgen”, zei hij in hetzelfde artikel van  RTL Nieuws. Hij liep vorige week tijdens de uitzending van het NOS Journaal in beeld achter een verslaggever met een protestbord met de tekst: ‘Waar is de gebarentolk voor doven tijdens crisissituaties?’

En zo stond er afgelopen donderdag dus ineens een gebarentolk naast minister Bruno Bruins (Medische Zorg), premier Mark Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM en dat leverde veel reacties op. “Het is overweldigend, maar ik ben er nuchter onder. Ik doe gewoon mijn werk”, vertelde Irma Sluis, die de persconferenties tolkte, tegen het AD. “Ik ben blij dat de overheid eindelijk gehoor heeft gegeven aan de oproep om crisiscommunicatie toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Veel mensen hebben hier lang voor gestreden.”

Niet hamsteren

Gisterenmiddag was het vooral het gebaar voor ‘hamsteren’ dat opviel onder de kijkers. Een GIFje met dit gebaar ging al snel viraal op onder andere Twitter. “Gouden kalf voor deze gebarentolk” en “Grote hulde”, waren enkele reacties op sociale media.

Live toespraak premier Rutte met gebarentolk

Vanavond, maandag 16 maart om 19.00 uur, spreekt minister-president Rutte op televisie het land weer toe over het coronavirus. Het wordt live uitgezonden door de NOS op televisie, radio en internet. Ook RTL zendt de speech uit. Op het themakanaal NPO Nieuws is de toespraak te volgen met een gebarentolk.

NOS Journaal om 20.00 uur met gebarentolk vanwege coronavirus

Het NOS Journaal van 20.00 uur wordt voorlopig ook elke dag voor doven en slechthorenden met een gebarentolk uitgezonden op het themakanaal NPO Nieuws.

Lees meer

Veel kranten besteden aandacht aan de inzet van gebarentolk Irma Sluis. We hebben een aantal artikelen voor je op een rij gezet.

RTL Nieuws
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5057841/gebarentolk-irma-sluis-hamsteren-persconferentie-coronavirus

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5052116/doventolk-gebarentolk-persconferentie-coronavirus-corona

Het Parool
https://www.parool.nl/nederland/gebarentolk-ook-doven-moeten-goed-geinformeerd-worden-over-corona~b70669d6/


Reacties

Er zijn 2 reacties Bekijk

Paul

Ik vind de doventolk bijzonder storend. Ik heb een oogziekte waardoor ik maar ee n beperkt gezichtsveld heb. Het oog is gemaakt om te focussen op beweging, dus onwillekeurig kijk je naar de druk gebarende tolk, waar je niets van begrijpt. Misschien leuk voor slechthorende , maar een crime voor mensen zoals ik

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen