Friesche Vlag eerste reclamespotje met ondertiteling E-mail slecht leesbaar?
bekijk online.
LEZEN KIJKEN WETEN DOEN

Column: 'Zo gaan we het doen'

Woorden

Veel nieuwsberichten hebben deze week te maken met woorden. Vooral met de woorden die bij de beelden horen, oftewel: de ondertitels. Die zijn vanaf nu ook beschikbaar voor alle reclameblokken op NPO 1, 2 en 3. Vorige week konden dove en slechthorende televisiekijkers voor het eerst meelezen waarom de opschuimmelk van Friesche Vlag het lekkerst is in je latte of cappucino. Weer een stap op weg naar een volledig toegankelijke publieke omroep. Jammer dat dit nog niet geldt voor alle bioscopen in Nederland. Daar weet Lora van Rijn alles van. In haar ervaringsverhaal legt ze uit hoe lastig het is als je niet met je eigen kinderen naar de film kunt.

Woorden van geheel andere aard zijn vanaf nu te vinden in de Queer Gebarenwoordenlijst, die eind deze maand wordt gelanceerd in het Van Abbemuseum in Eindhoven. De woordenlijst is een verzameling termen in gebarentaal, die betrekking hebben op identiteit, emancipatie en politiek. Hiermee wordt discussie over deze onderwerpen toegankelijker voor een breder publiek en krijgen queer dovengemeenschappen meer zichtbaarheid in de samenleving.

Daar houden we van: niet alleen woorden, maar ook daden.

Redactie Doof.nl

Actueel

Van Abbemuseum introduceert de Queer Gebaren Glossary

Deze maand introduceert het Van Abbemuseum de Queer Gebaren Glossary. Het doel van de woordenlijst is om queer onderwerpen ook bespreekbaar te maken in de Nederlandse Gebarentaal.

16-01-2020 | opmerkelijk

Lees verder

Ook reclameblokken NPO nu met ondertiteling

Vanaf nu kunnen dove en slechthorende televisiekijkers ook de reclamespotjes tussen de programma's goed volgen. De STER-reclameblokken worden namelijk voorzien van ondertiteling via NPO Ondertiteling TT888.

20-01-2020 | algemeen

Lees verder

Meer nieuws

Dove man klaagt pornosite aan vanwege ontbrekende ondertiteling

20-01-2020

Gebarentolken in justitie leggen week lang het werk neer

13-01-2020

Meer lezen

Video

Roller Coaster van Danny Vera in gebarentaal

Persoonlijk

Ervaringsverhaal: 'Zonder een tolk kost alles energie'

‘Heb je even?’ is Lora’s eerste reactie op de vraag hoe (on) toegankelijk ze de samenleving ervaart. Ze begint meteen te vertellen over haar kinderen, twee dochters en een zoon. Alle drie de kinderen horen goed en worden tweetalig opgevoed; met gesproken Nederlands en Nederlandse Gebarentaal. Lora is zelf ook tweetalig opgevoed. Daardoor kan ze prima meedraaien in de horende wereld. Maar toch, zo benadrukt ze, voelt ze zich regelmatig “beperkt”.

21-01-2020

Lees verder
 

Volg ons Facebook Instagram

is onderdeel van

Berengroep

afmelden voor de nieuwsbrief

© 2024   Alle rechten voorbehouden