Van Abbemuseum introduceert de Queer Gebaren Glossary

16-01-2020 opmerkelijk , samenleving & maatschappij , uit- en thuistips

In 2015 publiceerde het Van Abbemuseum de eerste Queer Glossary, een woordenlijst met terminologie omtrent queer- en LHBTIQ-kwesties. Het doel van de woordenlijst is om queer onderwerpen bespreekbaar te maken. Deze maand introduceert het Van Abbemuseum ook de visuele versie van de woordenlijst: de Queer Gebaren Glossary.

De Queer Gebaren Glossary is een verzameling termen die betrekking hebben op identiteit, emancipatie en politiek. De woordenlijst introduceert relevante terminologie in gebarentaal en maakt deze toegankelijk voor een groter publiek. Hiermee worden ook queer dovengemeenschappen zichtbaarder in de samenleving. Het gebruik van de juiste termen in gebarentaal is een belangrijke stap op weg naar inclusie.

Wat is queer?

Hieronder vind je de uitleg in gebarentaal van het woord ‘queer’:

 

Queer Gebarenatelier

Voor het samenstellen van de Queer Gebaren Glossary startte het Nederlands Gebarencentrum (NGC) een Queer Gebarenatelier met mensen uit de queer dovengemeenschappen. Samen kozen ze specifieke termen en ontwikkelden of documenteerden de bijbehorende gebaren. De termen beschrijven ervaringen, identiteiten en subgroepen binnen de queer gemeenschap.

Kijk voor meer gebarenfilmpjes op de website van het Van Abbemuseum.

Het Instituut Gebaren, Taal & Dovenstudies (IGT&D) van de Hogeschool Utrecht werkte mee aan de totstandkoming van de glossary door het aanbieden van een workshop. Hierin stond het vertalen van geschreven tekst naar Nederlandse Gebarentaal (NGT) en het oefenen met camera’s centraal.

De Queer Gebaren Glossary is een samenwerking tussen de queer dovengemeenschappen, het Nederlands Gebarencentrum, Instituut Gebaren, Taal & Dovenstudies aan Hogeschool Utrecht en het Van Abbemuseum.

Kom ook naar de lancering!

Op 30 januari a.s. wordt de Queer Gebaren Glossary officieel geïntroduceerd in de collectie. Vanaf 16.35 uur kun je terecht in het auditorium van het Van Abbemuseum in Eindhoven. Aansluitend is er een borrel. Meer informatie over dit evenement vind je in ons agenda-overzicht.


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen