Slechtere gezondheid door miscommunicatie arts E-mail slecht leesbaar?
bekijk online.
LEZEN KIJKEN WETEN DOEN

Column: een smak geld voor een tweede CI

Duidelijk

Het moet nog november worden, maar over twee weken start Het Sinterklaasjournaal alweer, ook dit jaar weer met een gebarentolk op NPO Zappelin. Zo kan iedereen gezellig meekijken! Dat gold ook voor de uitzending van Belgium’s Got Talent, waarin de dove Lola McQueen de jury tot tranen toe ontroerde met een optreden in gebarentaal.

Ook bij de publieke omroep is het ze niet ontgaan dat gebarentaal steeds zichtbaarder wordt. Daarom roept de NPO dove en slechthorende televisiekijkers op die de Nederlandse Gebarentaal gebruiken, voor een onderzoek naar de tv-programma’s van de publieke omroep. Zouden ze overwegen om meer gebarentolken in te zetten? Of misschien meer programma’s te ondertitelen? We zijn heel benieuwd!

Dat het nodig is om aandacht te blijven besteden aan het verbeteren van de communicatie tussen doven en horenden, blijkt in ieder geval uit onderzoek van de universiteit Leiden. Dove of slechthorende patiënten hebben vaak een slechtere gezondheid doordat ze hun arts niet kunnen volgen. Oftewel: terwijl de arts denkt dat er een prima gesprek heeft plaatsgevonden in zijn spreekkamer, komt het vaak voor dat arts en patiënt elkaar toch niet goed hebben begrepen.

Gelukkig zijn daar goede oplossingen voor, zoals het inschakelen van een gebarentolk of schrijftolk. Of het gebruik van een handige app, zoals Tolkcontact Tolk op Afstand. Hoe dat precies werkt? In deze nieuwsbrief wordt alles duidelijk.

Redactie Doof

Actueel

Leer je eigen evenement opzetten bij MuteSounds Academy

Ben jij doof of slechthorend, tussen de 18 en 35 jaar oud en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Vind jij het leuk om te leren organiseren en in de toekomst je eigen evenementen en activiteiten op te zetten? Dan is de MuteSounds Academy iets voor jou!

29-10-2019 | algemeen

Lees verder

Slechtere gezondheid door miscommunicatie arts

Doven en slechthorenden hebben vaker gezondheidsproblemen omdat ze belangrijke medische informatie en advies missen in gesprek met de (huis)arts. Dat stelt de kinderarts en taalkundige Anika Smeijers, die jarenlang promotieonderzoek deed naar de hulpverlening aan doven en slechthorenden.

17-10-2019 | gezondheidszorg

Lees verder

Meer nieuws

Sinterklaasjournaal en intocht ook dit jaar met gebarentolk

29-10-2019

Studeren met een gehoorbeperking of TOS? ‘Voor veel studenten voelt het hier als thuiskomen’

08-10-2019

Deelnemers gezocht voor NPO Publieksonderzoek

28-10-2019

Succesvolle rapper wordt plotsdoof: ‘Ik dacht dat ik dood zou gaan’

17-10-2019

Meer lezen

Video

Dove drag queen wint gouden ticket in Belgium's Got Talent

Persoonlijk

Column Magriet: ‘Blij’ met mijn scoot

Met haar scootmobiel kan Margriet naar buiten, de natuur in. En zelf haar boodschappen doen. Wanneer mensen aan haar vragen of ze blij is met haar ‘scoot’, heeft Margriet echter wel een paar bedenkingen…

22-10-2019

Lees verder
 

Volg ons Facebook Instagram

is onderdeel van

Berengroep

afmelden voor de nieuwsbrief

© 2024   Alle rechten voorbehouden