Succesvolle rapper wordt plotsdoof: ‘Ik dacht dat ik dood zou gaan’

17-10-2019 hoorproblemen

De bekende rapper Sor, wiens leven volledig om muziek draait, werd van de een op andere dag bijna doof. En dat niet alleen, hij verloor zijn evenwicht, kreeg last van tinnitus en kon geen licht meer verdragen, Kortom, zijn leven stond op z’n kop. Maar, dankzij zijn hoortoestellen kan hij weer noten horen en zijn liefde oppakken: muziek maken.

‘Geen muziek meer maken, nooit meer artiest zijn. Weet je hoe onmenselijk dat is?’, vertelt rapper Sor, die bekend is van de live-act Black Acid, in een mooi en openhartig interview op de website van VICE.

Het gebeurde allemaal in één nacht, begin 2018. Sor had een aantal stressvolle weken achter de rug en werd ineens wakker in een heel slechte film. Hij had al langere tijd last van tinnitus en van licht waardoor hij de hele dag een zonnebril moest dragen. Maar op die bewuste ochtend kon hij ineens ook niet meer opstaan of lopen en was hij plots een groot gedeelte van zijn gehoor verloren.

Hoortoestellen

Hij kwam terecht in een medische achtbaan waar allerlei specialisten van oogartsen en reumatologen, tot oorartsen probeerden te achterhalen wat er met hem aan de hand kon zijn, maar niemand had een antwoord. Hij wilde het bijna opgeven, tot hij hoortoestellen kreeg aangemeten. Naar eigen zeggen kwam zijn kennis en muzikale gehoor daarbij heel goed van pas. ‘Op het moment dat ik een gehoorapparaat kreeg, wist ik precies hoe ik ‘m af moest stellen en welke frequenties er geboost moesten worden. Dat had een advocaat niet gekund, denk ik. De eerste keer dat ik een stuk speelde en de noten klonken zoals ze horen te klinken, moest ik keihard janken. Ik zeg je eerlijk: tot die tijd dacht ik dat ik dood zou gaan.’

De beat in je rug

Sor moest langzaam de draad weer oppakken en ontdekken wat hij wel en niet meer kan en welke hulpmiddelen hij naast hoortoestellen kon gebruiken. Zo gebruikt hij speciale in-ears, en een subpack. Dat is een rugtas waarmee je de bas kan voelen in je rug. Zo kan hij on beat blijven rappen. Sor heeft inmiddels een platencontract getekend bij Noah’s Ark en afgelopen week kwam zijn nieuwe EP Phonak uit.

Lees het hele verhaal van rapper Sor op de website van Vice.


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen