Vervolgopleiding

Als je doof of slechthorend bent, kun je een reguliere mbo-, hbo-, beroeps- of universitaire opleiding volgen. Je hebt dan recht op een tolkvoorziening voor verschillende situaties, zoals lessen en colleges, een gesprek met een decaan of mentor, tijdens een excursie of stage en bij werkgroepen.

Hoe je een tolkvoorziening voor onderwijssituaties aanvraagt, kun je lezen op www.tolkcontact.nl.

Dovenuniversiteit

De eerste en voor zover bekend enige universiteit voor doven en slechthorenden is de Gallaudet University in de Verenigde Staten. De universiteit is vernoemd naar Thomas Hopkins Gallaudet, die zich sterk maakte voor verbetering van het onderwijs aan doven. De universiteit is op 16 februari 1857 opgericht in Washington D.C., toen nog onder de naam National Deaf Mute College.

BBO De Schalm

In Nederland hebben we weliswaar geen speciale universiteit, maar wel een mbo-school voor doven, slechthorenden en studenten met een TOS (taalontwikkelingsstoornis): BBO De Schalm. De Schalm is onderdeel van het Koning Willem I College in Den Bosch en biedt administratieve opleidingen aan op niveau 2 en 3 in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Op Doof.nl schreven we eerder een artikel over BBO De Schalm.

Bronnen: Tolknet en Wikipedia


Gerelateerde artikelen