Syndroom van Waardenburg

Het syndroom van Waardenburg is een aandoening van huid, haar, ogen en oren. De oorzaak is een afwijking  in het DNA (erfelijk materiaal). De kenmerken verschillen per persoon.

Lees artikel: Syndroom van Waardenburg

Syndroom van Alport

Het syndroom van Alport is een erfelijke nierziekte die vooral bij jongens en mannen in ernstige mate voorkomt. Door een afwijking in een bepaald eiwit raken de nierfilters beschadigd en ontstaan vaak gehoorproblemen. Ook kunnen afwijkingen van de ooglens optreden.

Lees artikel: Syndroom van Alport

Syndroom van Pendred

Het syndroom van Pendred is een zeldzame erfelijke aandoening, die wordt gekenmerkt door een vergrote schildklier (struma), een trage schildklierwerking (hypothyreoïdie ) en toenemend gehoorverlies tot doofheid aan toe. Het syndroom is vernoemd naar de arts Pendred, die de ziekte eind 19e eeuw voor het eerst beschreef. 

Lees artikel: Syndroom van Pendred

Syndroom van Usher

Volgens schattingen zijn er ongeveer 600 mensen met het syndroom van Usher in Nederland. Het syndroom van Usher is een erfelijke aandoening waarbij zowel het gehoor als het gezichtsvermogen wordt aangetast. Het veroorzaakt dus doofblindheid.

Lees artikel: Syndroom van Usher

Spraakafzien

Spraakafzien is het aflezen van klanken van iemands mond, gecombineerd met non-verbale communicatie zoals mimiek en lichaamstaal. Het wordt ook vaak liplezen genoemd, al is dit niet de correcte benaming. Je leest immers meer af dan alleen de lippen.

Lees artikel: Spraakafzien

Slechthorend

Je bent slechthorend als je minder hoort dan voorheen. Voor audiologen en KNO-artsen geldt als criterium een gehoorverlies van zo’n 35 decibel op je beste oor. Dat is ook het formele criterium om in aanmerking te komen voor een vergoeding van hoorapparatuur. Onder de grens van 35 decibel is er sprake van een licht gehoorverlies.

Lees artikel: Slechthorend