Nieuws

Nieuwe hoortest biedt extra hulp aan slechthorenden

Nieuwe hoortest biedt extra hulp aan slechthorenden

Het Italiaanse Amplifon, marktleider in de verkoop van hoortoestellen en moederbedrijf van het Nederlandse Beter Horen, heeft tijdens het vakcongres 'Bridges of Amsterdam' de eerste resultaten bekend gemaakt van wetenschappelijk onderzoek naar Amplifit®, een meetsysteem dat hulp biedt bij het aanmeten en afstellen van hoortoestellen.

Het onderzoek, geleid door de afdeling KNO Klinische en Experimentele Audiologie van het AMC te Amsterdam, heeft tot doel de wetenschappelijke waarde vast te stellen van Amplifit®. Amplifit® is een innovatief meetsysteem - ontwikkeld door de experts van het Italiaanse Amplifon – dat hulp biedt bij het aanmeten en afstellen van hoortoestellen.

Amplifit® is een innovatief multimediaal instrument waarmee het mogelijk is een hoortest af te nemen in een reële ruimteopstelling. Op de monitor van een computer worden filmpjes vertoond van hoge kwaliteit van verschillende scènes uit het dagelijks leven. Er zijn verschillende ruimteopstellingen - huis, vrije tijd, werk, transport, natuur - en elk filmpje kan worden beluisterd met verschillende geluidstypes - bijvoorbeeld een gewoon gesprek of een gesprek met achtergrondlawaai. De persoon die de test ondergaat, heeft de mogelijkheid de scènes te kiezen die de eigen persoonlijke geluidsomgeving het best weergeven. Op deze wijze kan een realistische en op de persoon afgestemde hoortest worden afgenomen. Na afloop van de test tekent de computer een grafiek: het persoonlijke hoorprofiel van de slechthorende. De resultaten worden door de computer vergeleken met analoge situaties zoals die door goed horende personen worden waargenomen.

Op basis van de door de hoortest vastgestelde mate van gehoorverlies, kan de slechthorende samen met de audicien besluiten om een hoortoestel aan te schaffen. Wanneer voor een hoortoestel is gekozen, wordt de test met Amplifit® herhaald. Zo heeft de slechthorende de mogelijkheid persoonlijk de verbetering van de gehoorcapaciteit te beoordelen. Indien nodig kan bovendien het hoortoestel nog bijgesteld worden voor verdere optimalisatie van het hoortoestel.

Vanaf het eerste hoortoestel tot nu toe is er belangrijke technologische vooruitgang geboekt: van eenvoudige geluidsversterkers heeft men het gebracht tot moderne signaalprocessors. Toch komen de voordelen van al die “technische hoogstandjes? alleen tot hun recht wanneer tijdens de fase van de individuele aanpassing van het hoortoestel ruimtelijke factoren nauwkeurig worden beoordeeld en mee worden genomen" - legt prof.dr.ir. W.A. Dreschler van het AMC in Amsterdam en coördinator van het onderzoek uit. “Het is juist in deze cruciale fase dat het Amplifit®systeem bij het kiezen van het hoortoestel zijn waarde laat zien?.

"De eerste gegevens tonen aan dat Amplifit® een waardevolle ondersteuning is bij het afstellen van het hoortoestel. In vergelijking met traditionele hoortesten zorgt Amplifit® voor een gemakkelijkere acceptatie van het hoortoestel op diverse aspecten en een meer constant en continu gebruik? - vervolgt prof. Dreschler.

Zeer belangrijke voordelen zijn er voor slechthorenden die moeite hebben met het gebruik van een hoortoestel of in het slechtste geval het apparaat niet meer gebruiken omdat ze er niet aan kunnen wennen. Dr. Andrea Tani van het Audiofonologisch Centrum van de Verenigde Ziekenhuizen te Bergamo, deelnemer aan congres, legt uit: "Vooral leeftijd vormt vaak een obstakel voor het kiezen voor een hoortoestel. Een ouder persoon kan flinke weerstand hebben tegen het gebruik van een hoortoestel omdat men vaak niet zo vertrouwd is met technologische instrumenten ? - vervolgt Dr. Tani. "Amplifit® is eigenlijk de eerste serieuze poging om innovatieve multimediale audiometrische methodes te gebruiken waarmee de barrière tussen slechthorende en hoortoestel gemakkelijker kan worden weggenomen. In het geval van de oudere persoon kan dit bijzonder effectief zijn. De audioloog en de audicien hebben de mogelijkheid de hoortoestelgebruiker stap voor stap te begeleiden door de diverse fasen van het gebruik. Door bij een audiometrische beoordeling gebruik te maken van hoorsituaties die aansluiten bij de eigen dagelijkse omgeving kunnen met grotere nauwkeurigheid de individuele effecten van gehoorverlies worden vastgesteld. Dit kan helpen de slechthorende de werkelijke voordelen van het hoortoestel gewaar te laten worden.? aldus Dr. Tani.

Voor meer informatie: www.amplifon.com / www.beterhoren.nl

Advertentie

ReactiesNieuwsbrief van Doof.nl

Meld u nu direct aan!

Gezond gehoor

Het eerste tijdschrift in Nederland over geluid, gehoor en gehoorproblemen.

/