
Neem een tolk mee! Ook naar een bevalling
Wist je dat je een tolk kunt inzetten voor de meest uiteenlopende situaties? Ja, zelfs bij een bevalling! Robin Frings en zijn partner zetten een tolk in tijdens de geboorte van hun dochter Meau.
Wist je dat je een tolk kunt inzetten voor de meest uiteenlopende situaties? Ja, zelfs bij een bevalling! Robin Frings en zijn partner zetten een tolk in tijdens de geboorte van hun dochter Meau.
KNO-artsen voeren soms ingewikkelde operaties uit waarbij ze heel nauwkeurig te werk moeten gaan. Om zich goed voor te bereiden kunnen de artsen nu oefenen op een op maat gemaakt 3D-bot van de patiënt, mét ontsteking of aandoening.
De tentoonstelling was in de zomer van 2022 te zien in het Erasmus MC. Momenteel is hij digitaal te bezoeken, maar vanaf 2 juni 2025 ook in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam.
Met gehoorverlies hoor je niet alleen steeds minder, sommige mensen hebben ook het gevoel dat ze op de achtergrond verdwijnen. Dat ze de verbinding met de maatschappij verliezen, missen wat er gebeurt in de wereld en zich niet meer gezien voelen. Ze voelen zich langzaam geïsoleerd. Dit gebeurt stilletjes en de omgeving heeft het vaak niet door. Fade-out heet dat.
Audiologen van Erasmus MC deden onderzoek naar het belang voor dove en slechthorende mensen van transparante mondkapjes in de zorg.
Videogamers en esporters lopen door het gebruik van een koptelefoon verhoogde kans op gehoorschade. ITU (International Telecom Union) ontwikkelde samen met de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) speciale software en richtlijnen die gehoorverlies bij games en esport moet voorkomen.
Sinds kort kan iedereen in Nederlandse Gebarentaal met Psyned bellen via Tolkcontact Teletolk. Communicatiespecialist Dorothy Vrielink legt uit waarom ze hebben gekozen voor Teletolk.
Heb je ernstig gehoorverlies en overweeg je een cochleair implantaat? In het Erasmus MC vertellen ze binnen één dag of je in aanmerking komt.
Volgens de organisatoren krijgen deze mensen onvoldoende hulp in de reguliere geestelijke gezondheidszorg.
Bij de zorgboerderij van Evita en Jochem Goudriaan kunnen doven en slechthorenden terecht voor dagbesteding.
De opname van de livestream met tolken Nederlandse Gebarentaal is ook online te bekijken.
Ziekenhuis Maastricht UMC+ doet ze onderzoek naar diepe hersenstimulatie tegen tinnitus. De eerste resultaten zijn positief.
Onderzoekers denken dat slaapproblemen een kenmerk zijn van het syndroom van Usher.
Vanaf maandag 13 maart kunnen patiënten terecht op de nieuwe locatie van Kentalis aan de Larenweg 72, 5234 KC Den Bosch. Het nieuwe pand is moderner en beter bereikbaar.
Per januari 2023 accepteren alle verzekeraars de verwijzing van een audicien voor een kno-arts. Je hoeft dus niet meer eerst langs de huisarts als je naar een kno-arts wilt. De verwijzing van een audicien is voldoende.
Met de app Spreekuur.nl kun je chatten met met de huisartsassistente of de huisarts. Je kunt een vraag stellen of informatie doorgeven. Het antwoord op je vraag krijg je binnen 30 minuten in een sms, of je kunt direct chatten.
GGMD voor Doven en Slechthorenden publiceert het jaarverslag 2021 in geschreven tekst en Nederlandse Gebarentaal (NGT). Zo kunnen dove en slechthorende mensen in hun moedertaal het jaarverslag bekijken.
Na een paar jaar als tolk gebarentaal te hebben gewerkt, is Lindi Oostlander sinds 2020 een gebarentaalvaardige doula. Daarnaast geeft ze geboortecursussen in gebarentaal.
De communicatie tussen zorgpersoneel en dove en slechthorende patiënten is de afgelopen tijd verslechterd vanwege de coronamaatregelen. Dat kan de gezondheidsachterstand vergroten die veel mensen met een gehoorbeperking al hebben.
Onderzoekers van het Radboudumc hebben een methode ontwikkeld waarmee DFNA9 kan worden tegengegaan. DFNA9 is een erfelijke afwijking, die ervoor zorgt dat mensen op latere leeftijd doof worden.
Op 25 februari 1957 plaatsten de Franse artsen Eyries en Djourno in Parijs het allereerste cochleaire implantaat (CI). Daarom is 25 februari uitgeroepen tot de jaarlijkse Internationale CI-dag.
Uit nieuw onderzoek van VeiligheidNL en Erasmus MC blijkt dat 1,2 miljoen mensen van 40 jaar en ouder gehoorverlies hebben van minimaal 35 decibel.
De app Hoor & Kijk biedt ouders van kinderen tussen de nul en anderhalf jaar oud gerichte informatie en advies rondom het gehoorverlies van hun kind.
Australische onderzoekers menen een klinische methode te hebben ontwikkeld, waarmee de ernst van tinnitus nu objectief kan worden vastgesteld.