
Redactievraag: Wat wil JIJ weten?
Beste lezer van Doof.nl, deze keer beginnen we dit artikel niet met een vraag van een lezer. Nee, we hebben een vraag voor jou.
Beste lezer van Doof.nl, deze keer beginnen we dit artikel niet met een vraag van een lezer. Nee, we hebben een vraag voor jou.
Beste redactie, er zijn weer vijf jaar voorbij dus ik moet nieuwe hoortoestellen uitzoeken. Welke moet ik …
Beste redactie, laatst had ik het met een vriend over de doventolken bij de persconferenties over corona. Mijn vriend zei toen dat hij gehoord had dat dove mensen niet blij zijn als je het woord ‘doventolk’ gebruikt. Waarom is dat? En hoe moet ik mensen als Irma Sluis dan wel noemen?
Beste redactie, voor school ga ik een werkstuk maken over gebarentaal. Ik wil meer weten over gebarentaal en ik wil ook graag een paar dove mensen interviewen. Kunnen jullie mij helpen?
Beste redactie, als ik televisie kijk, maak ik vaak gebruik van ondertiteling voor doven en slechthorenden. Hoe werkt dat eigenlijk? Soms loopt de ondertiteling achter, maar bij live-programma’s loopt het ineens wel weer gelijk met de spreker. Hoe kan dat?
Veel doven en slechthorenden willen graag dat Nederlandse bioscoopfilms ook toegankelijk worden voor mensen die niet goed horen. Dat is helaas nog niet zo, maar er zijn wel oplossingen!
Er is op dit moment veel te doen over werkgevers die hun werknemers wel of niet mogen verplichten om zich te laten vaccineren. Een van onze lezers vroeg zich af: mag je je tolk vragen of hij of zij gevaccineerd is, of dat als voorwaarde stellen voor het wel of niet bevestigen van een opdracht?
Heb je nog oude hoortoestellen in de kast liggen? Zonde om ze te laten verstoffen. Veel beter kun je ze naar de audicien brengen, dan krijgen ze een tweede leven. Maar hoe werkt dat precies en wat zijn de mogelijkheden?
Met solo-apparatuur kun je als slechthorende ook op afstand beter verstaan wat de spreker zegt. Handig bijvoorbeeld bij de sporttraining of in de klas. We lichten dit toe aan de hand van de lezersvraag van deze maand.
Stel: je loopt een winkel uit en doet je mondkapje af. Je hebt niet in de gaten dat het elastiekje achter je hoortoestel is blijven haken en het valt op de grond. Wat nu?
Er zijn verschillende redenen waarom het soms prettig is om te laten zien dat je slechthorend of doof bent. Als je aan het verkeer deelneemt bijvoorbeeld. En als je afhankelijk bent van mondbeeld om iemand te kunnen verstaan, dan is het ook fijn als mensen je meteen aankijken als ze tegen je praten.
Er bestaan verschillende wek- en waarschuwingssystemen voor doven en slechthorenden. Soms zijn er apparaten die je extra luid kunt zetten, maar in de meeste gevallen zijn de systemen voorzien van flits- of trillingssignalen zodat je het kan zien of voelen als er iets aan de hand is.
Een vervelend probleem, waar hoortoesteldragers inderdaad regelmatig last van hebben. Hoewel de gehoorgang van volwassen personen slechts 2,5 centimeter lang is, kan irritatie ervan voor hevige klachten zorgen.
Op de redactie ontvangen we regelmatig klachten van lezers over harde en storende achtergrondmuziek bij televisieprogramma’s. Wat kunnen we daaraan doen?
Storende achtergrondgeluiden kun je niet altijd voorkomen, maar je kunt gelukkig wél wat doen aan de inrichting en indeling van je huis en werkplek om de akoestiek te verbeteren.