
‘Meedoen aan de Deaflympics was een droom die uitkwam’
Al op de luchthaven Schiphol was de sfeer goed. Deaflympics, we komen eraan! De maanden ervoor waren spannend: ging het wel lukken om de reis naar Brazilië te betalen?
Al op de luchthaven Schiphol was de sfeer goed. Deaflympics, we komen eraan! De maanden ervoor waren spannend: ging het wel lukken om de reis naar Brazilië te betalen?
In juni 2022 komen er een aantal bijzondere nieuwe Barbiepoppen bij. Fabrikant Mattel heeft de laatste jaren al veel aandacht voor diversiteit en inclusie. Met de nieuwe poppen komt er nog wat variatie bij, waaronder ook een barbie met een hoortoestel.
Wil jij bijdragen aan een internationaal project over inclusie van mensen met een beperking? Meld je dan aan voor We are Able! Dit project bestaat uit het delen van ervaringen en kennis over inclusie bij bestuur en dienstverlening.
Vrijdag 6 mei heeft wielrenner Marc een bronzen medaille gewonnen. Atlete Elaine werd vijfde op de 100 meter sprint. Helaas is voor het Nederlands Doven Elftal het avontuur voorbij.
Er is een gebaar toegevoegd aan de Nederlandse gebarentaal (NGT). Dat is het gebaar voor ’tot slaaf gemaakte’. In het gesproken en geschreven Nederlands werd dit al steeds gebruikelijker. Nu kon de gebarentaal niet achterblijven.
Op 8 april 2022 werden de winnaars van de Ctalents Diamond Awards bekend gemaakt. In de categorie ‘uitblinker’ is Cas Wolters de winnaar geworden. En in de categorie ‘voorloper’ won Theater met Tolk.
Door de oorlog in Oekraïne zijn al z’n 3 miljoen mensen het land uit gevlucht. Enkele duizenden zijn naar Nederland gekomen. Onder hen zijn ook dove Oekraïners. Vanuit Nederland wordt er van alles gedaan om hen te helpen.
Van 1 tot 5 mei 2022 vinden de Deaflympics van 2021 plaats in Caxias do Sul in Brazilië. Nederland doet bij vier sporten mee: atletiek, judo, voetbal en wielrennen. Maar wie zijn de sporters eigenlijk?
Op donderdag 31 maart 2022 spreekt de Oekraïense president Zelensky de Tweede Kamer toe via een live videoverbinding. Deze toespraak kun je volgen met een tolk Nederlandse Gebarentaal.
Wie zet zich echt in voor inclusie? De Ctalents Diamond Awards zijn er voor diegenen die het verschil maken en zich inzetten voor inclusie. De genomineerden zijn bekend en er kan nu gestemd worden.
Wil je verkiezingsdebatten voor de gemeenteraadsverkiezingen kijken met een tolk Nederlandse Gebarentaal erbij? Dat kan op dinsdag 15 maart op het themakanaal NPO Politiek en Nieuws.
Hoe toegankelijk zijn bijvoorbeeld de gemeenteraadsverkiezingen? Op 16 maart wordt in veel gemeenten gestemd op leden van de gemeenteraad. Is informatie over de verkiezingen beschikbaar in Nederlandse gebarentaal? En waar zijn toegankelijke of zelfs gebarentaalvaardige stembureaus?
Sinds januari 2022 wordt het vragenuur in de Tweede Kamer vertaald door tolken Nederlandse Gebarentaal (NGT). Elke dinsdag om 14.00 uur kun je live meekijken via een livestream. Je kunt het vragenuur ook later online bekijken op Debat Gemist.
De inleiding, en eerste vragen en antwoorden van de coronapersconferentie op 15 februari worden op NPO Politiek en Nieuws uitgezonden met de gebarentolk groter in beeld, net als tijdens de vorige persconferentie op 25 januari.
Sebastiaan Boogaard is de enige persoon in Nederland die mensen in gebarentaal mag trouwen. Wil jij een trouwceremonie in NGT of NmG winnen? We hebben een bijzondere Valentijnsactie die tot 15 maart loopt.
De persconferentie van 25 januari wordt ook in aangepaste versie uitgezonden op NPO Politiek en Nieuws. Op deze extra zender is tijdens de persconferentie de tolk Nederlandse Gebarentaal groter in beeld waardoor mimiek en gebaren goed te volgen zijn.
Per 1 januari 2022 is het Adviescollege Nederlandse Gebarentaal van start gegaan. Zij geven de minister van Binnenlandse Zaken advies over het gebruik van de Nederlandse Gebarentaal in Nederland.
Op 15 maart 2022 mogen we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar voor heel veel mensen is stemmen niet gemakkelijk, omdat ze bijvoorbeeld een auditieve beperking hebben.
Doof.nl sloot zich aan bij het online congres Iedereen Doet Mee over toegankelijkheid voor gemeenten. Hoe staat het ervoor, vijf jaar na ingang van het VN-verdrag Handicap?
Op 7 oktober werd het bekend gemaakt: de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2021 is de gemeente Stein! Dat gebeurde tijdens het online congres ‘Iedereen doet mee’ van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
Op maandagmiddag 4 oktober opent Ieder(in) om 12.00 uur de Week van de Toegankelijkheid 2021. De livestream van de opening is voorzien van een tolk Nederlandse Gebarentaal en ondertiteling.
Wordt Stein, Oude IJsselstreek, Harderwijk en Zwolle de meest toegankelijke gemeente van 2021? Of toch Hardenberg, net als vorig jaar? De finalisten zijn dus bekend, nu is het aan de vakjury om de winnaar te bepalen.
Eva Westerhoff kan zich de dag nog goed herinneren, in de Eerste Kamer. Het moment dat ze zag dat de gebarentolk de uitslag van de stemming gebaarde: hoera! Maar hoe is het nu, vijf jaar later?
Hoe toegankelijk is de gemeente waar jij woont? Voor doven en slechthorenden, maar ook op andere gebieden? Je kunt tot en met 27 juni stemmen op jouw gemeente.