
Kabinet komt met Actieplan toegankelijk stemmen
Hoe maak je verkiezingen toegankelijk voor iedereen? Dat vertelt het Ministerie van Binnenlandse Zaken in het Actieplan toegankelijk stemmen. Veel mensen met een beperking ervaren namelijk belemmeringen bij het stemmen.
Voor veel mensen met een beperking zijn stembureaus niet toegankelijk, of is informatie over de verkiezingen niet begrijpelijk of toegankelijk. Daarom is op 6 mei 2025 het Actieplan toegankelijk stemmen gepresenteerd. Minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken wil met dit plan de verkiezingen toegankelijker maken voor mensen met een beperking en uitvoering geven aan het VN-verdrag Handicap.
Gemaakt met ervaringsdeskundigen
Het actieplan is gemaakt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), de Kiesraad, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ook ervaringsdeskundigen en belangenorganisaties, zoals Ieder(in) en Turkoois, zijn betrokken geweest bij het plan.
Gebarentolken en video’s in NGT
In het actieplan staan aanbevelingen om de toegankelijkheid van vier onderdelen te verbeteren. Dit zijn: informatie over verkiezingen, stemlokalen, het stemmen zelf, en informatie en bijeenkomsten van politieke partijen. Ook aan dove en slechthorende kiezers is gedacht. Een van de suggesties is dat elke gemeente op minimaal één stembureau een gebarentalig stembureaulid of een tolk Nederlandse Gebarentaal op afstand inzet. Dit is bij de Europese verkiezingen in 2024 ook veelvuldig gedaan. Informatie over de verkiezingen of over politieke partijen kan toegankelijk worden gemaakt met video’s in NGT, staat in het actieplan. Helaas zijn de aanbevelingen uit het actieplan niet verplicht.
De eerstvolgende verkiezingen zijn de gemeenteraadsverkiezingen, gepland op woensdag 18 maart 2026.