Depressie, meer dan een somber gevoel
Iedereen is wel eens somber. Meestal gaat dit vanzelf over. Sommige mensen blijven zich echter somber voelen. Ze hebben nergens zin in en hebben weinig energie. Mensen die daar lange tijd last van hebben, kunnen een depressie hebben.
Een somber of treurig gevoel kan komen door een ruzie, het verlies van een dierbare of zomaar. Meestal gaat zo’n sombere bui vanzelf weer over. Maar soms blijven mensen zich echter somber of treurig voelen. Al schijnt de zon en is iedereen vrolijk, zij blijven treurig. Ze hebben nergens zin in en missen de energie om iets te gaan doen. Het sombere gevoel heeft daardoor invloed op hun dagelijks leven. Mensen die daar lange tijd last van hebben, kunnen een depressie hebben.
Hoe is het om een depressie te hebben?
Mensen die een depressie hebben kunnen zo somber zijn, dat ze niet kunnen geloven dat andere mensen hen aardig vinden. Zij willen vaak geen contact met anderen. Hierdoor komt iemand met een depressie nog meer alleen te staan. Ook het moe zijn en het nergens meer zin of plezier in hebben, maakt het moeilijk om activiteiten te ondernemen waar je je beter door gaat voelen. Een depressie hebben is erg. Ook voor de partner, ouders, kinderen en vrienden is het vaak een moeilijke periode.
Een depressieve periode gaat weer voorbij. Maar hoe dieper een depressie is, hoe moeilijker het is om eruit te komen. Deskundige hulp is dan nodig.
Heeft u hulp nodig?
Op de website www.ggzds.nl staan alle ggz-instellingen in Nederland die zich gespecialiseerd hebben in hulp aan doven en slechthorenden. De medewerkers van deze ggz-instellingen kennen de moeilijkheden en mogelijkheden van doven en slechthorenden in een “horende” wereld. Zij kunnen communiceren met doven en slechthorenden. En als dat prettig is, is een gebarentolk of schrijftolk bij de gesprekken aanwezig.
Meer weten?
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan het ervaringsverhaal op www.ggzds.nl/depressie. U kunt daar ook de folder ‘Depressie, meer dan een somber gevoel’ downloaden. De folder is ook op te vragen bij GGMD via 0800 – 337 4667 of via contact@ggmd.nl. De website en de folders van GGZDS zijn speciaal gemaakt voor doven en mensen met een auditieve beperking.
Reacties