Dove stellen willen DNA-bewerking om doofheid bij hun kinderen te voorkomen

10-07-2019 algemeen , onderzoek & wetenschap , opmerkelijk

Vijf dove Russische stellen willen de DNA-bewerkingstechniek CRISPR gebruiken om een kind te krijgen dat kan horen, bericht New Scientist. De bioloog die de procedure zal uitvoeren moet hiervoor nog toestemming krijgen van de Russische autoriteiten. 

Hoewel bioloog Rebrikov vastbesloten is om de dove stellen te helpen, heeft een CRISPR-expert van de Australian National University zijn bedenkingen. ‘Het is nog te vroeg. De risico’s van de kiembaan-genbewerking waar het om gaat zijn voor mensen nog te groot.’

Erfelijk doofheidsgen

De stellen die interesse hebben in de genbewerking, bestaan elk uit twee mensen met een recessieve vorm van doofheid. Dat betekent dat alle kinderen van deze stellen dezelfde doofheid zouden erven. Eicelselectie is bij de betreffende stellen geen optie. Al hun nageslacht zal doof geboren worden. Verschillende rapporten stellen dat DNA-bewerking bij baby’s – mits het veilig gebeurt – in zulke situaties gerechtvaardigd is.

Alle vijf de stellen willen, als dit mogelijk is, voorkomen dat hun kinderen ook doof worden. Bioloog Rebrikov zegt dat dit haalbaar is met de CRISPR-methode.

Medische noodzaak?

In november bracht de wetenschappelijke gemeenschap een verklaring uit waarin staat dat genbewerking acceptabel is als het gaat om een ‘medische noodzaak’ en er ‘geen redelijke alternatieven’ voor de behandeling bestaan.

Voor de doofheid van de vijf stellen is geen behandeling mogelijk, maar… doofheid is geen levensbedreigende aandoening. Veel doven vinden het juist prettig als hun kinderen ook niet kunnen horen, omdat ze hiermee de Dovencultuur in stand houden.

Afgezien daarvan stelt de wetenschappelijke gemeenschap dat kiembaan-genbewerking op dit moment onverantwoord is.

Niets te verliezen

Bioloog Rebrikov krijgt veel kritiek op zijn plannen met de vijf dove stellen. De kritiek richt zich met name op het feit dat hij de genbewerking beter in zou kunnen zetten bij mensen die veel ernstigere genetische aandoeningen hebben, zoals bijvoorbeeld taaislijmziekte of de Ziekte van Tay-Sachs.

‘De eerste menselijke proeven zouden moeten worden uitgevoerd op embryo’s of baby’s die niets te verliezen hebben – kinderen met fatale aandoeningen’, zegt bio-ethicus Julian Savulescu van de Universiteit van Oxford. ‘Bij een embryo dat ook zonder DNA-bewerking een vrij normaal leven kan leiden, moet je hier gewoon niet aan beginnen.’

Mocht kiembaan-genbewerking in de toekomst veilig blijken, dan vindt Savulescu dat het moreel wel verdedigbaar is om aandoeningen zoals doofheid te voorkomen.

Bron: NewScientist


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tags