Gehoorproblemen jongvolwassenen kan leiden tot dementie

06-06-2018 algemeen , hoorproblemen , onderzoek & wetenschap

Jongeren met een gehoorprobleem hebben volgens onderzoekers meer kans op hersenproblemen,  zoals dementie, dan jongeren met een gezond gehoor.

Volgens de website van de Stichting Alzheimer Nederland heeft 40% van de mensen boven de 90 jaar dementie. Er zijn op dit moment ruim 270.000 mensen met deze hersenziekte, waarvan 12.000 mensen jonger dan 65 jaar.

MRI-scan

Onderzoekers van de Ohio State University deden studie naar de hersenactiviteit van jongvolwassenen met een gehoorprobleem. 35 deelnemers tussen de 18 en 41 jaar deden hieraan mee. Zij dachten een goed gehoor te hebben, maar gedurende het onderzoek bleek dat sommigen in lichte mate last hadden van gehoorproblemen. Voor het onderzoek ondergingen zij allemaal een MRI-scan tijdens het beluisteren van gesproken zinnen. Middels de scan werd de breinactiviteit van alle deelnemers gemeten.

Verwerking hersenactiviteit

Uit de test kwam naar voren dat deze jongeren met een verminderd gehoor informatie op een andere manier verwerken, dan hun leeftijdsgenoten en dat hun breinactiviteit op die van ouderen leek. Gezonde jongvolwassenen verwerven taal in hun linkerhersenhelft. Ouderen doen dat in de rechterhersenhelft. De onderzochte groep jongvolwassenen met een licht gehoorprobleem deed dit in beide hersenhelften. De rechterhersenhelft vult de ontbrekende informatie in de linkerhersenhelft aan. Het moeilijk kunnen horen kost erg veel energie. Op den duur zou dit een nadelig effect kunnen hebben op het denken en het geheugen. De onderzoekers concluderen dat dementie gevolg kan zijn.

Gehoorschade voorkomen

Om bovenstaande en andere problemen te voorkomen is het natuurlijk nog altijd het beste om gehoorschade te voorkomen. Wij zetten een aantal tips voor u op een rijtje over wat je moet doen wanneer je aan harde geluiden blootgesteld wordt en wanneer je vermoedt dat je gehoorschade hebt opgelopen. De meest belangrijke tip is misschien wel: draag altijd gehoorbescherming wanneer je naar concerten of muziekevenementen gaat. Er kan een dag komen dat die piep in je oor niet meer weggaat of erger: dat je gehoor achteruit gaat.

Bron: mijngezondheidsgids.nl

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen