Museumnacht Amsterdam bruist in gebarentaal
Zaterdag 7 november is het weer Museumnacht in Amsterdam. Meer dan 50 musea en culturele instellingen openen hun deuren met een speciaal programma. Dit jaar zijn er weer veel activiteiten voor doven en slechthorenden. Zoals de Gebarentaal tour en het Gebarencafé. Ook kunnen goed horenden een workshop Gebarentaal doen.
Laat je in het Amsterdam Museum door de dove fotografe Nimo Hersi meenemen in de wereld van New Yorkse en Amsterdamse graffiti en street-art. Of ga terug in de tijd van Napoleon met Martine Wattel in De Hermitage. In beide musea worden speciale rondleidingen in gebarentaal gegeven. Spreek je (nog) geen gebarentaal? Leer het dan tijdens een van de workshops gebarentaal in het EYE filmmuseum. De fijne kneepjes van het vak kun je gelijk uitproberen in het Gebarencafé van het EYE. Of bijvoorbeeld bij het dove barpersoneel in de stiltebar van de Oude Kerk. Hier mag je jouw biertje of wijntje bestellen in gebarentaal.
Voor een aantal activiteiten moet je van tevoren aanmelden. Kijk voor meer informatie over de Museumnacht en activiteiten voor doven en slechthorenden op de website van Museumnacht.
Roos Wattel, coördinator van de doventour zet zich al jaren in voor diversiteit, inclusie en toegankelijkheid. Ze heeft ambitieuze plannen en doelstellingen en vooral voor doven en slechthorenden. Ze organiseert onder andere projecten voor het MuteSounds festival, heeft uitgebreid onderzoek gevoerd voor het Van Goghmuseum over de behoefte van doven en slechthorenden in musea en coördineert dit jaar de gebarentaal tour voor de Museumnacht. Haar missie is dat er in 2020 in iedere grote stad in Nederland een kunst/cultuuraanbod is in gebarentaal. En en dat er ieder jaar steeds meer horende mensen zich bewust zijn van dat er een uniek volk tussen hen leeft, óók Nederlanders, maar met hun eigen visuele taal en cultuur.
Reacties