Onnodig geluid op tv en radio ergernis van veel mensen

26-04-2016 algemeen

Op tv en radio is er geen enkel moment stilte. Alles wordt ondersteund door muziek of een tune. Tot grote ergernis van veel mensen. Niet alleen slechthorenden en ouderen hebben er last van. Ook horenden kunnen door achtergrondgeluiden het gesproken woord niet meer verstaan. Voor Wim Frisart was de maat vol. Hij vond het tijd voor actie.

Wim Frisart is een van de personen die het hinderlijk vindt dat er altijd ondersteunende geluiden zijn. Frisart: ‘Wat ook opvalt is het geluidsniveau tussen de verschillende programma’s. Dan zit je achterover en heb je het voor elkaar aan het eind van het programma en dan begint de volgende en gaat het formule ineens omhoog.’ Maar met alleen klagen bereik je niks, dacht Frisart: ‘Je kan er wel bij de kapper of een verjaardag over praten, maar dat schiet ook niet op. Dus toen heb ik het aangeslingerd.’ Frisart nam contact op met het Noordhollands Dagblad. De ombudsredactie pakte zijn inzending op en vervolgens ging het balletje rollen.

Start petitie
Het Noordhollands Dagblad is een regionale krant en heeft hierdoor een beperkte strekking. De krant vond samenwerking met de Stichting Hoormij die landelijk werkt. Vervolgens is de petitie ‘Ik hoor je niet’ opgezet. Het doel van deze petitie? Programmamakers moeten stoppen met het onnodig gebruik van achtergrondgeluiden bij het gesproken woord op zowel tv als de radio. Deze geluiden en jingles zijn een ergernis tijdens nieuwsprogramma’s, interviews, verkeersinformatie, maar ook bij documentaires en films. Daarnaast vragen de actievoerders aandacht voor ondertiteling van programma’s en het volume van reclames. Het geluidsniveau van de spotjes willen ze graag op gelijk niveau brengen met de omringende programma’s. Al snel bleek dat veel mensen het hier mee eens zijn. Frisart, die als eerste actie ondernam, stond er niet meer alleen voor. Maar liefst 14116 mensen ondertekenden de petitie binnen enkele weken.

Nog meer steun
Naast de petitie werden er ook veel opmerkingen en klachten geschreven. Een veel gehoorde klacht, naast de storende achtergrondgeluiden en jingles, is het hoge volume van reclames tussen en tijdens programma’s. Durk Geertsma van de ombudsredactie van het Noordhollands Dagblad: ‘Wat los van de getallen de meeste indruk maakt, zijn de meer dan vierduizend opmerkingen die we via de site en de post binnen kregen. Hoe irritant mensen de geluidsherrie ervaren en hoe het toch mogelijk is dat samenstellers van programma’s maar niet kunnen begrijpen dat ze hele groepen luisteraars buiten sluiten door de stilte-verstorende muziekjes, bijvoorbeeld tijdens de file-informatie.’ Maar er waren ook programmamakers die het eens waren met de mening van de kijker en luisteraar. Geluidstechnicus Erik: ‘Geweldig deze actie. Als geluidstechnicus van de oude stempel stoor ik me al twintig jaar aan deze ellende. Dat lawaai achter al die documentaires wordt gemaakt door sounddesigners. Mijn collega’s begrijpen echter niet dat je daar als luisteraar inderdaad de tekst niet meer goed door kunt volgen’.

Ook bij de redactie van Doof.nl krijgen wij geregeld klachten over het geluidsniveau van de achtergrondgeluiden op tv en radio. Wij kunnen daar niks aan veranderen, maar we zijn blij dat zowel het Noordhollands Dagblad als Stichting Hoormij zich inzetten om er iets aan te doen.

Actie onderwerp van gesprek in media
De actie tegen overbodige geluiden op radio en tv wordt door de media opgepakt. Er is een facebookpagina waar het nieuws over de actie wordt gedeeld. In diverse kranten zijn artikelen geplaatst en de ombudsredactie van Noordhollands Dagblad is bij verschillende radioprogramma’s te gast geweest. Tijdens de uitzending van Radio Heemskerk vertelt Durk Geertsma van de ombudsredactie van Noordhollands Dagblad ‘De programma’s worden afgemixt door vaak jonge mensen met een goed gehoor en goede apparatuur met een koptelefoon op. Wij horen het op een transistor radio of tv van 300 euro. Dus de kwaliteit van het geluid hoe je het ontvang is slechter dan hoe het wordt afgemixt. Dat heeft tot gevolg dat het een brei aan geluid wordt.’ Ook schreef Marianne Zwaggerman naar aanleiding van de actie tegen storende achtergrondgeluiden een online column over ‘de angst voor stilte’. Zij heeft zelf ook last van de geluiden omdat ze slechter hoort. Zo schrijft ze: ‘We weten niet meer wat stilte is, we zijn er bang voor geworden. Bang voor eenzaamheid.’

Petitie groot succes
Op 19 april 2016 gingen vertegenwoordigers van de petitie richting Hilversum. Namens de stichting Hoormij was Rennie van Moolenbroek van de Commissie Slechthorendheid aanwezig. In het gebouw van de NPO werden alle handtekeningen, brieven en kaarten voor de petitie overhandigd. De voorzitter van NPO (Nederlandse publieke omroep) Henk Hagoort en Pieter Arnold secretaris van de VOC (Vereniging Commerciële Omroepen) namen de dozen in ontvangst. Henk Hagoort heeft na het aannemen van de petitie alle omroepdirecteuren gesproken. Hij heeft hen het signaal van de petitie doorgegeven. Henk: ‘Ik neem de zaak heel serieus.’ Pieter: ‘De programmamakers zijn hier wel vrij in. In deze kwestie is bewustwording heel belangrijk.’ Rennie van Moolenbroek ‘Op de vraag van de omroepmensen wat ik doe als ik een gesproken tekst niet kan verstaan door te harde achtergrondmuziek, antwoordde ik dat ik dan afhaakte. Ik kijk dan niet langer meer naar dat programma! Dat vinden de omroepen natuurlijk niet de bedoeling… Hopelijk nemen ze deze petitie dan ook serieus!’

Bron: www.noordhollandsdagblad.nl


Reacties

Er zijn 35 reacties Bekijk

Rita van der Lingen

Het gaat mij voornamelijk om het gevoel!! Naar tekst luisteren en naar muziek, zijn twee heel verschillende dingen, die ik niet tegelijk kan verdragen. Ik erger me hier ook al jaren aan. Maar had geen idee dat er meer mensen last van hebben.Horen kan ik wel.

H Kloosterman

De laatste jaren worden veel foute woorden afgepiept in reality programma’s op diverse tv zenders. Dit ervaar ik zelfs als pijnlijk in het gehoor, Om die reden kan ik niet meer naar reality programma’s kijken.
Jammer dat de geluidstechnici daar geen rekening mee houden. Of beter nog het afpiepen afschaffen.

Beantwoord
Fred

” Het geheim van de meester ”

één van de vele voorbeelden van té harde opzwellende muziek door programma’s heen ;
Steeds maar weer met de afstandsbediening het volume corrigeren.
Bij spraak volume verhogen en bij muziek volume verlagen.

Beantwoord
Rens Buist

De petitie is een succes, maar ik luister nu naar Gijs Staverman volop achtergrondgeluid tijdens een telefoongesprek. Wel fijn dat mensen proberen er wat aan te doen, succes ermee.

Beantwoord
Teun Rietmeijer

De petitie was 3 jaar geleden. De hinderlijke muziek tijdens gesproken tekst is er nog steeds. Het lijkt er op dat de petitie dus niets heeft geholpen.

Herman van Heijst

Weet u; nieuwsuitzendingen op elk uur vind ik heel belangrijk; ik volg het op de voet.
Sinds enige tijd wordt dit nieuws in toenemende mate begeleid door een getingel.
Ik heb nooit begrepen welk doel dit dient; zelf vind ik het erg afleidend, en mijn aan tinnitus leidende partner ervaart het als hinderlijk en pijnlijk. Mijn vraag is: waarom is het ingesteld, welk doel dient het?
Bij het nieuws wil ik deze afleiding niet; als ik muziek wil horen, zoek ik dat wel op en luister ik daarnaar.
Is er ooit een toelichting gegeven op het belang van dat oninteressante storende te harde getingel?
Laat dit gewoon stoppen, en breng het nieuws a.u.b. sec.

Beantwoord
Lauren Houttuin

Dat is ook voor ons een grote ergernis en de reden dat ik op zoek ging naar info of er al iets over werd geschreven.
Helaas wordt er hier niet meer gereageerd. Maar ik zou graag medestanders vinden om hier weer aandacht aan te besteden

Beantwoord
Ellie leijten

Dit is niet normaal , je moet de hele avond met de afstandsbediening in je handen zitten , als er gepraat word prima , komt er muziek bij gaat de t.v harder , en bij reclame helemaal super hard. Dit is toch niet normaal mogen wij zelf bepalen wanneer wij het nodig vinden dat de t.v harder gaat . Het word steeds gekker . Dat dominant opgedrongen gedrag. Vreselijk , doe er a.u.b wat aan.

Beantwoord
Lauren

Zo mee eens las je al in een eerdere reactie van mij. Wat zouden we zelf eraan kunnen doen?
Het is zo jammer dat niemand van deze organisatie antwoord.
Kunnen we samen wat gaan ondernemen? Mij e-mail adres is antjeL1950@gmail.com als iemand contact met mij wil

Fred

Heb gereageerd op bericht van LAUREN 22-12-2019 _ 09:19u
==============================================================================
Veel vragen / kijken wat je zelf nog zou kunnen doen (technisch bv) ;
geluidskwaliteit TV : audio instellingen -dynamiek.Stereo versterkers met instelbare DYNAMIEK en TV geluid via speciale versterker…………. te gek voor woorden.

Stichting Hoormij heeft in 2014 “veertienduizend” handtekeningen aangeboden op het Media park onder de noemer “Ik hoor je niet”.

Op twitter zie je een foto : ” lachende gezichten “…..tijdens de uitreiking……
( zónder omroepbazen )

Het is precies dáár waar het blijft hangen, want sinds die tijd (5jr geleden) is er geen kl..t veranderd.

Ik mis nog de EVALUATIE vanuit deze stichting. Ga ik daar vóór de kerst nog melden. Dit kan je niet zomaar stilleggen.

Achteraf gezien is die petitie té klein op gezet ; jammer dat ze het zelf weer afsluiten. De basis was goed maar wat is de voortgang ?

Het lijkt mij interessant een rondleiding te krijgen bij de NPO maar dan óók bij “een programmamaker” met ZIJN uitleg/motivatie mbt het creëren van deze gecomprimeerde audio met grote dynamiek.
Vanuit zo’n stichting zou dat mogelijk moeten zijn ; iets verder dan de deurdrempel dus……….

Opvallend is dat het probleem zich voordoet bij alle omroepen bij films – documentaires – reclames – journaals etc.Prachtige natuur series / EO >BBC met té LUIDE muziek : ik kijk alleen naar de beelden en schakel het geluid meestal af of zap naar iets anders. Dit was vroeger niet zo.

Blijkbaar zijn ze daar “eensgezind” ; snelle dynamische jonge jups bepalen wat wij moeten horen.

” we duwen het de luisteraar/kijker, “gewoon door de strot “.

Beantwoord
Richard

Ook ik stoor me mateloos aan achtergrond “muziek” tijdens nieuws bulletins .
Welke ****** heeft dat ooit bedacht .
En dat ongelooflijk irritante jingletje voorafgaand aan een overheidsbericht . Ik zet meteen t geluid uit . Ben bijna allergisch voor dat riedeltje geworden .
Resultaat , luister vrijwel geen radio meer . En kijk bijna geen tv meer .
Radio tv was ooit bedoeld als een middel ter ontspanning . Nu is het een bron van irritatie geworden .
En dan off topic maar minstens net zo irritant ;
De reclame dictators .
Alleen maar bevelen
GA NÚ NAAR ONZE WEBSITE
KIJK OP XXXX.NL
BESTEL NÚ
BÉL NÚ
GA NÚ NAAR DE WINKEL

Zoooooo irritant .

Beantwoord
Lauren

De reclame kan je dan nog zachter zetten maar inderdaad die irritante jengels bij nieuws etc zijn het ergste.

Wat kunnen we er aan doen? Ik heb al diverse e-mails en apps gestuurd zonder reacties dan we zullen er naar kijken en op de vraag of mijn app werd gelezen werd het met Ja hoor beantwoord. Schiet je ook lekker mee op

J M Coset

Wij storen ons mateloos aan de onnodige geluiden op radio en tv ,gillende muziek van dames, en de hele dag door 0800 3000555. Schreeuwreclame en mensen die niet uit hun woorden kunnen komen , en dan maar boeren laten, eeeuuhh, eeeuuhh.
Ook hoor ik de hele dag door het woord ”
“EIGENLIJK”, AGENLUK.

Beantwoord
G.H. Smid

Jammer dat er nog steeds niets is veranderd. De opjagende dreunen en overige overbodige tunes rond het nieuws op de radio zijn voor mij een grote ergernis. (Vooral in de auto). Niet alleen slechthorenden, maar ook voor goed horenden is en blijft het enorm storend zowel op radio als tv.
Wat kunnen we hier met zijn allen aan doen. Max ? Nog een petitie starten?

Beantwoord
Lauren

Ik ben zelf geen goed initiatiefnemer maar werk liever op de achtergrond . Doe wel graag mee als er iets wordt gestart. Ik heb al eerder gereageerd op deze ppsty

Herman

Hallo, Zelf ben ik 83 en het is verschrikkelijk om te kijken en luisteren naar bijna alle T.V. uitzendingen. Gedeeltelijk heb ik dat kunnen ondervangen door de hele avond een koptelefoon op te hebben, maar niet altijd. Zo is het ook met koptelefoon bijna niet mogelijk om de serie Flikken Rotterdam te volgen. Ik heb daar al bij de Avro/tros over geklaagd maar kreeg een n iets zeggende reactie.
Herman.

Beantwoord
Wil Gipman

Ik heb gehoor apparaten en moet regelmatig de instellingen veranderen. Thuis luisterd mijn Eega veel naar Radio 5, op de versterker heb ik de Treble en Bas al terug gedraaid. Zoals anderen reageren is bij overschakelen naar een andere zender dan schrik je van knalhard geluid. Waarom zijn ze daar in Hilversum doof voor allen die reageren ?

Beantwoord
René Klunder

Al jaren erger ik me net als velen aan de storende achtergrondherrie bij allerlei programma’s. Brommen, tsjilpen, en gejengel wat ze muziek noemen. Onbegrijpelijk dat betreffende programmamakers dat zelf niet door hebben en doof zijn voor de kijkers. 90% van de tijd kijk ik met headset op, deels om de rust in huis te bewaren maar ook wegens gehoorproblemen. Applaussituaties aan het begin van praatprogramma’s zijn gelukkig al wat minder door afwezigheid van publiek in deze tijden van Corona maar ergerlijke zogenaamde muziek tijdens interviews is onbegrijpelijk. Zend die herrie dan maar uit in een secundair kanaal als het toch moet, dan kun je die tenminste uitschakelen.

Beantwoord
Jan

Heb ook verschillende keren geklaagd over het toegevoegd storend geluid (muziek?) Meest gebruikt argument van hun is =sfeer= Mijn tegenvraag,waarom dan niet in de studio,waar zelfs het geluid van een mobieltje hun nog stoort.(geen antwoord meer).Waarschijnlijk zijn ze zelf oostindisch doof.Het geld ook voor de dikwijls slecht leesbare ondertiteling. Ze houden heel erg van kijkcijfers,Suggestie,om b.v.in een afgesproken week(ook in dagbladen), na het journaal – allemaal-de tv en radio UIT te zetten.Zeker de NPO (ned.1-2+3) die via belastinggeld door ons betaald worden.

Beantwoord
René Klunder

Sinds mijn vorige reactie op 5-8-2020 is nu net maar een extra reactie geplaatst. Ik kan me niet voorstellen dat er niet meer mensen zich hieraan storen. Is deze website moeilijk te vinden?

Beantwoord
Lot

Nee ik vond hem niet moeilijk te vinden toen ik googlede op achtergrondgeluiden tv

Via diverse apps van programma’s en o.a. mail aan M argriet vd Linden over de onverstaanbaarheid soms krijg je ook geen antwoord.
Geen idee wat nog te doen

Henk

Dit heb ik net op facebook geplaatst:
Ben ik de enige die schijtziek wordt van dat irritante geluidsbehang wat tegenwoordig bij bijna alle programma’s wordt geplakt? Welke lul de geluidsbehanger dat bedacht heeft krijgt vast betaald door al die gehoorapparatenketens die in die ellenlange kutreklames adverteren..het zou verboden moeten worden, ophokken en een avondklok opleggen!
En die petities halen ook geen reet uit, enigste om er vanaf te komen is om de knop uit te zetten of alle programma’s te boycotten die zich hieraan schuldig maken.

Beantwoord
Lauren Houttuin

welke FB pagina heb je het gezet?

Ik heb ook al diverse keren gereageerd op de radio 1 APP maar krijg geen reacties.

Wij storen ons er ook enorm aan maar geen idee wat te doen

Henk

Lauren ik heb op mijn eigen tijdlijn geplaatst om te kijken wie van mijn vrienden er hetzelfde over denken.

René Klunder

Het is verschrikkelijk irritant dat er zo weinig of niets geen gevoel voor is vanuit de mediawereld. Men leeft daar in hun eigen waarheidsbulb blijkbaar.
Een tijd geleden zag ik een uitzending van De Monitor met Teun van de Keuken waar hij dit probleem aankaartte. Het gekke was dat zelfs in deze uitzending de geluidsoverlast volop aanwezig was. Onbegrijpelijk. Het lijkt een onuitroeibaar probleem. Ik haak vaak af door irritatie.
Het wordt tijd dat in de praatprogramma’s daar eens iemand flink kwaad over wordt.

Beantwoord
Joost

Ik irriteer me het meest aan het geluid (langzame lang durende toonzwaai) wat gebruikt wordt in spannende fragmenten.
Het is dan blijkbaar de bedoeling dat het daardoor spannender lijkt maar ik heb het gevoel alsof ze proberen een gat in je hersenpan te boren met geluidsgolven.
En met tinnitus erbij wordt voor mij dat nog eens uitvergroot dat je het gevoel heb dat je oren gaan bloeden.

Beantwoord
René Klunder

“Op 19 april 2016 gingen vertegenwoordigers van de petitie richting Hilversum”
Ruim meer dan 5 jaar geleden en het wordt alleen maar erger. Welke eigengereide figuren bepalen dat dit vreselijke fenomeen in stand blijft. Wanneer wordt er eens duidelijk aandacht aan geschonken in een veelbekeken discussieprogramma?
Als het dan toch moet waarom wordt het niet zodanig parallel uitgezonden dat je het uit kunt zetten?
In het gewone leven hebben we ook geen gebrom, gefluit, getrommel of rare andere irritante geluiden als je een discussie wil volgen.

Beantwoord
Lauren Houttuin

Jij ben er dus ook nog steeds.

Er is echt niets veranderd al die jaren. Ik heb al diverse malen een e-mail aan nl1 gestuurd en apps naar diverse programma’s maar krijg nooit antwoord. Zelfs de ANWB aangeschreven omdat er ook achtergrondjengel bij de verkeersinfo zit en ik dan de file’s niet goed kan horen in de auto.
Maar ANWB levert alleen de stem en de “techniek” doet de pestherrie.
Ik ga er toch nog eens achteraan en eens kijken wie nog mee aan te scchrijven.
Als je suggesties hebt graag

René Klunder

Naar aanleiding van de vraag van Fred (31-1-2021) welke uitzending het was heb ik teruggezocht naar de uitzending van de Monitor over geluiden. Deze uitzending van 22-9-2019 ging over omgevingsgeluiden zoals verkeer, vliegtuigen en dergelijke. Frappant is wel dat achtergrondgeluiden in programma’s daar niet aan gelinkt worden terwijl dat onder dezelfde irritatie valt immers het is niet gewenst geluid.
Als programmamaker zou ik daar op ingespeeld hebben door dan dit weg te laten of zwaar in te perken maar blijkbaar viel dat kwartje niet. Ik heb de uitzending nogmaals bekeken en geturfd hoeveel niet relevant geluid, dus toegevoegd gejengel (buiten het geluid waar het in de uitzending om ging) te horen is. De uitzending duurde 25 minuten en niet relevante extra toegevoegd gejengel in de vorm van muziek was ongeveer 15 minuten.
Tijdens de momenten dat dit extra geluid er niet was ervaarde ik veel prettiger momenten om te luisteren.
Door er steeds weer over te beginnen zal hopelijk een keer iemand van de beleidsmakers een helder moment krijgen en inzien dat er toch veel mensen zijn die zich hieraan storen maar ik heb er een zwaar hoofd in.

Beantwoord
George Sprokholt

Tijdens de nieuwsuitzendingen word bij met name radio 10 een zéér storende dreun als achtergrond meegezonden. Mijn subwoofers thuis en in de auto versterken dit nog eens extra.
Wanneer begrijpen de programmamakers nou eens dat dit volkomen nutteloos geluid een gruwelijke ergernis is.
Het gevolg is dat ik steeds minder naar de radio luister en zeker niet meer naar radio 10.

Beantwoord
w

het is ongelooflijk dat na zoveel jaren dit irritante geluidsgedoe op achtergrond er nog steeds is, zo niet erger is geworden. het is werkelijk niet om aan te horen. Geluiden met steeds terug kerend het zelfde toontje helemaal erg. Niet om aan te horen. En degene die iets verteld in het programma kan je niet meer verstaan.

Beantwoord
Lauren Houttuin

ja nog steeds en het wordt inderdaad erger denk ik.
Gisteren nog een app gestuurd naar NPO 1 waar ze om reacties vragen. Ik kon echt devragen niet horen. Maar zoals altijd geen enkele reactie en ik denk dat het wel gelezen is.

Wat kunnen we verder nog doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen

Doof.nl maakt gebruik van cookies.

Doof.nl gebruikt vier soorten cookies.

Lees meer

Deze cookies zorgen ervoor dat de website goed werkt.

Lees meer

Op onze website staan YouTube-filmpjes. Wanneer je deze wilt afspelen, dan moet je de cookies accepteren. YouTube slaat dan cookies op op jouw computer.