Onnodig geluid op tv en radio ergernis van veel mensen

26-04-2016 algemeen

Op tv en radio is er geen enkel moment stilte. Alles wordt ondersteund door muziek of een tune. Tot grote ergernis van veel mensen. Niet alleen slechthorenden en ouderen hebben er last van. Ook horenden kunnen door achtergrondgeluiden het gesproken woord niet meer verstaan. Voor Wim Frisart was de maat vol. Hij vond het tijd voor actie.

Wim Frisart is een van de personen die het hinderlijk vindt dat er altijd ondersteunende geluiden zijn. Frisart: ‘Wat ook opvalt is het geluidsniveau tussen de verschillende programma’s. Dan zit je achterover en heb je het voor elkaar aan het eind van het programma en dan begint de volgende en gaat het formule ineens omhoog.’ Maar met alleen klagen bereik je niks, dacht Frisart: ‘Je kan er wel bij de kapper of een verjaardag over praten, maar dat schiet ook niet op. Dus toen heb ik het aangeslingerd.’ Frisart nam contact op met het Noordhollands Dagblad. De ombudsredactie pakte zijn inzending op en vervolgens ging het balletje rollen.

Start petitie
Het Noordhollands Dagblad is een regionale krant en heeft hierdoor een beperkte strekking. De krant vond samenwerking met de Stichting Hoormij die landelijk werkt. Vervolgens is de petitie ‘Ik hoor je niet’ opgezet. Het doel van deze petitie? Programmamakers moeten stoppen met het onnodig gebruik van achtergrondgeluiden bij het gesproken woord op zowel tv als de radio. Deze geluiden en jingles zijn een ergernis tijdens nieuwsprogramma’s, interviews, verkeersinformatie, maar ook bij documentaires en films. Daarnaast vragen de actievoerders aandacht voor ondertiteling van programma’s en het volume van reclames. Het geluidsniveau van de spotjes willen ze graag op gelijk niveau brengen met de omringende programma’s. Al snel bleek dat veel mensen het hier mee eens zijn. Frisart, die als eerste actie ondernam, stond er niet meer alleen voor. Maar liefst 14116 mensen ondertekenden de petitie binnen enkele weken.

Nog meer steun
Naast de petitie werden er ook veel opmerkingen en klachten geschreven. Een veel gehoorde klacht, naast de storende achtergrondgeluiden en jingles, is het hoge volume van reclames tussen en tijdens programma’s. Durk Geertsma van de ombudsredactie van het Noordhollands Dagblad: ‘Wat los van de getallen de meeste indruk maakt, zijn de meer dan vierduizend opmerkingen die we via de site en de post binnen kregen. Hoe irritant mensen de geluidsherrie ervaren en hoe het toch mogelijk is dat samenstellers van programma’s maar niet kunnen begrijpen dat ze hele groepen luisteraars buiten sluiten door de stilte-verstorende muziekjes, bijvoorbeeld tijdens de file-informatie.’ Maar er waren ook programmamakers die het eens waren met de mening van de kijker en luisteraar. Geluidstechnicus Erik: ‘Geweldig deze actie. Als geluidstechnicus van de oude stempel stoor ik me al twintig jaar aan deze ellende. Dat lawaai achter al die documentaires wordt gemaakt door sounddesigners. Mijn collega’s begrijpen echter niet dat je daar als luisteraar inderdaad de tekst niet meer goed door kunt volgen’.

Ook bij de redactie van Doof.nl krijgen wij geregeld klachten over het geluidsniveau van de achtergrondgeluiden op tv en radio. Wij kunnen daar niks aan veranderen, maar we zijn blij dat zowel het Noordhollands Dagblad als Stichting Hoormij zich inzetten om er iets aan te doen.

Actie onderwerp van gesprek in media
De actie tegen overbodige geluiden op radio en tv wordt door de media opgepakt. Er is een facebookpagina waar het nieuws over de actie wordt gedeeld. In diverse kranten zijn artikelen geplaatst en de ombudsredactie van Noordhollands Dagblad is bij verschillende radioprogramma’s te gast geweest. Tijdens de uitzending van Radio Heemskerk vertelt Durk Geertsma van de ombudsredactie van Noordhollands Dagblad ‘De programma’s worden afgemixt door vaak jonge mensen met een goed gehoor en goede apparatuur met een koptelefoon op. Wij horen het op een transistor radio of tv van 300 euro. Dus de kwaliteit van het geluid hoe je het ontvang is slechter dan hoe het wordt afgemixt. Dat heeft tot gevolg dat het een brei aan geluid wordt.’ Ook schreef Marianne Zwaggerman naar aanleiding van de actie tegen storende achtergrondgeluiden een online column over ‘de angst voor stilte’. Zij heeft zelf ook last van de geluiden omdat ze slechter hoort. Zo schrijft ze: ‘We weten niet meer wat stilte is, we zijn er bang voor geworden. Bang voor eenzaamheid.’

Petitie groot succes
Op 19 april 2016 gingen vertegenwoordigers van de petitie richting Hilversum. Namens de stichting Hoormij was Rennie van Moolenbroek van de Commissie Slechthorendheid aanwezig. In het gebouw van de NPO werden alle handtekeningen, brieven en kaarten voor de petitie overhandigd. De voorzitter van NPO (Nederlandse publieke omroep) Henk Hagoort en Pieter Arnold secretaris van de VOC (Vereniging Commerciële Omroepen) namen de dozen in ontvangst. Henk Hagoort heeft na het aannemen van de petitie alle omroepdirecteuren gesproken. Hij heeft hen het signaal van de petitie doorgegeven. Henk: ‘Ik neem de zaak heel serieus.’ Pieter: ‘De programmamakers zijn hier wel vrij in. In deze kwestie is bewustwording heel belangrijk.’ Rennie van Moolenbroek ‘Op de vraag van de omroepmensen wat ik doe als ik een gesproken tekst niet kan verstaan door te harde achtergrondmuziek, antwoordde ik dat ik dan afhaakte. Ik kijk dan niet langer meer naar dat programma! Dat vinden de omroepen natuurlijk niet de bedoeling… Hopelijk nemen ze deze petitie dan ook serieus!'

Bron: www.noordhollandsdagblad.nl


Reacties

Er zijn 7 reacties Bekijk

H Kloosterman

De laatste jaren worden veel foute woorden afgepiept in reality programma’s op diverse tv zenders. Dit ervaar ik zelfs als pijnlijk in het gehoor, Om die reden kan ik niet meer naar reality programma’s kijken.
Jammer dat de geluidstechnici daar geen rekening mee houden. Of beter nog het afpiepen afschaffen.

Beantwoord
Fred

” Het geheim van de meester ”

één van de vele voorbeelden van té harde opzwellende muziek door programma’s heen ;
Steeds maar weer met de afstandsbediening het volume corrigeren.
Bij spraak volume verhogen en bij muziek volume verlagen.

Beantwoord
Rens Buist

De petitie is een succes, maar ik luister nu naar Gijs Staverman volop achtergrondgeluid tijdens een telefoongesprek. Wel fijn dat mensen proberen er wat aan te doen, succes ermee.

Beantwoord
Teun Rietmeijer

De petitie was 3 jaar geleden. De hinderlijke muziek tijdens gesproken tekst is er nog steeds. Het lijkt er op dat de petitie dus niets heeft geholpen.

Herman van Heijst

Weet u; nieuwsuitzendingen op elk uur vind ik heel belangrijk; ik volg het op de voet.
Sinds enige tijd wordt dit nieuws in toenemende mate begeleid door een getingel.
Ik heb nooit begrepen welk doel dit dient; zelf vind ik het erg afleidend, en mijn aan tinnitus leidende partner ervaart het als hinderlijk en pijnlijk. Mijn vraag is: waarom is het ingesteld, welk doel dient het?
Bij het nieuws wil ik deze afleiding niet; als ik muziek wil horen, zoek ik dat wel op en luister ik daarnaar.
Is er ooit een toelichting gegeven op het belang van dat oninteressante storende te harde getingel?
Laat dit gewoon stoppen, en breng het nieuws a.u.b. sec.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen