Mythen en feiten over gehoorimplantaten

07-05-2018 hooroplossingen , techniek & ontwikkeling

Een cochleair implantaat, oftewel CI: u hebt er ongetwijfeld van gehoord. U hebt vragen over hoe het precies werkt, voor uzelf of voor een familielid. Deze veertien mythen en feiten over cochleaire implantaten geven u alle antwoorden.

Ik ben te oud voor een implantaat

Voor een implantaat bestaat geen leeftijdslimiet naar boven toe. Zolang u een goede conditie heeft en gezond genoeg bent om een operatie te ondergaan, kunt u een implantaat krijgen. Er zijn veel gebruikers die hun implantaat pas kregen toen zij de tachtig of negentig al gepasseerd waren. De oudste persoon in Europa met een implantaat was Mollie Smith uit Warwickshire in Engeland. Zij kreeg haar implantaat in 2014 op 99-jarige leeftijd.

Een cochleair implantaat vernietigt je restgehoor

U kunt een lichte mate van restgehoor verliezen, maar dit wordt steeds minder waarschijnlijk. De technieken achter chirurgische implantaten en elektrode-ontwerpen worden steeds beter. Hoe zachter en flexibeler de elektrode, hoe kleiner de kans dat deze de fijne structuur van uw binnenoor aantast. Met dank aan de verbeterde technieken zijn de kansen op gehoorbehoud vandaag de dag aanzienlijk hoger dan tien jaar geleden.

Horen met een cochleair implantaat is niet hetzelfde als ‘gewoon’ horen

Kinderen die op vroege leeftijd implantaten in beide oren krijgen, hebben de potentie om op hetzelfde niveau te leren praten als kinderen met normaal gehoor. Volwassenen die cochleaire implantaten krijgen nadat ze gehoorverlies hebben opgelopen, zeggen vaak dat gesprekken in het begin mechanisch en schril klinken, maar dat dit na revalidatie weer bijtrekt. Dat komt doordat het brein zich heeft aangepast aan het nieuwe geluid. De uitkomst kan per persoon verschillen. Ook belangrijk om te weten: hoe sneller volwassenen aan de bel trekken bij gehoorverlies, hoe hoger de kansen dat het gehoor zich goed herstelt.

Gebruikers van cochleaire implantaten moeten uit de buurt blijven van wifi-apparaten

Wifi-apparaten verhinderen cochleaire implantaten geenszins. Sommige moderne cochleaire implantaten bevatten zelfs een soort wifi dat met andere apparaten in verbinding kan staan.

Voor cochleaire implantaten moet je een ingrijpende chirurgische ingreep ondergaan

Meestal hoef je voor de operatie niet te overnachten. Voor de meeste oor-, neus- en keelchirurgen is het zetten van een cochleair implantaat een routinematige operatie.

Aan plaatsing van cochleaire implantaten komt hersenchirurgie te pas

Dit is niet waar. De chirurg plaatst het interne deel van het implantaat onder de huid achter het oor en plaatst een elektrode in het cochleair, het spiraalvormige deel van je binnenoor. Hierbij komt de chirurg niet in de buurt van het brein.

Het plaatsen van een cochleair implantaat kun je beter uitstellen tot je kind oud genoeg is om zelf te beslissen

Dit is helaas niet waar. Gedurende de eerste levensjaren is de hersencapaciteit om te leren horen op zijn hoogst. Het cochleair is voor de geboorte van een baby al volledig gevormd. Hierdoor is het mogelijk om een implantaat te laten plaatsen bij een baby van zes maanden. Als de auditieve delen van het brein na ongeveer drie-en-een-half jaar echter niet gestimuleerd worden, kan iemands capaciteit om te leren horen en praten afnemen. Het gedeelte van de hersenen dat hierover gaat, wordt dan gebruikt voor andere functies. Om gewone spraak te ontwikkelen en woorden goed te leren uitspreken, is het noodzakelijk om te kunnen horen. Dit betekent niet dat het later plaatsen van een cochleair implantaat geen voordelen heeft, maar deze voordelen zullen wel minder zijn dan bij een vroegere plaatsing. De hoor- en spraakvermogens van de meeste kinderen die op vroege leeftijd cochleaire implantaten krijgen, vertonen geen beduidende verschillen met die van kinderen zonder gehoorproblemen. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen met cochleaire implantaten beter op school presteren, vaker naar een reguliere school gaan en betere carrièrekansen hebben dan leeftijdsgenoten met soortgelijke gehoorschade die geen implantaten hebben. Een extra voordeel van vroege implantatie is dat spraak- en taalontwikkeling op natuurlijke wijze ontwikkelen.

Een cochleair implantaat zal snel op de ontwikkelingen achterlopen en vaak vervangen moeten worden

Een cochleair implantaat bestaat uit twee delen – een intern implantaat en een externe audioprocessor. Het interne implantaat gaat jaren mee, wellicht een leven lang. De audioprocessor wordt na een aantal jaar vervangen. De meeste audioprocessors zijn speciaal ontworpen om compatibel te zijn met eerdere versies. Dat betekent dat ze gebruikt kunnen worden voor implantaten die al ouder zijn.

Je kunt niet zwemmen met een cochleair implantaat

Zwemmen tast het interne implantaat niet aan. Als uw audioprocessor niet bestand is tegen water, kunt u deze voor het zwemmen afzetten. Veel audioprocessors hebben tegenwoordig waterbestendige accessoires, zodat u ermee kan douchen en zwemmen. In verband met de waterdruk die onder water op bepaalde diepten toeneemt, is duiken niet aan te raden. Vraag uw fabrikant tot hoever het veilig is om met uw implantaat te duiken.

Mensen met een cochleair implantaat moeten liplezen om anderen te begrijpen

De meeste implantaat-gebruikers zijn niet afhankelijk van liplezen. Sommigen zullen liplezen omdat ze dit al deden voordat ze de operatie ondergingen. Een groot deel van de gebruikers kan bellen, naar muziek luisteren of zelfs een instrument bespelen.

Je kunt geen actieve sport beoefenen met een cochleair implantaat

U kunt prima sporten met een cochleair implantaat. Echter is het wel belangrijk om een passend hoofddeksel te dragen om de audioprocessors te beschermen. U hoeft ze niet af te zetten.

Er bestaat een risico op gezichtsverlamming

Het risico op gezichtsverlamming is tegenwoordig nihil. Bij een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk uit 2013 was het percentage dat hiermee te maken kreeg slechts 0.2%. Daarbij was de verlamming niet permanent en kwamen ernstige complicaties weinig voor. Voorheen kwamen elektrodes tijdens de operatie dicht in de buurt van de belangrijkste gezichtszenuw. Vandaag de dag bevatten chirurgische technieken een speciale controle-apparatuur, waardoor het risico zeer is verlaagd. Raadpleeg uw arts als u meer wilt weten over de risico’s.

Je kunt geen MRI-scan ondergaan met een implantaat

U kunt een MRI-scan ondergaan als je cochleaire implantaat compatibel is, dus samengaat met de MRI. Sommige implantaten gaan samen met 1.5 of 3.0 Tesla’s, de nieuwste technologie op het gebied van gedetailleerde beelden. Als u een MRI-scan nodig hebt, maar uw implantaat niet compatibel genoeg is, moet u de magneet in uw implantaat voorafgaand aan de scan chirurgisch laten verwijderen. Dezelfde magneet wordt vervolgens weer teruggeplaatst. De gehoorimplantaten van MED-EL onderscheiden zich van alle andere merken omdat deze wel compatibel zijn en dus MRI-veilig.

Bij cochleaire implantaten komen er draden uit je huid

Dit klopt niet. De huid waar de elektrische signalen van de audioprocessor door naar het implantaat lopen, is geheel intact.


Is uw interesse aangewakkerd en wilt u meer weten? Vrijdag 18 mei is er weer een informatiebijeenkomst van MED-EL over cochleaire implantaten. Schrijf u hier in!

Meer interessante artikelen zijn te vinden op de website www.hetlevenlatenhoren.nl/blog

 


Reacties

Er zijn 3 reacties Bekijk

PCD Peterson

ONVOORSTELBAAR dat jullie onwaarheden of “bijna”onwaarheden neerzetten als new truth! (Trump fake news????)
1. Een cochleair implantaat vernietigt je restgehoor: Is wel waar.
Ik heb mijn CI van Advanced Bionics in april2015 gekregen in Leiden. Ik had rest gehoor en werd eerlijk verteld dat ik dat zou verliezen. En dat is onzettend makkelijk te testen, hoor….gewoon uitrekken van de CI. Dus jullie liegen.

2.Horen met een cochleair implantaat is niet hetzelfde als ‘gewoon’ horen:
De “kleur”van een menselijke stem is niet zo makkelijk in te stellen…spectrum is zoiets van 0 tot 16khz. dus afhankelijk van de kundigheid en bereidheid (weinig tijd beschikbaar) om de verschillende frequencies aan te passen zodat het “vriendelijk”of “duidelijk”overkomt is wel een hele klus. Voor mij zijn de meeste vrouwelijke stemmen “schril”dwz hoofdzakelijk in de hoger frequencies…reden…is duidelijker volgens de expert. Maar dat ik ïets” hoor betekent niet dat het hetzelfde is als een horende. Dus weer een leugen (maar niet negatief bedoeld).

3.Voor cochleaire implantaten moet je een ingrijpende chirurgische ingreep ondergaan:
Dat is wel waar. Een flinke “sleutelgat”in mijn schedel is geen poliklinisch iets waar je snel naar huis gaat direct daarna. Ook de diepe “gat”achter mijn oor, en oor verplaatsing en terugzetting, waren niet zomaar “licht ingrijpende”ingrepen….maar misschien voor een chirurg is dat wel zo. Toch zeer misleidend.

4.Aan plaatsing van cochleaire implantaten komt hersenchirurgie te pas.

Ja dat is wel waar dat het geen hersenchirurg is, maar mijn sleutelgat zit enkele millimeters tot 1mm van mijn hersens. dat is al bevestigd door mijn chirurg, dus jullie “statement”is wel opzettelijk misleidend.

Ik begrijp heel goed dat jullie (of diegene die deze artikel schrijft) niemand bang wil maken, maar voorlichting moet wel eerlijk en volledig zijn. In Leiden hebben ze me alles verteld en uitgelegd. Jullie poging boven is onprofessioneel en oneerlijk en hoort niet op DOOF.NL Je moet je schamen! Blijkbaar een verhaal van een horende weer.

Beantwoord

Hallo meneer of mevrouw Peterson, bedankt voor je reactie. Het is inderdaad zo dat niet iedereen behoud van het restgehoor heeft. Uit verschillende studies is echter gebleken dat bij 90% van de implantaties het restgehoor behouden kan worden. Dit hangt wel sterk af van het soort en type electrodendrager, en ook van de chirurgische techniek die gebruikt wordt. Het is altijd verstandig om de mogelijkheden voor het behoud van het restgehoor voor de operatie met de KNO-arts te bespreken. In jouw geval bleek dit dus helaas niet mogelijk en dat is natuurlijk jammer.

Wij streven ernaar om in onze artikelen zo volledig en eerlijk mogelijk te zijn. Dit kan soms wat in tegenspraak lijken met wat de arts zegt. Dit komt doordat de arts persoonlijk advies geeft, en wij alleen algemeen geldende informatie kunnen bieden. Het is dus zeker niet onze bedoeling om onwaarheden te verspreiden, maar juist om verschillende kanten van een bepaald onderwerp te belichten. Zoals je schrijft heb je in Leiden een hele goede uitleg gekregen en dat is uiteraard het belangrijkst. ^EH

Beantwoord
E Davelaar

Sinds een jaar heb ik een implantaat. Geweldige verbetering tot een half jaar de problemen begonnen. Het geluid werd slechter, er moest steeds meer volume bij totdat mijn aangezichtszenuw geraakt werd en nu mijn linker gezichtshelft scheef trekt. Het tot nu toe gekozen programma kan ik niet meer hebben. Een andere instelling is nog geen succes en ik heb nu al dagen lang oor- hoifd- en keelpijn. Doormeting van het implantaat en een CT-scan levert niets op. Kunt u daar iets over zeggen?

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen

Doof.nl maakt gebruik van cookies.

Doof.nl gebruikt vier soorten cookies.

Lees meer

Deze cookies zorgen ervoor dat de website goed werkt.

Lees meer

Op onze website staan YouTube-filmpjes. Wanneer je deze wilt afspelen, dan moet je de cookies accepteren. YouTube slaat dan cookies op op jouw computer.