Studenten willen praktijkervaring opdoen
Je wordt niet zomaar tolk Nederlandse Gebarentaal, schrijftolk of leraar NGT. Dat kost veel oefening. Tijdens de hbo-studie op de Hogeschool Utrecht én in de praktijk. Daarom is de HU op zoek naar meer plekken waar studenten praktijkervaring kunnen opdoen. Help jij mee?
Het is belangrijk dat studenten vertrouwd raken met allerlei verschillende situaties waar Nederlandse Gebarentaal wordt gebruikt en ingezet, zoals binnen opleidingsinstituten en bij belangenverenigingen. Of in privésituaties, bijvoorbeeld bij zwemles, een doktersbezoek of een werkoverleg. Het helpt studenten in hun leerproces als ze aanwezig kunnen zijn bij een tolkgesprek en te observeren wat er gebeurt, of door een interview te houden met een tolkgebruiker. Maar ook door mee naar een evenement te gaan waar getolkt wordt of door leertrajecten te helpen ontwikkelen voor leerlingen. Zo leren ze zich te bewegen in nieuwe situaties, kunnen ze hun tolkmethodes aanpassen of makkelijker aan verschillende groepen lesgeven.
Hoe meer werkervaring studenten opdoen, hoe beter zij hun werk kunnen gaan uitvoeren. Maar het blijkt lastig voor studenten om een geschikte plek te vinden om praktijkervaring op te doen. Een plek waar ze zich kunnen onderdompelen in de dovencultuur. Door in zoveel mogelijk verschillende situaties op te doen, ontwikkelen de studenten een breder begrip van hun vakgebied en zijn ze beter voorbereid op de uitdagingen die ze zullen tegenkomen. Want (schrijf)tolken bij een medisch gesprek vraagt heel andere skills dan het (schrijf)tolken van een islamitische bijeenkomst.
Help jij een student aan praktijkervaring?
Wil jij studenten helpen om meer ervaring op te doen? Ze een kans geven mee te gaan naar een gesprek of een kijkje in de keuken te geven van jouw organisatie? Mail dan naar secretariaat.igtd@hu.nl.
Reacties