Handige telefooninstellingen voor slechthorenden

23-06-2020 algemeen , communicatie & media

Een smartphone is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Het is niet alleen een telefoon, maar ook een betaalmiddel, bibliotheek, televisie en fotocamera. Ook als je slechthorend bent is een smartphone een handig hulpmiddel, net als bepaalde apps op de telefoon. Er zijn allerlei instellingen die handig zijn voor slechthorenden. We zetten er een aantal op een rij.

De trilstand die je attendeert op een berichtje of ondertiteling om het kijken van video’s mogelijk te maken: er zijn allerlei handige telefooninstellingen voor slechthorenden. De tips in dit artikel hebben betrekking op smartphones die werken met Android 7.0, 8.0 en 9.0. Ook lees je over de mogelijkheden met iPhones, zodat je ook weet welke instellingen bij iOS mogelijk zijn.

Android

Instellingen

Veruit de meeste aanpassingen die je kunt doen op de smartphone, beginnen in het Instellingen-menu. Hier bevindt zich onder meer de optie: Geluiden en trillen, waarmee je de trilstand op de telefoon instelt. Daarbij heb je keuze uit verschillende trilpatronen. Bij de nieuwste smartphone-modellen kun je vaak ook de intensiteit van het trilsignaal aanpassen.

Flitslicht

De trilstand is handig, maar niet altijd voldoende. Zeker wanneer de telefoon niet binnen handbereik is. Een mooie aanvulling is daarom het flitslicht. Op het moment dat je een melding of oproep krijgt, wordt er een flitslicht weergegeven. Deze stel je op de volgende manier in: tik bij Instellingen op Toegankelijkheid. Bij Gehoor of Geavanceerde instellingen (afhankelijk van welke Android-versie de telefoon heeft) stel je de Flitsmelding in.

Geluidsbalans en Monogeluid

Nog twee handige smartphonefuncties zijn Geluidsbalans en Monogeluid. Geluidsbalans is handig wanneer je aan één oor slechthorend bent. Bij Instellingen ga je naar Toegankelijkheid. Dan tik je op Gehoor of Gehoorverbeteringen en sluit je een hoofdtelefoon aan. Vervolgens sleep je bij Geluidsbalans links/rechts de schuifregelaar naar links of rechts om de juiste balans te krijgen. Monogeluid stel je via nagenoeg dezelfde menukeuze in. Deze optie is handig wanneer je de hoofdtelefoon voor één oor gebruikt. Dan mis je bij stereogeluiden bepaalde elementen in het geluid. Met Monogeluid voorkom je dit.

Ondertiteling

Ondertiteling is redelijk onmisbaar voor slechthorenden, zeker wanneer je een filmpje kijkt op je smartphone. Ook hier ga je via Instellingen naar Toegankelijkheid en kies je weer voor Gehoor of Gehoorverbeteringen. Vervolgens zet je de Samsung (of welk ander merk Android je dan ook hebt) en Google ondertitels aan. Ook de achtergrondkleur van de tekst, tekstgrootte en lettertype kun je hier aanpassen.

Gehoorapparaat

Er komen steeds meer hoortoestellen op de markt die je kunt verbinden met je smartphone. Je maakt dan via Bluetooth connectie tussen je telefoon en je hoortoestel, waardoor jij je ringtone kunt horen als je wordt gebeld of een melding krijgt. Met deze Bluetooth-connectie kun je ook muziek of video’s beluisteren. Ga naar het startscherm van de Android-telefoon en kies Instellingen en daarna Bluetooth. Schakel Bluetooth in met de schuifknop. Zet je hoortoestel aan. Op je Android-telefoon wordt nu het volgende bericht weergegeven: ‘Available Devices’ (Beschikbare apparaten). Hieronder staat nu de naam van je hoortoestel. Klik deze aan om te selecteren. Je hoort dan een verbindingstoon in je hoortoestel. Je telefoon is vanaf dat moment verbonden met je hoortoestel via een Bluetooth-verbinding.

Deurbel en andere handige functies

Naast het aanpassen van de telefooninstellingen om de smartphone zelf gebruiksvriendelijker te maken, helpt deze slimme telefoon je ook in de leefomgeving. Deurbeldetector is een optie op de Samsung Galaxy S6 waarmee je een melding krijgt op de telefoon wanneer de deurbel gaat. Je stelt deze in via Instellingen> Toegankelijkheid > Gehoor of Gehoorverbeteringen> Geluiddetectors > Detectie deurbel. Je neemt het geluid van de deurbel op je telefoon op en checkt vervolgens of de telefoon het geluid herkent.

Telefoonabonnement ook belangrijk

Een goede smartphone is dus belangrijk, maar niemand betaalt graag teveel voor het abonnement dat erbij hoort. Houd je elke maand belminuten of data over? Overstappen op sim only kan een aardige besparing opleveren, zeker wanneer je telefoon verder prima werkt. Je begint bij online sim only vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende abonnementen. Er bestaan ook sim only-prepaidkaarten. Zo zit je niet vast aan dure abonnementen en een registratie bij het BKR omdat je een mobiele telefoon moet afbetalen. 

iOS

Ook bij iOS zijn er verschillende mogelijkheden voor slechthorenden. Er zijn verschillende instellingen die ervoor kunnen zorgen dat je zo goed mogelijk gebruik kunt maken van je telefoon. Hieronder vind je meer informatie over wat iOS zoal qua mogelijkheden biedt. 

Gehoorapparaat

Wist je dat het mogelijk is om je gehoorapparaat te koppelen aan je iPhone? Hiervoor heb je een ‘Made-for-iPhone’ gehoorapparaat nodig. Je kunt dan via Bluetooth een connectie maken, waardoor jij je ringtone kunt horen als je wordt gebeld of een melding krijgt. Fijn extraatje: je kunt met deze connectie ook muziek luisteren of video’s luisteren, zo hoef je je onderweg (in de trein) niet te vervelen.

Flitslicht

Net als bij vele Android-apparaten is het mogelijk om een flitslicht af te geven wanneer je een melding ontvangt. Hierdoor merk je sneller op wanneer je wordt gebeld of bijvoorbeeld een Whatsappbericht binnenkrijgt. Afhankelijk van je type iOS kun je het flitslicht aanzetten bij Algemeen (iOS 12 of lager) of Audio/Visueel bij iOS 13. Hiervoor sleep je het schuifje bij ‘Ledflits bij melding’ naar rechts. Zorg dat de balk groen wordt en voilà, vanaf nu krijg je een flits bij meldingen. 

Ondertiteling

Wanneer je gebruikmaakt van video’s uit de iTunes-store kun je voor de optie ondertiteling kiezen. Hiermee kun je je favoriete video’s bekijken. Met de optie SDH krijg je deze ondertiteling onderin je scherm te zien. 

Facetime

Apple heeft de handige optie Facetime geïntegreerd. Met deze applicatie kun je door slechts één druk op de knop met een vriend/collega/familielid videobellen, mits jullie beiden de gebarentaal beheersen. Facetimen is niet alleen een stuk persoonlijker, maar ook vaak sneller dan met elkaar heen en weer appen. Is slechts één van jullie gebarentaalvaardig, dan kun je ervoor kiezen om te bellen via KPN Teletolk. Bij deze dienst kun jij communiceren via gebarentaal, en zorgt een tolk ervoor dat dit in gesproken taal wordt vertaald voor de horende persoon aan de andere kant van de lijn.

Monogeluid

Ben je slechthorend? Dan is het monogeluid een handige tool waarmee je de omgevingsgeluiden kunt verminderen. Deze optie is tevens te vinden onder Algemeen of Audio/Visueel (afhankelijk van je iOS versie) en aan te zetten door het schuifje naar rechts te plaatsen. De monogeluid-optie zorgt ervoor dat je elkaar beter kunt verstaan tijdens het bellen, doordat de geluiden uit de omgeving worden verminderd. Daarbij kun je het schuifje ook meer naar links of rechts plaatsen om ervoor te zorgen dat het stereobalans juist is, want het is natuurlijk anders als je slechts via één oor naar iets luistert. 

TTY-software

Met TTY-software kun je telefonisch communiceren, waarbij de tekst als het ware wordt omgezet in een transcript. In Amerika is de TTY-software al bekend, het is echter onduidelijk of deze software ook in Nederland beschikbaar komt.

 


Reacties

Er zijn 6 reacties Bekijk

Wat op een iPhone nog een handige optie is, is ‘compatibiliteit gehoorapparaat”.
Algemeen -> Instellingen -> toegankelijkheid -> naar beneden scrollen en schuifje compabiliteit op groen zetten.
Met deze functie is rechtstreeks telefoneren met een hoortoestel in een stuk verbeterd. Ook is het dan soms mogelijk (altijd even uitproberen) om te bellen met je hoortoestel op de T-stand (ringleidingprogramma)

Beantwoord
SC

Op nu.nl was een vrij heftige discussie n.a.v. de gebarentolk bij Ruttes Covid-19-toespraken. Een paar fanatiekelingen waren er absoluut zeker van dat alle doven niets konden met de gewone ondertiteling, omdat volgens hun alle doven gebarentaal als moedertaal hebben. Uitleg dat er veel mensen zijn die horend geboren en opgeleid werden en pas later met doof zijn te maken kregen, werden zonder meer weggevaagd. Het is elke keer spijtig te zien hoe minderheidsgroepen aan kokertjes kijken doen.

Waarvoor staat de afkorting SDH?

Beantwoord
SC

Opleidingen en informatiebronnen zouden hier aan moeten werken. Er zijn altijd méér soorten, wees daarvan bewust en laat dat duidelijk blijken in het speciaalonderwijs en in de nieuwsgeving. En dan natuurlijk niet in de “wij versus zij”-vorm en ook niet in “de eigen dovencultuur”-vorm, want die is er niet, wel ’n dovencultuur.

Pascalle

Natuurlijk moet er niet gebagatelliseerd worden.
Wie zijn die fanatiekelingen? Doof of horend?
Men bedoelt hiermee enkel native signers. Voor hen is NGT de moedertaal, ondertiteling is vaak niet toereikend genoeg. Dat is een feit. Daarvoor moet gestreden worden. U noemt dat kokertjes kijken, dat is niet terecht. Anno 2020 is nog bijna niets goed geregeld qua toegankelijkheid. Logisch dat de doven dat beu zijn en enkel voor zichzelf opkomen. U heeft blijkbaar genoeg aan ondertiteling dus voor u is daarmee de kous af. Dat geldt niet voor de native signers.

Helena

SDH staat voor subtitles for deaf and hard of hearing. Dat staat voor ondertiteling voor doven en slechthorenden, mocht je geen Engels kunnen.

SC

Hier gebeurt nu hetzelfde als in de reacties op dat nieuwsbericht op nu.nl: ingaand kanaal werkt niet goed bij veel reagerende gebarentaal-doven en hun vertegenwoordigers.
Ik stel dat doof.nl en elke andere publicatie vanuit de doven/ slechthorendenwerelden expliciet moeten aangeven over welke groep het gaat. Als dat er niet bijgezet wordt, denken buitenstaanders dat het voor iedereen zo is. En iedereen wordt dan daaraan opgehangen. Bovendien komen er zo ook veel tegenstrijdige berichten de wereld in, net op welk moment je iets leest. Met netjes en correct werken is het voor iedereen duidelijk over wie het gaat.
Niet native signers zeggen, gebruik een Nederlandse term als je in het Nederlands praat.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen

Doof.nl maakt gebruik van cookies.

Doof.nl gebruikt vier soorten cookies.

Lees meer

Deze cookies zorgen ervoor dat de website goed werkt.

Lees meer

Op onze website staan YouTube-filmpjes. Wanneer je deze wilt afspelen, dan moet je de cookies accepteren. YouTube slaat dan cookies op op jouw computer.