Apps voor doven en slechthorenden

Met je mobiele telefoon kan je veel meer dan alleen bellen. Om in contact te komen met je vrienden, familie of collega’s zijn de mogelijkheden van je smartphone eindeloos. Voor doven en slechthorenden waren diensten als sms’en en e-mailen al een uitkomst in het communiceren op afstand. Maar met functies als chatten en videobellen kwamen er steeds meer mogelijkheden bij.

De ontwikkelingen gaan door en het zal je vast niet zijn ontgaan dat er ook steeds meer apps ontwikkeld worden speciaal voor doven en slechthorenden. Welke zijn er zoal? Wat doen ze en wat kost het? We hebben er een aantal voor je op een rij gezet. Heb jij nog meer tips voor handige apps? Stuur ons dan een e-mail naar redactie@doof.nl

Bellen met een app

Signcall

Met de Signcall-app kun je lezen wat je niet kan horen. Met de Signcall-app kan je met andere Signcall-gebruikers bellen via tekst, spraak en beeld. De spraak van de (goed) horende gesprekspartner wordt tijdens het bellen omgezet in tekst of gebarentaal. Wil je met een horende persoon bellen die geen Signcall gebruikt? Dan kan dat via de bemiddelingsdienst KPN Teletolk. Hierbij voer je het gesprek met bemiddeling van een tolk gebarentaal die je op je beeldscherm ziet of via een medewerker die gesproken tekst omzet in geschreven tekst en omgekeerd. Verder kun je met Signcall direct met tekst bellen naar het alarmnummer 112.

Vergoeding door zorgverzekeraar
De zorgverzekeraars vergoeden vergoeden de app (software) van Signcall die nodig is om te kunnen bellen. Alle Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden de software van Signcall. Ook betaal je geen eigen risico. Kijk voor meer info op de website van Signcall.

RogerVoice

Een andere mogelijkheid om te bellen is via de app RogerVoice. Via Bluetooth kan je het gesprek verbinden met je hoortoestel of een koptelefoon. Gesproken tekst wordt omgezet in geschreven tekst. De dove of slechthorende beller kan op deze manier lezen wat er wordt gezegd. Je kan in geschreven tekst antwoorden en die tekst wordt dan weer omgezet in gesproken taal bij de horende beller. Afgezien van alarmnummers kan je elk willekeurig nummer bellen. Er is een gratis versie en een betaalde versie, afhankelijk van de mogelijkheden.

Apps die versterking bieden – voor mensen met licht gehoorverlies

Heb je licht tot matig gehoorverlies? Dan kan de EasyListening app voor Android een uitkomst zijn. Wat doet het? Via de app neemt je microfoon gesprekken op en de app versterkt het geluid zodat je het beter kan horen. Het is een handige app voor de ‘beginnende’ slechthorende. Die nog even wil wachten met een hoortoestel.

Naast EasyListening – Hearing Aid is Petralex ook een alternatief voor mensen die nog even willen wachten met een hoorapparaat. Natuurlijk raden wij aan om ook een gehoortest te doen en te kijken of je in aanmerking komt voor een hoortoestel, maar voor mensen die lichte gehoorproblemen hebben kan deze app wel handig zijn.

Het is even uitzoeken op welke momenten je deze apps het beste kunt gebruiken, en dit zal waarschijnlijk vooral in rustige luisteromgevingen zijn. Met groepsgesprekken of in rumoer hebben deze apps het wat moeilijker.

App als hulpmiddel voor doven en slechthorenden

Apps kunnen hoorhulpmiddelen niet vervangen, maar er zijn een aantal apps die erg handig zijn. Zo is er TapTap voor iPhone die registreert wanneer er omgevingsgeluiden zijn. Als de deurbel gaat, een baby huilt of als er een ander hard geluid is, dan flitst en trilt je telefoon. De app is gratis te downloaden. De app SoundALERT werkt op een vergelijkbare manier. De app kan verschillende geluiden detecteren en die vervolgens vertalen naar verschillende soorten waarschuwingen. Bijvoorbeeld door het laten trillen van de smartphone of het laten flitsen van de flitser van de camera op de smartphone. Werkt zowel online als offline en is gratis te downloaden.

Gehoortesten via een app

Heb je gehoorschade opgelopen, of heb je het vermoeden dat je gehoor slechter is geworden? Dan bieden gehoortest-apps misschien uitkomst. De Hearing Test Pro Free is een goed begin. Door verschillende korte testjes krijg je een indicatie van de staat van je gehoor. De Better Hearing app doet ongeveer hetzelfde, en geeft ook nog meer informatie over de verschillende frequenties. Deze app is er alleen voor iOS. Heb je nu een Android-toestel of tablet dan is de Hearing Test van e-audiologia.pl een handige tool. Deze app is iets complexer, maar geeft een uitgebreid overzicht van en inzicht in je gehoor. Overigens is het altijd verstandig om een audicien of de huisarts te raadplegen als je het idee hebt dat je minder goed hoort, maar deze apps kunnen een goede eerste stap zijn.

Apps die kunnen helpen bij Tinnitus

Voor mensen met tinnitus zijn er speciale apps die in sommige gevallen helpen. Zo is er de Tinnitus Therapy Pro app die €6,49 kost. Deze app gebruikt een speciale techniek om het tinnitusgeluid te maskeren. De app heeft 15 therapiegeluiden, verschillende combinaties van natuurgeluiden en ruis en verschillende volume-instellingen. De app werkt zeker niet bij alle vormen van tinnitus, maar kan wel uitkomst bieden in sommige gevallen.

Een ander app in deze categorie is de Tinnitus Balance app van Phonak. Deze app is bedoeld als onderdeel van een tinnitusprogramma dat aangeboden wordt door een audicien die ervaring heeft met het stellen van de diagnose en het beheren van tinnitus. De applicatie biedt diverse geluiden aan waardoor de tinnitus verzacht zou kunnen worden. Het is per persoon verschillend welke geluiden prettig zijn. Ook de muziek die al op je smartphone staat, kan je in deze app gebruiken. Na het gebruik van de app kan je met de audicien een geluidsplan maken.

Apps die live ondertitelen

Ava

Ava is een app die als het ware ondertitelt wat er wordt gezegd. In gesprekken, bij vergaderingen, bijeenkomsten of bijvoorbeeld als je een televisieprogramma bekijkt. Hoe werkt het? Je spreekt iets in en de app vertaalt het naar woorden. Je moet wel duidelijk genoeg praten, anders kan het wel eens zijn dat de app je niet verstaat en er een gekke vertaling uit komt. In het begin staat de app nog ingesteld op Engels maar die taal kan je instellen. Standaard zitten er 12 talen in de app verwerkt.

Kosten
Je kan Ava downloaden in de Appstore of Google Play. Je krijgt de eerste 5 uur gratis, maar daarna betaal je €32,99 per maand.

Earfy

Een vergelijkbare app is Earfy. Deze app is ontwikkeld als dagelijks hulpmiddel voor doven en slechthorenden. Hiermee kan je thuis, op school, op het werk of in spontane situaties direct communiceren. De app zet de spraak in realtime om in tekst op je smartphone of tablet.

Kosten en downloads
De Earfy-app kan je downloaden in de Appstore of Google Play. Het gebruik van de Earfy kost €4,79 euro per maand. Kijk voor meer informatie op de website van Earfy.

Apps om je hoortoestellen te bedienen

Tegenwoordig komen er ook steeds meer hoortoestellen op de markt die je kunt bedienen met een speciale app. Denk het het instellen van het volume of het veranderen tussen programma’s. Deze hoortoestellen vallen niet altijd binnen de categorie hoorapparaten die worden vergoed door de zorgverzekering. Ben je benieuwd welke hoortoestellen er zoal op de markt zijn en welke het beste bij jouw passen? Ga dan voor een goed advies naar een audicien.


Gerelateerde artikelen