Apps voor doven en slechthorenden
Voor doven en slechthorenden zijn sms’en en e-mailen ideaal voor communiceren op afstand. Met functies als chatten en videobellen komen er steeds meer mogelijkheden bij. Welke apps zijn er nog meer? Wat doen ze en wat kost het? We hebben er een aantal voor je op een rij gezet.
Bellen met een app
Tolkcontact-app
Met de Tolkcontact-app (voorheen Signcall) kun je met iedereen communiceren. In allerlei situaties. Als je doof of slechthorend bent, betaalt je zorgverzekering de abonnementskosten voor de app.
Met de Tolkcontact-app kun je:
- een tolk op afstand inzetten
zonder afspraak een tolk inzetten, bij de huisarts of in een winkel - bellen via KPN Teletolk
ook als je doof bent kun je bellen, via een vertaling in tekst of gebarentaal - direct contact leggen met alarmnummer 112
bij een levensbedreigende situatie zelf de alarmcentrale bereiken - contact opnemen met de Tolkcontact klantenservice
direct via de app een vraag stellen aan één van de medewerkers
Aanvragen en installeren
Wil je gebruikmaken van de Tolkcontact-app? Dan moet je eerst een account aanvragen. Nadat we je aanvraag hebben verwerkt, kun je de app installeren op je smartphone, tablet of computer. Wij regelen de betaling via de zorgverzekering.
Apps die live gesproken woord naar tekst vertaalt
De Roger Voice app vertaalt belgesprekken naar tekst. Zo kun je op je gemak meelezen met wat er gezegd wordt en een duidelijk gesprek voeren. In het filmpje hieronder zie je hoe het werkt.
Ava
Ava is een app die als het ware ondertitelt wat er wordt gezegd. In gesprekken, bij vergaderingen, bijeenkomsten of bijvoorbeeld als je een televisieprogramma bekijkt. Hoe werkt het? De app vertaalt gesproken woorden naar tekst. Je moet wel duidelijk genoeg praten, anders kan het wel eens zijn dat de app je niet verstaat en er een gekke vertaling uit komt. Standaard zitten er twaalf talen in de app verwerkt.
Je kan Ava downloaden in de Appstore of Google Play. Er is een gratis versie en een betaalde versie voor langere gesprekken.
Earfy
Een vergelijkbare app is Earfy. Deze app is ontwikkeld als dagelijks hulpmiddel voor doven en slechthorenden. Hiermee kan je thuis, op school, op het werk of in spontane situaties direct communiceren. De app zet spraak om in tekst op je smartphone of tablet.De Earfy-app kan je downloaden in de Appstore of Google Play. Het gebruik van de Earfy is gratis. Kijk voor meer informatie op de website van Earfy.
App als hulpmiddel voor doven en slechthorenden
De app SoundALERT registreert wanneer er omgevingsgeluiden zijn. Als de deurbel gaat, een baby huilt of als er een ander hard geluid is, dan flitst en trilt je telefoon. De app kan verschillende geluiden detecteren en die vervolgens vertalen naar verschillende soorten waarschuwingen. Bijvoorbeeld door het laten trillen van de smartphone of het laten flitsen van de flitser van de camera op de smartphone. Werkt zowel online als offline. De app is gratis te downloaden.
Apps die kunnen helpen bij Tinnitus
Voor mensen met tinnitus zijn er speciale apps die in sommige gevallen helpen. Zo is er de Tinnitus Therapy Pro app die € 6,49 kost. Deze app gebruikt een speciale techniek om het tinnitusgeluid te maskeren. De app heeft vijftien therapiegeluiden en verschillende volume-instellingen.
Ken je de Tinnitus Balance app van Phonak? Deze app is bedoeld als onderdeel van een tinnitusbehandeling. De applicatie biedt diverse geluiden aan waardoor de tinnitusklachten verzacht kunnen worden. Ook de muziek die al op je smartphone staat, kan je in deze app gebruiken.
Apps om je hoortoestellen te bedienen
Tegenwoordig komen er ook steeds meer hoortoestellen op de markt die je kunt bedienen met een speciale app. Denk het het instellen van het volume of het veranderen tussen programma’s. Deze hoortoestellen vallen niet altijd binnen de categorie hoorapparaten die worden vergoed door de zorgverzekering. Ben je benieuwd welke hoortoestellen er zoal op de markt zijn en welke het beste bij jouw passen? Ga dan voor een goed advies naar een audicien.