Mondmaskers verplicht op drukke plekken: tips bij communicatie

04-08-2020 algemeen

Het dragen van een mondmasker wordt vanaf woensdag 4 augustus verplicht op drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam. De mondmaskerplicht kenden we natuurlijk al in het openbaar vervoer, maar nu wordt het dus ook op andere publieke plekken steeds moeilijker om te communiceren voor doven en slechthorenden. Wat kan je doen om het voor jezelf iets makkelijker te maken? We zetten wat tips op een rij.

We ontkomen er niet meer aan: het dragen van een mondmaster is vanaf 4 augustus verplicht op drukke plekken in de steden Amsterdam en Rotterdam. In de vorm van een experiment geldt dit nu nog vooral in winkelgebieden zoals de Kalverstraat of de Lijnbaan, maar mogelijk breidt de mondmaskerplicht zich ook uit naar andere steden en plekken. Hoe dan ook zul je in steeds meer situaties dus te maken krijgen met mensen die mondmaskers dragen en wordt het lastiger om hen te verstaan. Bijvoorbeeld als je meer informatie wilt over bepaalde medicijnen bij de drogist of een winkelier wilt vragen of een broek of shirtje ook in een andere maat verkrijgbaar is.

Geef aan dat je slechthorend of doof bent

Het klinkt heel logisch, maar toch is het nu extra belangrijk om goed aan te geven dat je niet goed hoort en wat de ander voor jou kan doen zodat je hem of haar beter kunt verstaan of begrijpen. Wat voor jou werkt of prettig is, verschilt per persoon. Je kunt het bijvoorbeeld heel duidelijk en opvallend maken door stickers of bordjes te dragen waarop staat dat je slechthorend bent met zogenaamde ‘Limited Hearing’ producten. Deze artikelen zijn verkrijgbaar op de website van World Wide Visible. Je kunt ook je mondmasker voorzien van speciale ronde stickertjes met een universeel doof / slechthorend symbool, zodat mensen rondom je weten dat je ze niet goed kunt verstaanbaar met mondmasker op. Deze worden onder andere gemaakt Printhut in België. Maar je kunt het ook subtieler aangeven en per gesprek kijken wat voor jou wel of niet werkt.

Spraak in tekst omzetten op je telefoon

Bij korte vragen of gesprekjes, kan je vragen of iemand even iets voor je wilt opschrijven in plaats van spreken. Maar als je geen pen of papier bij de hand hebt, dan is het nog veel makkelijker om gebruik te maken van je telefoon. Veel smartphones hebben een speciale dicteerfunctie waarmee je gesproken woorden kunt omzetten in tekst. Je kunt daarmee de microfoonknop op je toetsenbord aantikken en de telefoon in de buurt van je gesprekspartner houden. Als hij of zij begint te praten verschijnt de tekst op het scherm. Dit is niet altijd 100% nauwkeurig, maar het werkt steeds beter. Zeker als er niet of weinig achtergrondlawaai is. Kijk bijvoorbeeld voor een uitleg hoe de dicteerfunctie werkt op een iPhone op de website van Apple.

Spraak in tekst omzetten met een app

Heb je geen dicteerfunctie op je telefoon, of ben je op zoek naar iets meer mogelijkheden en functies, dan zijn er ook verschillende apps beschikbaar die realtime gesprekken ondertitelen. Sommige zijn gratis, anderen zijn onderdeel van een compleet pakket met externe microfoons. Bijvoorbeeld als je met meerdere personen in een vergadering zit. Sommige apps zijn gratis, andere kosten geld.

Ava
Ava is een app die als het ware ondertitelt wat er wordt gezegd. In gesprekken, bij vergaderingen, bijeenkomsten of bijvoorbeeld als je een televisieprogramma bekijkt. Hoe werkt het? Je spreekt iets in en de app vertaalt het naar woorden. Je moet wel duidelijk genoeg praten, anders kan het wel eens zijn dat de app je niet verstaat en er een gekke vertaling uit komt. In het begin staat de app nog ingesteld op Engels maar die taal kan je instellen. Standaard zitten er 12 talen in de app verwerkt.

Earfy
Een vergelijkbare app is Earfy. Deze app is ontwikkeld als dagelijks hulpmiddel voor doven en slechthorenden. Hiermee kan je thuis, op school, op het werk of in spontane situaties direct communiceren. De app zet de spraak in realtime om in tekst op je smartphone of tablet.

Live Transcribe
Live Transcribe is de gratis spraakherkenningsapp van Google. Je smartphonemicrofoon vangt het gesprek op en deze wordt in geschreven tekst omgezet op je telefoon. In meer dan 70 talen is dit mogelijk.

Speaksee
Ook SpeakSee zet gesproken taal om in tekst op je smartphone of tablet. Dat kan in maar liefst 12 talen. Dit is een heel uitgebreide app die vooral wordt gebruikt ook in vergaderingen waarbij je ook meerdere microfoons kunt inzetten.

De anderhalvemetersamenleving voor mensen met een auditieve beperking

Mensen die werkzaam in het openbaar vervoer, de politie, winkels, ambtenaren, medewerkers van attractieparken en in de horeca moeten er rekening mee houden dat wat zij zeggen niet wordt verstaan door mensen die doof of slechthorend zijn. Daarom heeft Stichting Hoormij een aantal tips en aandachtspunten voor hen geschreven. Deze tips zijn handig om te delen.

Heb jij ook nog handige tips voor apps of communicatie? Deel het gerust hieronder!


Reacties

Er zijn 5 reacties Bekijk

Reina bolt

Mondkapjes? Afschuwelijk als totaal dove zijnde. Moet er niet aan denken dat dit overal verplicht wordt. In het zkh afd kno in het UMCG hebben ze ook die dingen voor hun ……( vul maar in) vind ik belachelijk dat ze daar geen betere kapjes hebben. Je zit voor een paspop. Je ziet haar en ogen. Je hoort en ziet niets van de persoon tegenover je. En als je geen tolk bij je hebt is dat een ramp!

Beantwoord
SC

Gewoon zeggen dat je doof bent en dat ze daarom voor je moeten schrijven/typen. Dat kan dus zonder tolk en ze kunnen zelf zien wat ze je gezegd hebben.

Aschwin

Vind ik belachelijk dat de doven en slechthorenden weer zich moeten aanpassen aan de horende maatschappij, dat doen de doven en slechthorenden al, nu komt dit weer erbij. Waarom passen de horende maatschappij NIET zelf aan onze maatschappij/cultuur???

Beantwoord
SC

Het is helemaal geen goed idee om een IK BEN DOOF sticker op je te plakken, want er dat trekt ongewenste gasten aan. Alleen zeggen/tonen waar en wanneer dat nodig is.

Moest even goochelen naar dat internationale symbool en zag er nog wat alternatieve bij die totaal onduidelijk zijn. Heeft weinig zin op de fiets, want bijna niemand (her)kent het.

Poliklinieken, audiciëns, leerkrachten en zo zouden alleen transparante maskers moeten dragen, maar in elk geval dienstverleners in de gehoorsector.
Een tijdje geleden zag ik er een die er vrij redelijk uitzag. Alleen opzij was het te wijd, waardoor het niet medische toegelaten is. Kan het niet meer terugvinden.
Zag nu deze:
https://nl.pinterest.com/pin/828732768926050695/
te combineren met een transparante gezichtsplaat, want het ziet er totaal niet serieus filterachtig uit. En ze moeten sowieso hun ogen beschermen als ze dicht op de cliënten zitten.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen