Nieuwe tolkopleiding in Duitsland
Als je in Duitsland een bacheloropleiding wilt volgen tot tolk gebarentaal, kon je tot voor kort op slechts drie plekken in het land terecht. Onlangs is daar een nieuwe mogelijkheid bij gekomen. De hogeschool in Landshut biedt vanaf dit studiejaar ook een bacheloropleiding tot gebarentolk aan.
De opleiding gaat vierentwintig studenten per jaar opleiden. In drieënhalf jaar moeten zij zich bekwamen in de Duitse gebarentaal en de Dovencultuur. Ook krijgen zij handvaten aangereikt om op hun eigen handelen als tolk te reflecteren, zodat zij kunnen blijven groeien.
Introductieperiode
De studenten die worden aangenomen op de opleiding hebben verschillende achtergronden en daardoor verschillende beginniveaus qua gebarentaal. Sommigen van hen kunnen nog helemaal niet gebaren, terwijl veel CODA’s in de groep al hun hele leven gebarentaal gebruiken. Daarom biedt de opleiding een voortraject aan, zodat alle studenten in vier weken tijd de kans hebben om hun gebarentaalvaardigheid op het benodigde minimale beginniveau te krijgen.
Tekort aan tolken
In Duitsland bestaat sinds enkele jaren een tekort aan tolken gebarentaal. Statistieken tonen een groeiend aantal tolkaanvragen waarvoor geen tolk beschikbaar is. In 2015 waren er drie keer zoveel onopgeloste aanvragen als het jaar ervoor. Voorzitter van de belangenvereniging voor doven in Bayern, Bernd Schneider, geeft aan dat het grootste tekort zich voordoet buiten de grote steden. Hij is dan ook zeer content met de start van deze nieuwe opleiding in het zuidoosten van het land.
Item in televisieprogramma
Het Duitse programma Sehen statt Hören (‘zien in plaats van horen’) besteedde de eerste helft van een aflevering aan dit onderwerp. Deze is hier terug te zien met Duitse ondertiteling.
Reacties