Stel opent tweede ‘dove pizzeria’ in Washington

16-08-2019 algemeen , samenleving & maatschappij , werk & carrière

Als kind wist Melody Stein al dat ze van koken haar beroep wilde maken. Na de middelbare school schreef ze zich in op de California Culinary Academy, zodat ze na haar studie haar eigen restaurant kon beginnen. Haar inschrijving werd echter geweigerd, omdat Melody doof was.

‘Ze wilden me niet aannemen,’ vertelt de nu 45-jarige Melody aan The Washington Post. ‘Want als iemand in een keuken tegen me zou schreeuwen: “Opzij, hete soep!” zou ik dat niet kunnen horen. Dat vonden ze een te groot risico.’ Meer dan 20 jaar later bewijst Melody de onzinnigheid van die reden. Vandaag de dag is ze mede-eigenaar van Mozzeria, een Napolitaanse pizzeria in San Francisco.

Tweede filiaal

Dat doet ze samen met haar man Russ die ook doof is. Ze hebben uitsluitend doof personeel in dienst. Volgend jaar openen ze een tweede filiaal in Washington. Hun tweede zaak komt in de buurt van Gallaudet University, de enige universiteit voor doven en slechthorenden ter wereld, waar Melody en Russ elkaar ook hebben ontmoet.

De pizzeria’s van het echtpaar Stein worden dan wel volledig gerund door doven, de gasten die er komen zijn zowel doof als horend. Wie een pizza wil bestellen kan dit doen op meerdere manieren: in gebarentaal, door een bestelling simpelweg aan te wijzen op de kaart of door gebruik te maken van pen en papier, wat op elke tafel standaard klaar ligt.

Vooroordelen

De kans op werk die Mozzeria biedt aan doven is hard nodig in de Verenigde Staten. Ongeveer 30 miljoen Amerikanen lijden aan ernstig gehoorverlies en Washington telt meer dove inwoners dan omliggende staten. De werkgelegenheidscijfers onder doven blijven ver achter bij die onder horenden: 48 procent van de dove mensen hebben een vaste baan, vergeleken met 72 procent van de horende bevolking.

Dove mensen worden regelmatig geconfronteerd met hardnekkige vooroordelen, die ervoor kunnen zorgen dat ze geen carrière maken of zelfs niet voor een baan worden aangenomen. ‘Mensen denken dat dove medewerkers niet in staat zijn om op hoog niveau te functioneren,’ zegt Christopher Soukup, directeur van de Communicatiedienst voor Doven en zelf ook doof. ‘Dat klopt in de meeste gevallen natuurlijk niet. Daarom is een zaak als Mozzeria zo belangrijk. Hoe meer succesverhalen er naar buiten komen, hoe meer we al die vooroordelen kunnen bestrijden.’

Mozzeria in Washington wordt twee keer zo groot als het filiaal in San Francisco en zal plaats bieden aan 100 gasten. Hierdoor zullen minstens 30 dove obers, chef-koks en gastheren aan de slag kunnen.

Bron: Washington Post


Reacties

Er is 1 reactie Bekijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen