Misofonie: als geluiden haatgevoelens oproepen

10-04-2018 hoorproblemen

Let jij er weleens op hoeveel geluid je elke dag maakt? We halen onze neus op, slikken, tikken en hoesten de hele dag door. Vaak neem je deze geluiden onbewust waar. Maar wat als deze dagelijkse geluiden heftige emoties oproepen? Patiënten met misofonie raken helemaal overstuur bij het horen van bepaalde geluiden.

De emotie die iemand met misofonie voelt, is niet zo maar een irritatie. Het zijn echt haatgevoelens naar degene die het geluid maakt. Het AMC heeft onderzoek gedaan naar misofonie. Uit hersenscans blijkt ook dat mensen met misofonie anders reageren. De automatische filtering van geluiden lijkt minder goed te werken. AMC biedt als enige in Nederland therapie aan speciaal voor mensen met misofonie.

Wat is misfonie?

Misofonie is een aandoening die meestal ontstaat tussen het achtste en twaalfde levensjaar. Hoe het ontstaat, is nog niet bekend. Genetische factoren lijken een rol te spelen, omdat misofonie vaker in een familie voorkomt. Het verloop is heel geleidelijk en begint vaak met één trigger. Triggers zijn de geluiden die de heftige emotie oproepen. Welke geluiden dat zijn, verschilt per misofonie patiënt. Tikken met een pen, smakken, of het tikken van de klok zijn enkele voorbeelden van geluiden die woede, haat en walging kunnen oproepen. Deze alledaagse geluiden zijn overal te horen, waardoor het moeilijk is om er mee te leven.

Therapie

Er bestaat geen medicijn tegen misofonie. Mensen met misofonie bedenken daarom vaak zelf manieren om ermee om te gaan: kijken naar de persoon die het geluid maakt, oordoppen in doen zodat het geluid minder hoorbaar is, het geluid met muziek overstemmen of weglopen. Maar deze manieren worden juist afgeraden en kan de trigger zelfs nog erger maken. Tijdens de therapie van het AMC worden oefeningen en technieken aangeleerd waarbij de nadruk ligt op focus, aandacht en ontspanning. Het is een intensief traject van drie maanden met acht groepsbijeenkomsten waarbij er veel op de patiënt afkomt. Maar ook na het traject blijft het belangrijk om het geleerde te blijven toepassen voor het beste effect. Bij driehonderd patiënten heeft de therapie al een bemoedigend resultaat gehad.

Vereniging misofonie NL

Voor patiënten met misofonie is er een vereniging: Vereniging misofonie NL. Ook familieleden en andere betrokken van de patiënten kunnen hier terecht. Naast lotgenotencontact en belangen behartigen zet de vereniging zich ook in om misofonie meer bekend te geven.

Bekijk hieronder een filmpje over Misofonie van RTL Nieuws


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen