Tweede Kamerdebat over VN-verdrag Handicap met tolken terugkijken
Op dinsdag 10 december om 16.15 uur debatteerde de Tweede Kamer over de uitvoering van het VN-verdrag Handicap. Dit is een belangrijk debat omdat het VN-comité vindt dat er niet genoeg wordt gedaan voor de rechten van mensen met een handicap in Nederland. Het debat was via een livestream te volgen met tolken Nederlandse Gebarentaal en live ondertiteling. Je kunt het nu ook online terugkijken.
Het VN-verdrag Handicap
In 2016 ging het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (korter: VN-verdrag handicap) in werking in Nederland. Het doel van het VN-verdrag is het wegnemen van obstakels voor mensen met een handicap. Het gaat hierbij om de gebieden arbeid, zelfstandig wonen, toegankelijkheid en onderwijs.
In 2017 bleek al dat het verdrag nog niet genoeg geïmplementeerd was, en ook vijf jaar later was Nederland nog niet up-to-date. In 2024, acht jaar nadat het verdrag in werking is gegaan, moest de Nederlandse regering uitleggen wat er gedaan was om de positie van mensen met een handicap in Nederland te verbeteren. En dat viel tegen, vond het VN-comité. Lees hier het rapport.
Debat over de uitvoering live volgen en terugkijken
Omdat er nog veel moet gebeuren voor de rechten van Nederlanders met een beperking, debatteerde de Tweede Kamer nog een keer over de uitvoering van het VN-verdrag. Dit gebeurde op dinsdag 10 december om 16.15 uur, na het wekelijkse vragenuur (dat je ook met tolken NGT kunt kijken).
Online live meekijken kon via livestreams op de website en via de app Debat Direct. Er is altijd een stream met tolken Nederlandse Gebarentaal, en op de normale livestream kun je de live ondertiteling aanzetten via de Instellingen. Via Debat Direct kun je het hier ook terugkijken.
En wilde je écht live meekijken in de Tweede Kamer? Op de publieke tribune waren er twee schrijftolken die alles wat er wordt gezegd omzetten in tekst. Ook hing er op de begane grond van het Tweede Kamergebouw, in de Statenpassage, een scherm waarop het debat met gebarentolk te volgen is.
Meer informatie bij de Tweede Kamer: