Geluid

Zoek binnen de infotheek

Navigeer naar...

Resultaten: infotheek / het gehoor / geluid

Geluid

Geluid

Simpel gezegd is geluid dat wat je hoort. Geluid heeft twee kanten: een natuurkundige (fysische) kant en een zintuiglijke (sensorische) kant.
 
In natuurkundige zin wordt geluid geproduceerd door een bron die in trilling wordt gebracht. Die trilling zorgt voor variaties in de luchtdruk. Het geluid plant zich door de lucht voort als golven, die worden opgevangen door ons gehoor en vervolgens worden herkend als geluid door onze hersenen. Deze waarneming van het geluid, is de zintuiglijke kant. Geluid bereikt ons gehoor meestal via de lucht, maar het kan ook door bijvoorbeeld water. Dit noemen we een medium. 

Ons gehoor is niet voor alle geluiden gevoelig. Op hele lage of hele hoge tonen of hele zachte trillingen reageert ons gehoor niet. 

Toonhoogt (hertz)
We kunnen verschillende toonhoogtes waarnemen. De hoogte van een toon wordt bepaald door de snelheid van de trilling, dit noemen we de frequentie. De frequentie van een trilling wordt uitgedrukt in hertz (Hz). Een geluidsbron die bijvoorbeeld honderd keer per seconde trilt, heeft een frequentie van 100 hertz. Ons bereik voor hoge en lage tonen loopt van ongeveer 20 Hz tot 20.000 Hz. 

Geluidssterkte (decibel)
De sterkte van geluid wordt uitgedrukt in decibel (dB). Geluid dat zo zacht is dat we het nog net kunnen horen, is 0 dB. Geluid tot ongeveer 80 dB is niet schadelijk voor ons gehoor. Daarboven kan geluid ons gehoor beschadigen. Om een indruk te krijgen: het geluid in een stille slaapkamer is ongeveer 20 dB, in de discotheek is het geluid gemiddeld zo’n 105 dB en het geluid tijdens een heavy metal-concert kan oplopen tot zo’n 120 dB. 
 

Bron: 101 vragen over horen

Infotheek

Van oorsuizen tot hyperacusis en van hoortoestel tot trilwekker. In de infotheek vindt u informatie over diverse gehoorgerelateerde onderwerpen.

De informatie is gecategoriseerd in verschillende rubrieken die u aan de linker zijde vindt. Daarnaast kunt u de infotheek ook zoeken op trefwoord.

Tip ons
Mist u bepaalde informatie of heeft u een andere tip? Stuur ons dan een e-mail. We stellen uw tips zeer op prijs.

De redactie heeft de grootst mogelijke aandacht besteed aan de juistheid van alle informatie in de infotheek. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze teksten. Mocht u een onjuistheid constateren, dan kunt u ons dit per e-mail laten weten.