Begrijpen spraak elders geregeld in hersenen

31-01-2012 algemeen

Alle studieboeken over het spraakcentrum in de hersenen moeten herschreven worden. Amerikaanse wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat het begrijpen van spraak op een andere plek in de hersenen plaatsvindt dan tot nu toe werd aangenomen.

`Als je "spraakcentrum" intypt in Google, is waarschijnlijk elk plaatje dat je krijgt fout`, aldus een van de hoofdonderzoekers Iain DeWitt. Wetenschappers hebben namelijk lang gedacht dat de menselijke spraak wordt verwerkt in het Gebied van Wernicke, vernoemend naar de Duitse neuroloog die het gebied in de 19e eeuw aanwees. Het Gebied van Wernicke ligt links achterin de hersenschors, achter de gehoorschors die verantwoordelijk is voor het verwerken van geluid.

Uit het onderzoek van het Georgetown University Medical Center (GUMC) blijkt nu dat het Gebied van Wernicke de verkeerde plek is. De plaats van het spraakcentrum ligt volgens hen ongeveer drie centimeter dichter bij de voorkant van de hersenen. Hierdoor ligt het dus voor de gehoorschors. Op de afbeelding hieronder is het verschil aangegeven.

Het onderzoeksteam bestudeerden meer dan honderd hersenscans. Josef Rauschecker, professor aan het GUMC, ziet door deze ontdekkingen nieuwe mogelijkheden om mensen met spraakproblemen te behandelen: `We hebben nu beter inzicht waar de schade zich bevindt.`

Bron: Georgetown University Medical Center


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen