Bescherm je gehoor met antioxidanten

20-01-2012 algemeen

Neem na blootstelling aan plotseling lawaai een pilletje acetylcysteïne en het risico op gehoorschade vermindert. Althans, dat zeggen Zweedse onderzoekers. Zij kwamen er namelijk achter dat bepaalde antioxidanten gehoor beschermen tegen schade.

Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen die helpen tegen beschadiging van cellen of weefsels. Deze stoffen komen voor in verschillende groenten en fruit. Zweedse wetenschappers van het Karolinska University Hospital in Stockholm ontdekten dat het antioxidant acetycysteïne een beschermend effect heeft op het gehoor na blootstelling aan lawaai.

Tijdens het onderzoek werd een groep Zweedse officiers gevolgd die tijdens een schietoefening blootgesteld werden aan overmatig lawaai. Voor en na de oefening werd het gehoor van de militairen onderzocht. En het bleek dat wanneer ze binnen een uur na het lawaai een supplement acetylcysteïne hadden genomen hun gehoor door dit antioxidant beschermd werd.

Ulf Rosenhall, hoogleraar aan het Karolinska University Hospital, adviseert de acetycysteïne zo snel mogelijk en uiterlijk vier uur na een `akoestisch incident` in te nemen. Hij benadrukt echter dat antioxidanten ook in ons voedsel voorkomen, vooral in groenten en fruit, en dat gezonde voeding sowieso van belang is tegen het ontwikkelen van een gehoorprobleem.

Bron: Hear-it


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen