Veel tieners horen stemmen in hun hoofd

12-04-2012 algemeen

Eén op de vijf tieners in de leeftijd van 11 tot 13 jaar hoort stemmen in hun hoofd. Dat blijkt uit een psychiatrisch onderzoek van de Royal College of Surgeons in Iederland.

Bijna 2500 tieners in de leeftijd van 11 tot 16 jaar werden onderzicht op zogeheten auditieve hallucinaties. Deze hallucinaties kunnen variëren van fluiterstemmen tot geschreeuwen en van monologen tot dialogen tussen twee of meer mensen. De onderzoekers concluderen dat auditieve hallucinaties vaker voor blijken te komen bij tieners dan gedacht.

Het stemmen horen neemt af naar mate de tieners ouder worden: 21-25% bij tieners van 11 tot 13 jaar naar 7% bij tieners tussen 13 en 16 jaar. ´Bij sommige kinderen blijven deze ervaringen ook nog bestaan in hun adolescentie. Dit lijkt een indicator te zijn voor een complexe problematiek van hun geestelijke gezondheid´, aldus één van de onderzoekers.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat meer dan de helft (57%) van de tieners in de leeftijd van 11-13 die stemmen hoort, ook een niet-psychotische psychiatrische aandoening hebben. Zoals bijvoorbeeld depressie. Bij de oudere tieners uit de onderzoeksgroep was dit maar liefst bijna tachtig procent. Dit laat volgens de onderzoekers een duidelijk verband zien tussen auditieve hallucinaties en ernstige psychische ziekte.

Bron: Royal College of Surgeons


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen