Nieuwe behandelmethode voor tinnitus in verzekeringspakket

25-02-2019 gezondheidszorg , onderzoek & wetenschap

De Universiteit Maastricht heeft een nieuwe behandelmethode voor tinnitus ontwikkeld die zo succesvol is, dat het de standaardbehandeling wordt in Nederland en Europa. Vanaf dit jaar wordt de methode ook vergoed door de zorgverzekering.

In Nederland leven zo’n 2,5 miljoen mensen met tinnitus, oftewel: oorsuizen. Ruim een half miljoen van hen hebben daar in het dagelijks leven zoveel last van dat ze ervoor naar een dokter gaan. De behandelmethode is vaak gericht op symptoombestrijding. Patiënten krijgen bijvoorbeeld een apparaat om de piep- of zoemgeluiden te maskeren.

Psychisch probleem

De Universiteit Maastricht heeft nu een andere behandeling geïntroduceerd die meer aandacht heeft voor het psychische aspect van tinnitus. Rilana Cima, onderzoeker aan de Universiteit Maastricht en psycholoog en coördinator bij het tinnitus-expertisecentrum van Adelante, licht toe: ‘Door patiënten juist expres bloot te stellen aan hun oorsuizen, leren ze om er minder gevoelig voor te worden.’

Deze behandeling blijkt effectief. Maar liefst 85 tot 90 procent van de onderzoeksgroep ervaart een positieve verbetering.

‘Als je de piep gaat vermijden, word je er alleen maar gevoeliger voor,’ vertelt Rilana Cima. ‘Patiënten worden daarom vaak van hot naar her doorverwezen. Tinnitus is echter meer een psychisch probleem en niet audiologisch. Daarom richten wij ons op het psychische aspect van de aandoening.’

Minder aversie

Bij de behandeling van de Maastrichtse onderzoekers gaat het om gedragstherapie. Mensen met tinnitus worden in een stille ruimte gezet en moeten zich op de piep in hun oren concentreren. Hierdoor krijgen ze minder aversie tegen de piep en gaan ze het oorsuizen beter accepteren.

De resultaten van het onderzoek zijn zo goed, dat de behandeling vanaf nu de nieuwe Europese richtlijn wordt. ‘We gebruiken de behandelmethode al langer, maar sinds kort is die goedgekeurd door het zorginstituut en zit het in het verzekeringspakket.’

De Universiteit Maastricht en Adelante zijn wereldwijd de eerste organisaties die deze behandeling aanbieden. De methode zal hierna ook in Brabant, Utrecht en Noord-Holland worden aangeboden.

 

Kijk voor het volledige artikel en een filmpje op de website van RTL Nieuws


Reacties

Er zijn 3 reacties Bekijk

Marja

Heb zwasr mijn twijfels da er na 33 jasr mog verbeyering kan optreden.

Olga

Jaren geleden heb ik mezelf geholpen op deze wijze om het oorsuizen te accepteren en er goed mee om te gaan. Hoezo nieuw……

SC

Gaan we weer terug naar de middeleeuwen, dat elke afwijking die niet opzichtig luid en duidelijk fysiek is op psychiatrisch gegooid wordt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen