Nieuwe behandelmethode voor tinnitus in verzekeringspakket

25-02-2019 gezondheidszorg , onderzoek & wetenschap

De Universiteit Maastricht heeft een nieuwe behandelmethode voor tinnitus ontwikkeld die zo succesvol is, dat het de standaardbehandeling wordt in Nederland en Europa. Vanaf dit jaar wordt de methode ook vergoed door de zorgverzekering.

In Nederland leven zo’n 2,5 miljoen mensen met tinnitus, oftewel: oorsuizen. Ruim een half miljoen van hen hebben daar in het dagelijks leven zoveel last van dat ze ervoor naar een dokter gaan. De behandelmethode is vaak gericht op symptoombestrijding. Patiënten krijgen bijvoorbeeld een apparaat om de piep- of zoemgeluiden te maskeren.

Psychisch probleem

De Universiteit Maastricht heeft nu een andere behandeling geïntroduceerd die meer aandacht heeft voor het psychische aspect van tinnitus. Rilana Cima, onderzoeker aan de Universiteit Maastricht en psycholoog en coördinator bij het tinnitus-expertisecentrum van Adelante, licht toe: ‘Door patiënten juist expres bloot te stellen aan hun oorsuizen, leren ze om er minder gevoelig voor te worden.’

Deze behandeling blijkt effectief. Maar liefst 85 tot 90 procent van de onderzoeksgroep ervaart een positieve verbetering.

‘Als je de piep gaat vermijden, word je er alleen maar gevoeliger voor,’ vertelt Rilana Cima. ‘Patiënten worden daarom vaak van hot naar her doorverwezen. Tinnitus is echter meer een psychisch probleem en niet audiologisch. Daarom richten wij ons op het psychische aspect van de aandoening.’

Minder aversie

Bij de behandeling van de Maastrichtse onderzoekers gaat het om gedragstherapie. Mensen met tinnitus worden in een stille ruimte gezet en moeten zich op de piep in hun oren concentreren. Hierdoor krijgen ze minder aversie tegen de piep en gaan ze het oorsuizen beter accepteren.

De resultaten van het onderzoek zijn zo goed, dat de behandeling vanaf nu de nieuwe Europese richtlijn wordt. ‘We gebruiken de behandelmethode al langer, maar sinds kort is die goedgekeurd door het zorginstituut en zit het in het verzekeringspakket.’

De Universiteit Maastricht en Adelante zijn wereldwijd de eerste organisaties die deze behandeling aanbieden. De methode zal hierna ook in Brabant, Utrecht en Noord-Holland worden aangeboden.

 

Kijk voor het volledige artikel en een filmpje op de website van RTL Nieuws


Reacties

Er zijn 8 reacties Bekijk

Olga

Jaren geleden heb ik mezelf geholpen op deze wijze om het oorsuizen te accepteren en er goed mee om te gaan. Hoezo nieuw……

Beantwoord
SC

Gaan we weer terug naar de middeleeuwen, dat elke afwijking die niet opzichtig luid en duidelijk fysiek is op psychiatrisch gegooid wordt?

Beantwoord
Anja

Die nieuwe methode lijkt mij niks.. Als ik naar mijn piep luister, word ik depressief. Ik heb mijn tranen al gelaten en het geaccepteerd, dus voor mij is afleiding op dit moment het beste.
En ik vind het schandalig dat dit als een psychische aandoening wordt gezien. De gevolgen ja, die zijn wel psychisch. Ik ben blij met erkenning, want ik heb t 5 jaar verzwegen, nadat mijn baas mij een beetje belachelijk had gemaakt en het op mijn werk is begonnen.

Beantwoord
SC

O ja, die methode zelf. Je krijgt dus een soort Stockholm-syndroom opgelegd door het geluid waar je ziek van wordt, op botte wijze nog eens extra in het bewustzijn te zetten. Ik ben benieuwd hoe blij die succesvol behandelde patiënten echt zijn en wat de nevenwerkingen van deze eveneens symptoombehandeling zijn op de lange duur. Mensen met het Stockholm-syndroom hebben uit lijfsbehoud een vertekende waarneming gekregen. .

De vaste geluiden kan ik gewoon mee leven.
De onoverkomelijke geluiden bleken nuttige signaalsfuncties te hebben en met de juiste actie weer te verdwijnen naar niets of het lage vaste niveau. Ik pak dan dus de oorzaak aan en dat is géén vermijdingsgedrag.

Beantwoord

Vooral het filmpje met Kevin op RTL 4
Ik moet er 3 maanden over doen en hij in een paar minuten belachelijk en bestaat niet dat dat kan

Beantwoord
SC

Als normale fysieke aandoeningen gepsychologiseerd worden, moet je het ergste vrezen, want:

a) extra confrontatie werkt zelden goed, bleek bij inmiddels diverse psychische therapieën (bv. oorlogstrauma’s moeten niet opgerakeld worden; laat het wegzinken want ze zijn niet oplosbaar).

b) zeer twijfelachtig, klopt het wetenschappelijk onderzoek wel? Er vindt namelijk heel veel wetenschappelijke fraude plaats. Het hielp ook niet dat universiteiten zelf geld moeten zien binnen te harken, dus zich te laten sponsoren door grote bedrijven die belangen hebben bij gunstige “wetenschappelijke” rapporten. Bijvoorbeeld Monsanto’s eigen “wetenschappelijke” onderzoeken zijn letterlijk geciteerd in formele wetenschappelijke rapporten van “neutrale” onderzoeksinstellingen.

c) hier is een onderzoek Europa-wijd geforceerd en het zal een hele kluif zijn om dat weer terug te draaien en het weer terug te krijgen als een fysieke aandoening waar al of niet iets aan bijgesteld kan worden.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen