Activiteiten en uitjes voor doven en slechthorenden in de Meivakantie (en daarna)

26-04-2019 uit- en thuistips

In sommige delen van Nederland is de Meivakantie begonnen, in andere delen begint hij volgende week. Daarna staat ook het Hemelvaartweekend voor de deur. Speciaal voor iedereen die er in deze mooie lentemaand graag op uit gaat, hebben we een overzicht gemaakt van activiteiten die speciaal zijn afgestemd op doven en slechthorenden.

Dit overzicht is uiteraard niet compleet. Heb je zelf leuke tips, deel ze dan onder dit bericht in de reacties!

Rondleidingen in gebarentaal

FOAM
Donderdag 2 mei, 19.00 – 21.00 uur
Keizersgracht 609, 1017 DS, Amsterdam

Fotografie kun je het beste ontdekken in je eigen taal. FOAM, het Fotografiemuseum Amsterdam, startte daarom als eerste museum in Nederland met programma’s in Nederlandse Gebarentaal (NGT) die gegeven worden door museumdocenten die zelf doof zijn. Bezoek FOAM met vrienden of familie en bekijk samen de tentoonstellingen in het museum.

In de maand mei staat de rondleiding in NGT geheel in het teken van de tentoonstelling over de legendarische modefotograaf Helmut Newton. Mis het niet en meld je aan via de website van FOAM.

Groninger Museum
Zaterdag 4 mei, 14:00 – 15:30 uur
Groninger Museum, Museumeiland 1, 9711 ME Groningen

Volg een rondleiding in gebarentaal door de tentoonstelling CHIHULY (tot en met 5 mei 2019) en Grrrom!, een tentoonstelling met een staartje (tot en met 21 mei 2019). De rondleiding start om 14.00 uur in de entreehal en duurt tot 15.30 uur. Een groep bestaat uit maximaal 12 personen. Prijs: € 5 per persoon (excl. entree). De rondleiding is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. De rondleidingen met gebarentolk zijn ook geschikt voor horende familie of vrienden. Aanmelden voor een rondleiding kan via boekingen@groningermuseum.nl. Vermeld daarbij naam en telefoonnummer, de datum van de rondleiding en met hoeveel personen je wilt deelnemen. Er is ook een rondleiding op 1 juni. Kijk voor meer info op de website van het Groninger Museum.

Van Abbemuseum
Zondag 5 mei, 14.00-15.00 uur
Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, 5611 NH Eindhoven

Iedere eerste zondag van de maand om 14.00 uur geeft onze dove rondleider Jascha Blume een gratis rondleiding in gebarentaal door één van de tentoonstellingen in het museum. Jascha is zelf ook beeldend kunstenaar en doof. Deelname aan de rondleiding is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs. Hierop zijn de reguliere prijzen van toepassing. Reserveren is gewenst. Dit kan door te mailen naar reserveringen@vanabbemuseum.nl of te bellen naar 040-238104. Er is ook een rondleiding op 2 juni. Meer informatie op de website van het Van Abbemuseum.

Van Gogh Museum
Zaterdag 11 mei, 14.00 – 15.30
Van Gogh Museum, Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam

Bekijk de schilderijen van Van Gogh tijdens een rondleiding in Nederlandse Gebarentaal of International Sign. De rondleiding is gratis, maar reserveren is noodzakelijk. Reserveringsaanvragen worden verwerkt tot twee werkdagen voorafgaand aan de rondleiding. Hierna is het niet meer mogelijk de rondleiding te reserveren. Deelname aan de rondleiding in gebaren is gratis voor bezoekers van het museum. Kijk voor meer informatie op de website van het Van Gogh Museum.

 

Hortus Leiden
Zondag 12 mei, 11.30-13.00 uur
Hortus Botanicus Leiden, Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

Eenmaal per maand om 11.30 uur geeft een van de dove rondleiders van de Hortus een rondleiding in gebarentaal langs de hoogtepunten van de Hortuscollectie. Deelname aan de rondleiding kan alleen na aanmelding. Deelname € 1,50 plus entree. Let op, er is geen gids bij die vertaalt naar gesproken taal. Kijk voor meer informatie op de website van de Hortus Botanicus.

Amsterdam Museum – rondleiding met schrijftolk
Zondag 12 mei, 14.00-16.00 uur
Amsterdam Museum, 1012 RM Amsterdam

Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal over de stad Amsterdam: over toen, nu en straks. Naast twee vaste tentoonstellingen die gaan over de geschiedenis en het DNA van de stad Amsterdam en Amsterdam in relatie tot de rest van de wereld, zijn er ook altijd één of meerdere tijdelijke tentoonstellingen te zien. In 2019 organiseert het Amsterdam Museum in totaal acht rondleidingen speciaal voor dove of slechthorende bezoekers. Deze rondleidingen worden gegeven in NGT of met behulp van een schrijftolk.

Op 12 mei, 11 augustus en 10 november vinden de rondleidingen met Velowalker/schrijftolk plaats. Een sprekende museumgids leidt de groep rond door het museum en een schrijftolk, die ook meeloopt, typt alles wat wordt gezegd uit. Deelnemers krijgen een tablet mee waarop deze tekst te lezen is. Kijk voor meer informatie op de website van het Amsterdam Museum.

Rijksmuseum
Zaterdag 18 mei, 14.30-16.00
Rijksmuseum, Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam

Dankzij het project Musea in Gebaren, waar acht Amsterdamse musea aan deelnemen, kan ook het Rijksmuseum rondleidingen voor doven en slechthorenden aanbieden. De Rondleiding in Gebaren wordt gegeven in de Nederlandse Gebarentaal. Tevens is er een stemtolk aanwezig, zodat ook horenden mee kunnen met de rondleiding.

De Rondleiding in Gebaren brengt je langs de hoogtepunten van de Gouden Eeuw, waaronder natuurlijk de Nachtwacht en het Winterlandschap van Hendrick Avercamp. Kijk voor Rijksmuseum tickets op de site van Thingstodoinamsterdam.com. Meer informatie over de rondleiding vind je op de website van het Rijksmuseum.

 

Gebarencafé’s

GebarenMee Café Rotterdam
Donderdag 2 mei, 19:30 – 23:00
Stichting Welzijn Doven Rotterdam (SWEDORO), Michelangelostraat 46, 3066 NM Rotterdam

Het GebaarMee Café is een maandelijkse bijeenkomst voor Doven, horenden, (oud)cursisten, studenten en iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse Gebarentaal. Op laagdrempelige, speelse wijze wordt de NGT-kennis (woordenschat, vingerspellen, achtergrondinformatie, etc.) geoefend of uitgebreid. GebaarMee Café is voor iedereen die wil kletsen en oefenen in Gebarentaal. Elke eerste donderdag van de maand in de grote zaal bij SWEDORO, van 19:30 tot 22:00. Entree, koffie en thee zijn gratis! Meer info op de website van SWEDORO.

Wapperavond Amsterdam
Vrijdag 3 mei, 20:00 – 00:00 uur
Stichting Welzijn Doven Amsterdam (SWDA), Stadhouderskade 89, Amsterdam

In de voorruimte van SWDA wordt elke eerste vrijdag van de maand een jongerenavond georganiseerd onder de naam ‘Wapperavond’. Kom ook gezellig wapperen vanaf 20.00 uur.  21.00 tot 3.00 ). Kijk voor meer informatie en andere activiteiten op de Facebookpagina van SWDA.

Gebarencafé Utrecht
Donderdag 9 mei, 19:30 – 00:00 uur
Café Marktzicht, Breedstraat 4, Utrecht 

Gebarencafé Utrecht is weer terug, en hoe! Oud en jong, horend en doof, komen bij elkaar in één van de gezelligste café’s van Utrecht. Inclusief een stukje nostalgie, want er zullen zelfs moppen worden getapt. Kortom: genoeg ingrediënten voor een gezellige avond. Toegankelijke voor iedereen, dus neem je vrienden of collega’s gezellig mee. Meer info op de Facebookpagina van Gebarencafé Utrecht.

Gebarencafé Den Haag
Vrijdag 10 mei, 20:00 – 00:00 uur
Millers, Plein 10A, 2511 CR Den Haag

Kom je gezellig borrelen op het Plein in Den Haag? Op vrijdag 10 mei vanaf 20:00 ben je weer van harte welkom bij café Millers in Den Haag. Kaartjes kopen is niet nodig, de toegang is voor iedereen gratis. Doof, slechthorend en horend, iedereen is welkom! SH-jong heeft voor deze avond weer een schrijftolk en een combitolk geregeld. Drankjes zijn voor eigen rekening. Je vindt het Gebarencafé links achterin de zaak en het personeel van Millers zorgt ervoor dat daar wat extra licht is. Heb je nog vragen, stuur dan een berichtje via de Facebookpagina van Gebarencafé Den Haag.

 

Theatervoorstellingen

Karin Bloemen – Souvenirs
Maandag 6 mei, 20:00 – 22:00
Beatrix Theater, Jaarbeursplein 6A, 3521 AL Utrecht

In de loop van de tijd verzamel je van alles: foto’s van bijzondere momenten, mooie en minder mooie herinneringen, kampeerspullen die je allang niet meer gebruikt, etc. Na verloop van tijd zijn je huis en hoofd zo vol, dat het hoog tijd wordt eens goed op te ruimen. In ‘Souvenirs’ voegt Bloemen de daad bij het woord en gooit als een stier in een porseleinkast alle ballast de deur uit. Dat doet ze ook heel letterlijk, want er zal elke avond onder het publiek een aantal persoonlijke items van Karin verloot worden (een jurk, schoenen, een tent…). Bij deze voorstelling is zowel een gebarentolk als schrijftolk aanwezig. Kijk voor meer informatie op de website van Theater met Tolk.

Jeugdvoorstelling Rapunzel
Zondag 26 mei, 14.30 uur
Natuurtheater De Donck, Donksedreef 3, 5711 RM, Someren

Rapunzel is als baby uit het koninklijk paleis ontvoerd door een slechte oude vrouw, omdat het haar van Rapunzel toverkrachten bezit. De oude vrouw heeft Rapunzel opgesloten in een hoge torenkamer, zodat alleen zij van Rapunzel’s toverkrachten gebruik kan maken. Maar op een dag ontsnapt Rapunzel.

Deze spannende en leuke jeugdvoorstelling wordt op zondag 26 mei gespeeld met ondersteuning door een gebarentolk. Om een goede plaats te krijgen, zodat je de tolk goed kunt zien, is het belangrijk om even een mail te sturen aan: info@speledonckers.nl. Een tijdige reservering is gewenst. Meer informatie vind je op de website van De Speledonckers.

 

Netwerk- en informatiebijeenkomsten

SWDA – Live Performance
Vrijdag 3 mei, 20:00 – 22:00 uur
Stichting Welzijn Doven Amsterdam (SWDA), Stadhouderskade 89, 1073 AV Amsterdam

Altijd al willen weten hoe een schilderij tot stand komt? Hoe een schilder of tekenaar te werk gaat? Kom kijken en leren bij Timothy de Graaf ‘s ‘Live Performance’ bij SWDA, op 3 mei om 20:00 uur. Iedereen is welkom, doof en horend. Toegangsprijs is € 3,50.  Een Tolk NGT is aanwezig. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van SWDA.

OPCI Huiskamerbijeenkomst
Dinsdag 7 mei, 19:30 – 21:30 uur
Arnhem

Wil je ook wel eens kennismaken met mensen met een CI? Heb je vragen over het gebruik van je CI of overweeg je een CI en wil je meer weten over alles wat daarbij komt kijken? Bezoek dan eens een huiskamerbijeenkomst van OPCI, het Onafhankelijk Platform Cochleaire Implantatie.

Door het hele land organiseert OPCI informele en gezellige huiskamerbijeenkomsten. Onder het genot van een kopje koffie of thee is er alle ruimte om vragen te stellen, CI-ervaringen te delen en informatie te verzamelen. Er is voldoende informatiemateriaal van de diverse CI-leveranciers. Ook is er een schrijftolk aanwezig. Aanmelden kan door een mail te sturen aan: huiskamerbijeenkomsten@opciweb.nl. Na ontvangst van de mail krijg je de adresgegevens toegestuurd. Kijk voor meer informatie op de website van OPCI.

Fodok informatieavond
Dinsdag 14 mei, 20:30 – 22:30 uur
Stichting Fodok, Randhoeve 221, 3995 GA Houten

Op dinsdagavond 14 mei komt Marjan Haasnoot, kindercoach voor dove en slechthorende kinderen, haar ervaringen delen. De informatieavonden die de FODOK in Houten organiseert, zijn gratis voor leden van FODOK en FOSS. Niet-leden betalen € 7,50 voor deelname. Aanmelden voor de avond doe je door een mail te sturen naar info@fodok.nl. Meer informatie op de website van FODOK.

 

Overige activiteiten

SWDA & DovenShoah – Dodenherdenking 4 mei
Zaterdag 4 mei, 19:00 – 22:00 uur
Deaf Memorial, Hortusplantsoen 1018, 1018 TZ Amsterdam

In samenwerking met DovenShoah biedt SWDA  gelegenheid om 4 mei te herdenken. Dat is mogelijk op twee locaties: bij SWDA of bij het Herdenkingsmonument ‘De wereld bleef doof’ (Het Hortus Plantsoen). Vanuit DovenShoah wordt een toespraak gegeven, er wordt een krans gelegd en om 20 uur zal de live-stream van de Nationale Dodenherdenking worden gekeken. Meer informatie en aanmelden via de Facebookpagina van SWDA.

Lieverdjes – Champions League Live: Ajax – Tottenham Hotspur
Woensdag 8. mei, 20:00 – 23:30 uur
Doven Ontmoetingscentrum Amsterdam, Stadhouderskade 89, 1073 AV Amsterdam

Lieverdjes is een gezellige, enthousiaste jongerenclub voor doven in en rond Amsterdam. Lieverdjes organiseert allerlei leuke activiteiten, zoals feestjes, excursies, debatten, voorlichtingsbijeenkomsten en relaxte avonden. Op 8 mei kijken ze samen naar de wedstrijd Ajax tegen Tottenham bij SWDA aan de Stadhouderskade. Je bent om 19:45 van harte welkom. De wedstrijd begint om 21:00. Vergeet je niet om je vrienden mee te nemen? Kijk voor meer informatie en andere activiteiten op de Facebookpagina van Lieverdjes.

Oorigineel Utrecht – Ontdek de Boerderij
Zaterdag 11 mei, 11:00 – 17:00 uur
Boerderij de Boerinn, Mijzijde 6, 3471 GM Kamerik

Oorigineel organiseert activiteiten voor dove en slechthorende kinderen in de leeftijd van 0 tot 16 jaar, maar ook voor kinderen van dove ouders (CODA’s). Op zaterdag 11 mei kun je met je kind (0-12 jaar) een bezoek brengen aan Boerderij de Boerinn. Kosten: € 7,50 inclusief lunch, drinken en iets lekkers. Aanmelden kan tot 5 mei via activiteitenutrecht@oorigineel.nl. Kijk voor meer informatie op de website van Oorigineel.

SH-netwerkbijeenkomst – de Kunst van het Liplezen
Zaterdag 11 mei, 13:30 – 17:00 uur
GGMD voor doven en slechthorenden, Overschiestraat 59, 1062 XD Amsterdam

Welke slechthorende herkent het niet: ‘Je hoort wel iemand praten, maar je verstaat niet wat er gezegd wordt’. Liplezen kan je een steuntje in de rug geven om beter te verstaan. Door liplezen of spraakafzien  kun je beter communiceren met mensen. Logopediste Hanneke Haan van Spraak en Taal Almere vertelt hier meer over bij GGMD voor Doven en Slechthorenden. Belangstelling? Meld je aan bij Marja de Kinderen via marja@slechthorendamsterdam.nl. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van Slechthorend Amsterdam.

Deaf STEM NL – Nederlands Watermuseum
Zaterdag 25 mei, 10:00 – 17:00 uur
Nederlands Watermuseum, Zijpendaalseweg 26-28, 6814 CL Arnhem

Deaf STEM NL organiseert op zaterdag 25 mei een uitje naar het Watermuseum in Arnhem. Een echt doe-museum waar je van alles te weten kunt komen over drinkwater, grondwater, watergebruik in Nederland en de rest van de wereld en dijkbeheer. Ook kun je meedoen aan de Escaperoom Waterproof. Lukt het jou om binnen 60 minuten de codes te kraken en niet nat te worden? Er kunnen maximaal 20 deelnemers mee, dus meld je snel aan door een mail te sturen naar deafstemnl@gmail.com. Deelname kost slechts 5 euro. Kijk ook op de Facebookpagina van Deaf STEM NL.

Jean Couprie Toneel Club
Zondag 26 mei, 11:00 – 15:00 uur
Hilversum

Een gezellige dag toneelspelen voor jongeren tussen de 6 en 21 jaar die NGT spreekt. Kom op 26 mei naar Hilversum (adres volgt na aanmelding) en maak samen met de toneelclub een voorstelling. Opgeven kan door een mail te sturen aan info@jctfonds.nl of een berichtje (WhatsApp of SMS aan 060-28232633. Kosten: 7,50 euro inclusief drinken en lunch. Kijk ook even op de website van het Jean Couprie Toneel.

Vondelgym – sportevenement voor Doven en slechthorenden
Zondag 26 mei, 13:00 – 17:00 uur
Vondelgym Zuid, Eduard van Beinumstraat 110, 1077 ZZ Amsterdam

Op zondag 26 mei organiseert Robin Frings een evenement bij Vondelgym Zuid, speciaal voor doven en slechthorenden. Robin, zelf doof, is personal trainer voor doven en slechthorenden. Hij vertelt dat de drempel voor deze groep vaak erg hoog is om naar een gym of sportvereniging te gaan. Door samen met Vondelgym een evenement te organiseren wil hij een groep van 80 deelnemers een positieve sportervaring geven. Deze dag staat onder meer CrossFit, powerlifting en boksen op het programma. Kijk voor meer informatie op de website van Vondelgym.

 

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Things to do in Amsterdam

 

 

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen

Doof.nl maakt gebruik van cookies.

Doof.nl gebruikt vier soorten cookies.

Lees meer

Deze cookies zorgen ervoor dat de website goed werkt.

Lees meer

Op onze website staan YouTube-filmpjes. Wanneer je deze wilt afspelen, dan moet je de cookies accepteren. YouTube slaat dan cookies op op jouw computer.