Lijmoren

Zoek binnen de infotheek

Navigeer naar...

Resultaten: infotheek / hoorproblemen / lijmoren

Lijmoren

Lijmoren

Lijmoren zijn oren waar te lang teveel vocht in blijft zitten. Dit vocht wordt dik en lijmachtig. Vandaar de naam lijmoren. Lijmoren komen vooral bij jonge kinderen voor.

Symptomen
Lijmoren geven meestal een drukkend gevoel, maar geen pijn. Als het vocht gaat ontsteking kan er wel sprake zijn van hevige pijn. Kinderen met lijmoren horen minder goed en als ze vaak last hebben van lijmoren, kan dat leiden tot taal- en spraakstoornissen.

Over het algemeen geeft een lijmoor geen blijvende schade aan het gehoororgaan. De slechthorendheid van het kind is van tijdelijke aard.

Oorzaken
De oorzaak van lijmoren ligt vaak bij een chronische middenoorontsteking met vochtophoping. Bij een oorontsteking raakt de buis van Eustachius verstopt waardoor het vocht niet weg kan. Als de verstopping enige tijd blijft bestaan, dan wordt het middenoor gevuld met dik, plakkerig vocht. Lijmoren komt vaker voor bij kinderen van ouders die roken en bij kinderen met astma.

Wat is er aan te doen?
Bij de meeste kinderen gaat een lijmoor binnen drie tot zes maanden vanzelf over. Soms blijft het lijmoor echter zo lang aanwezig dat behandeling noodzakelijk is vanwege een spraak- of leerachterstand. Dan wordt er een trommelvliesbuisje geplaatst waardoor er lucht in het middenoor kan komen. Bij sommige kinderen haalt de arts de neusamandel weg.


Bron: Gezondheidsplein.nl en Kennisring.nl

Infotheek

Van oorsuizen tot hyperacusis en van hoortoestel tot trilwekker. In de infotheek vindt u informatie over diverse gehoorgerelateerde onderwerpen.

De informatie is gecategoriseerd in verschillende rubrieken die u aan de linker zijde vindt. Daarnaast kunt u de infotheek ook zoeken op trefwoord.

Tip ons
Mist u bepaalde informatie of heeft u een andere tip? Stuur ons dan een e-mail. We stellen uw tips zeer op prijs.

De redactie heeft de grootst mogelijke aandacht besteed aan de juistheid van alle informatie in de infotheek. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze teksten. Mocht u een onjuistheid constateren, dan kunt u ons dit per e-mail laten weten.