Oorontstekingen
Oorontstekingen komen vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Bij kinderen gaat het vaak om een middenoorontsteking (otitis media), bij volwassen meestal om een uitwendige oorontsteking (otitis externa). Een oorontsteking is ontzettend pijnlijk. Meestal gaat het vanzelf weer over, maar soms is ingrijpen van een arts noodzakelijk.
Ontsteking van de gehoorgang: otitis externa
De gehoorgang begint bij de oorschelp en loopt tot het trommelvlies. Bij een gehoorgangontsteking is de huid van de gehoorgang ontstoken. Normaal wordt deze huid beschermd door oorsmeer, maar hij kan geïrriteerd raken door prikkeling van cosmetische producten, niet goed droogmaken na het zwemmen of douchen, oorpeuteren of verkeerd reinigen met een wattenstaafje.
Mensen met een gevoelige huid hebben eerder last van een geïrriteerde gehoorgang. Ook het dragen van oordopjes of gehoorapparaten kan irritatie geven. Jeuk, krabben en oorpeuteren vergroten de kans op kleine defecten in de huid en dus de kans op ontstekingen. Door een ontstekingsreactie is de huid schilferig, gezwollen en geeft vocht af. Je gehoorgang is pijnlijk, jeukt of geeft een branderig gevoel. En je kan soms minder hoor door de zwelling.
Behandeling en adviezen
Een gehoorgangontsteking kan effectief worden behandeld met oordruppels met corticosteroïden. Soms is het noodzakelijk om de gehoorgang eerst uit te spuiten. Over het algemeen is een gehoorgangontsteking binnen twee tot drie weken genezen. Heb je koorts of pijn? Dan kan het meer zijn dan een ontsteking. In zo’n geval is het goed je huisarts te bellen.
Ontsteking van het middenoor: otits media
Het middenoor is de ruimte achter het trommelvlies met de inwendige gehoorgangen. Het middenoor staat in verbinding met de neus- en keelholte via de buis van Eustachius, waardoor vocht kan worden afgevoerd. Bij een verkoudheid kan deze afvoerbuis door zwelling van de slijmvliezen dicht zitten. Het vocht in het middenoor kan niet meer weg en er volgt een ontstekingsreactie tegen het virus of de bacteriën. Pus en vocht hopen zich op achter het trommelvlies.
De druk op het trommelvlies neemt hierdoor toe en dit geeft stekende, scherpe oorpijn. Je krijgt koorts en wordt misschien tijdelijk slechthorend. Bij een volwassene geneest een middenoorontsteking meestal spontaan na ongeveer tien dagen. In sommige gevallen wordt antibiotica voorgeschreven om het genezingsproces te versnellen.
Middenoorontsteking bij kinderen
Zo’n 80% van de kinderen onder de 5 jaar heeft een of meerdere keren een oorontsteking gehad door virussen of bacteriën. Meestal zijn ze daarbij ook verkouden en hebben ze koorts. Ze hebben zeurende, hevige en/of stekende oorpijn en slechthorendheid. Peuters krijgen soms bijkomend buikpijn. Baby’s drinken slecht, zijn ’s nachts onrustig en grijpen letterlijk naar hun oortje.
Als er te veel vocht in het oor zit en de druk op het trommelvlies te groot wordt, kan er spontaan een scheurtje ontstaan. Het ontstekingsvocht loopt dan naar buiten (loopoor) en de pijn neemt af. Het trommelvlies groeit binnen een paar weken vanzelf weer dicht. De middenoorontsteking zelf geneest meestal spontaan. Na een dag of drie is de ergste pijn over. Kinderen mogen paracetamol tegen de pijn.
Hoe kun je oorpijn verzachten?
Oorpijn is vaak een heftige, stekende pijn. Paracetamol is een ‘vriendelijke’ pijnstiller die goed werkt bij oorpijn, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Je kunt ook voor het slapen gaan een druppeltje warme sla- of amandelolie in het oor laten lopen en afdekken met een watje. Je gebruikt hiervoor gewone olie die je met een pipetje kunt aanbrengen in de gehoorgang.
Als de oorpijn wordt veroorzaakt door een verstopte gehoorgang kun je de propjes oorsmeer zacht maken door ze enkele dagen met olie te druppelen. De huisarts kan de propjes dan makkelijker verwijderen.
In verband met infectiegevaar moet je bij het gebruik van alle oordruppels eerst zeker weten of het trommelvlies niet beschadigd is. Anders wordt het een nog grotere woekerplaats van bacteriën. Bij terugkerende klachten kan het plaatsen van trommelvliesbuisjes door de kno-arts eventueel uitkomst bieden.
Bron: 101 vragen over horen, Doof of zo? Wegwijzer bij gehoorverlies en Gezondheidsnet.nl