Nieuws

Doofblindenonderwijs Nederland 50 jaar

Doofblindenonderwijs Nederland 50 jaar

Afgelopen vrijdag 26 oktober vierde Kentalis het bestaan van vijftig jaar doofblindenonderwijs in Nederland. In 1962 startte de doofblindenschool Kentalis Rafaël met vier leerlingen in Sint Michielsgestel en vandaag behoort het Nederlandse onderwijs aan doofblinden tot een van de beste ter wereld.

Tot 50 jaar terug was er geen aparte voorziening voor mensen met doofblindheid in Nederland. Zij leefden een vaak geïsoleerd bestaan in een doven- of blindeninstituut. Om te voorzien in de specifieke zorg voor deze mensen, startte de doofblindenschool Kentalis Rafaël in Sint Michielsgestel in 1962 met onderwijs aan vier doofblinde leerlingen. Inmiddels heeft Kentalis in Zoetermeer, Haren en Sint-Michielsgestel scholen voor leerlingen met doofblindheid.

Geef doofblind kind een kans
Rafaël-medewerkers ontwikkelden gedurende de afgelopen vijftig jaar een eigen leermethode voor doofblinde leerlingen. Met als belangrijkste opbrengst dat het onderwijs kinderen in Nederland een kans geeft, die anders moeizaam of nauwelijks tot ontwikkeling kunnen komen. De huidige teamleider Piet Wientjes zegt het treffend: 'Door ons onderwijs hopen wij te bereiken dat zij een goed leven kunnen leiden, dat ze tot interactie met mensen om hen heen komen, dat ze leren grip te krijgen op hun omgeving en dat ze eigen keuzes maken.'

Wat kun je een doofblinde leerling leren?
Veel mensen vragen zich af: wat kun je een doofblinde leerling eigenlijk leren? Bij Kentalis zien we dat het verschil in mogelijkheden heel groot is. Sommige mensen met doofblindheid ontwikkelen zich slechts beperkt, terwijl anderen zelfstandig kunnen wonen en een baan hebben. Door onderzoek, internationale samenwerking en ICT-toepassingen, zoals tablets en smartphones, groeien de mogelijkheden van doofblinde mensen.

Beste ter wereld
Momenteel behoort het doofblindenonderwijs in Nederland tot een van de beste ter wereld. En Nederland is het enige land ter wereld met een leerstoel doofblindheid, in 2008 door Kentalis ingesteld aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Speciaal voor deze feestelijke gelegenheid, zijn de ontwikkelingen in het doofblindenonderwijs vanaf 1962 gebundeld in een jubileumboek. Bestuurslid Henk Bakker presenteerde dit boek vrijdag. U kunt het nu gratis downloaden via www.kentalis.nl.

Advertentie

Reacties

Theatertour

Chez Brood

Chez Brood

 • Plaats: Tilburg
 • Datum: 1 juni 2016
VELDEKE LAEFTJ!!!

VELDEKE LAEFTJ!!!

 • Plaats: Weert
 • Datum: 4 juni 2016
Jan ter Meulen

Jan ter Meulen

 • Plaats: Den Haag
 • Datum: 5 juni 2016
OLYMPIA DANST IN DE TAMBOER

OLYMPIA DANST IN DE TAMBOER

 • Plaats: Hoogeveen
 • Datum: 11 juni 2016
Alle mensen verzamelen, Emilio Guzman

Alle mensen verzamelen, Emilio Guzman

 • Plaats: Venlo
 • Datum: 22 september 2016
The Sunshine Boys

The Sunshine Boys

 • Plaats: Eindhoven
 • Datum: 30 september 2016


Nieuwsbrief van Doof.nl

Meld u nu direct aan!

Gezond gehoor

Het eerste tijdschrift in Nederland over geluid, gehoor en gehoorproblemen.

/