Zoetermeer heeft een doofvriendelijk stembureau

16-05-2019 algemeen , opmerkelijk , samenleving & maatschappij

Tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement van aanstaande donderdag 23 mei, is er in Zoetermeer voor het eerst een doofvriendelijk stembureau. Het stembureau zal worden bemand door dove personen en horende personen die gebarentaalvaardig zijn. Voor de zekerheid zijn er de hele dag ook tolken Nederlandse Gebarentaal aanwezig.

Al jaren kunnen bewoners stemmen op het Gebarenplein van WeZoDo, de Stichting Welzijn & Zorg Doven. Het stembureau werd echter nog niet eerder door doven bemand.

Gebarenplein

Het idee voor een doofvriendelijk stembureau kwam van Wilfred van der Pluijm, medewerker Public Relations van WeZoDo. De gemeente vond het een goed initiatief en gaf haar goedkeuring. ‘Het was belangrijk om geschikte mensen te vinden en dat is gelukt,’ zegt Wilfred.

Op donderdag 23 mei kan er dus volledig in gebarentaal worden gecommuniceerd op het Gebarenplein. Een stembureau dat compleet bemand wordt door doven en gebarentaalvaardige horenden, is uniek in Nederland. ‘Het Gebarenplein is overigens voor iedereen goed bereikbaar en ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers,’ vertelt Wilfred. ‘En na het stemmen kun je voor versnaperingen terecht aan onze bar.’

Over stichting WeZoDo

Stichting WeZoDo is een regionale stichting, die volledig wordt gedragen door vrijwilligers. Het doel van WeZoDo is het behartigen van belangen van doven en slechthorenden in alle gradaties. WeZoDo streeft naar een maatschappij waarin auditief beperkten dezelfde rechten, verantwoordelijkheden, mogelijkheden en levenskwaliteit hebben als ieder ander mens. Dit doet de stichting door de positie van mensen gehoorproblemen te verbeteren en voorlichting te geven over het leven met een gehooraandoening. Ook biedt WeZoDo de gelegenheid elkaar te ontmoeten. WeZoDo organiseert uiteenlopende activiteiten die bijdragen aan een moderne participatiesamenleving.

Kijk voor meer informatie op de website van WeZoDo


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen