Betaalt je zorgverzekeraar ook in 2019 je hoortoestel?

31-12-2018 algemeen , gezondheidszorg , hooroplossingen

Heb je een (nieuw) hoortoestel nodig? Dan wil je natuurlijk weten wie dat gaat betalen. Jijzelf, of vergoedt je zorgverzekeraar je gehoorapparaat? En heb je een aanvullende zorgverzekering nodig?

Vergoeding van je hoortoestel

Volwassenen krijgen ook in 2019 vanuit de basiszorgverzekering 75% van de aanschafprijs van een nieuw hoortoestel vergoed. Als een kind tot 18 jaar dit hulpmiddel nodig heeft, dan wordt het volledig betaald. Dit geldt voor elke basiszorgverzekering. In de wet staat dat de inhoud van de basisverzekering bij alle verzekeraars gelijk moet zijn. Ook als je hebt gekozen voor de goedkoopste basisverzekering, zit je goed.

Volwassenen betalen dus altijd zelf 25% van de aanschafprijs van dit hulpmiddel. Wil je deze eigen bijdrage liever niet betalen? Misschien krijg je vanuit je aanvullende zorgverzekering het bedrag dat je zelf moet betalen (gedeeltelijk) terug. Het is goed om te weten dat de kosten van een hoortoestel meetellen voor het verplichte eigen risico. In 2019 is dat €385.

Voorwaarden voor vergoeding

Om voor de vergoeding van 75% in aanmerking te komen, moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen. Ten eerste moet je naar een audicien gaan waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Ga je liever naar een andere audicien? Dan betaalt je verzekeraar niet 75% van de kosten van je hoortoestel, maar minder. Ten tweede hebben veel zorgverzekeraars de voorwaarde dat je een hoortoestel uit je eigen categorie kiest. De mate van je gehoorverlies bepaalt in welke categorie je valt.

Ben je bijvoorbeeld in categorie 2 ingedeeld, maar valt je keuze op een duurder hoortoestel uit een hogere categorie? Dan moet je het verschil zelf betalen of je krijgt zelfs helemaal niets. Kun je duidelijk maken waarom je vindt dat je een toestel uit een hogere categorie nodig hebt? Dan kan de audicien een extra zorgaanvraag bij je zorgverzekeraar indienen. Overigens geldt dit ook als een duurder gehoorapparaat niet medisch noodzakelijk is.

Niet-gecontracteerde audiciens en je basisverzekering

De soort basiszorgverzekering heeft ook invloed op je vergoeding. Stel dat je naar een niet-gecontracteerde audicien gaat en een natura basisverzekering hebt. Dan krijg je bij de meeste zorgverzekeraars maximaal 80% van de 75% van de kosten vergoed. Dit berekent je zorgverzekeraar zelf op basis van de gemiddelde gecontracteerde tarieven. Ga je naar een niet-gecontracteerde audicien en heb je een restitutie basisverzekering? Dan betaalt je zorgverzekeraar 75% van het marktconforme tarief. Dit tarief bepaalt de zorgverzekeraar zelf.

Hoe zit het met je aanvullende verzekering?

In bepaalde gevallen vergoedt je aanvullende verzekering je eigen bijdrage van 25%, of een deel daarvan, voor de aankoop van je nieuwe hoortoestel. Check van te voren wel of dat alleen geldt als je naar een gecontracteerde audicien gaat. Denk je dat jouw aanvullende zorgverzekering geen hoortoestellen vergoedt? Kijk dan even bij de categorie hulpmiddelen. Dit is ook belangrijk om te weten als je binnenkort nog andere hulpmiddelen nodig hebt. De maximale vergoeding is vaak voor alle hulpmiddelen samen.

Niet alleen de premies, maar ook de vergoedingen en voorwaarden van aanvullende verzekeringen lopen dus flink uiteen. Je kunt via een vergelijkingssite checken hoe het zit met de vergoeding van hoortoestellen bij de verschillende (aanvullende) zorgverzekeringen.

Bron: Pricewise


Reacties

Er zijn 2 reacties Bekijk

Nico

Het heet niet voor niets basisverzekering. Vergoeding is voor een adequaat toestel. Dwz 80% van de draagomstandigheden. Laat die 20% nu vaak die omstandigheden zijn waar een optimaal toestel de oplossing biedt.
Bij een enkele verzekering mag een optimaal toestel aangeschaft worden met behoud van de vergoeding. Soms is het zelfs aantrekkelijker geheel zelf te betalen en af te trekken van de belasting.

Johan

Audiologisch centrum kost jou ongeveer 250 euro voor hoorapperaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen