Is dit nieuwe medicijn de remedie tegen tinnitus?

01-07-2019 gezondheidszorg , onderzoek & wetenschap , opmerkelijk

Amerikaanse wetenschappers hebben een medicijn ontwikkeld dat de basis kan leggen voor de genezing van tinnitus. De pil werd getest op muizen en bleek succesvol. De wetenschappers hebben goede hoop dat het medicijn kan leiden tot een gentherapie die ook bij mensen effectief ingezet kan worden om tinnitus te voorkomen.

Rond de één miljoen mensen in Nederland hebben last van een piep in hun oor. Deze piep is soms zo aanwezig, dat het stress, slaapstoornissen, angst en depressie veroorzaakt. Tot nu toe is er geen werkend medicijn bekend waarmee de tinnitus kan worden genezen.

Molecuul

Een team van Amerikaanse wetenschappers publiceerde afgelopen maand echter een studie in het tijdschrift PLOS Biology, waarin ze een molecuul in de hersenen aanwijzen als oorzaak van tinnitus. Het molecuul, TNF-A (tumor necrose factor alpha), verstoort de communicatie tussen neuronen, wat weer zorgt voor het waarnemen van een nare piep in het oor. Het blokkeren van dit molecuul bleek bij muizen een effectieve manier om tinnitus te voorkomen.

Lange weg

Hoewel het medicijn een positief effect had op de geteste dieren, benadrukken de onderzoekers dat de potentiële negatieve effecten ervan op mensen nog grondig onderzocht moeten worden. ‘Het is altijd een lange weg van dierproeven tot de behandeling van een ziekte bij mensen,’ zegt één van de onderzoekers. ‘We hopen dat onze bevindingen een kleine stap zijn op weg naar het beter begrijpen van tinnitus.’

Bron: MetroUK


Reacties

Er zijn 10 reacties Bekijk

Hoe wisten de wetenschappers dat de muizen last hadden van een piep in hun oren?

En hoe wisten ze later dat de muizen (na het innemen van de pil) geen last meer van hadden van de piep

Piep zei de muis?
😃

Beantwoord
Truus

Dat is voor mij ook een vraag!!!!!!!!! een muis met tinnitus?

De lichaamswerking en -functies van mensen en muizen komen sterk overeen. Van mensen is bekend dat ze hoe dan ook last krijgen van een piep in hun oren als ze lange tijd worden blootgesteld aan te hard geluid. Bij muizen is dit hetzelfde en dit werd bevestigd door specifiek gedrag van de muizen, het stresshormoon in hun lichaam en andere kenmerken die mensen met tinnitus ook vertonen. Na toediening van het medicijn namen deze klachten bij de muizen af.

Elma

Klinkt hartstikke goed, maar aangezien er zoveel oorzaken zijn voor tinnitus, lijkt het me heel ingewikkeld. Ik heb bijv. tinnitus door een beschadigde gehoorzenuw en ik vraag me af of een molecuul in de hersenen hier iets mee te maken heeft.

Beantwoord
Truus

Het is inderdaad raar hoe je kan weten dat die muis tinnitus heeft en na het toedienen van deze pil de tinnitus weg is,toch blijven heel veel mensen hopen zoals mijn man dat er iets gaat gevonden wordt dat deze afschuwelijke tinnitus de wereld uit geholpen gaat worden !!!!
Hoop doet leven!!!!!!!

Beantwoord
Truus

Je kunt het gerust een zegen noemen als deze pil zou helpen tegen tinnitus!!!!!!!!!

Tjally de Rijke

Oh, dit zou fijn zijn. Ik geef mijzelf aan als proefpersoon, als dit ooit nodig mocht zijn!

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen