Is dit nieuwe medicijn de remedie tegen tinnitus?

01-07-2019 gezondheidszorg , onderzoek & wetenschap , opmerkelijk

Amerikaanse wetenschappers hebben een medicijn ontwikkeld dat de basis kan leggen voor de genezing van tinnitus. De pil werd getest op muizen en bleek succesvol. De wetenschappers hebben goede hoop dat het medicijn kan leiden tot een gentherapie die ook bij mensen effectief ingezet kan worden om tinnitus te voorkomen.

Rond de één miljoen mensen in Nederland hebben last van een piep in hun oor. Deze piep is soms zo aanwezig, dat het stress, slaapstoornissen, angst en depressie veroorzaakt. Tot nu toe is er geen werkend medicijn bekend waarmee de tinnitus kan worden genezen.

Molecuul

Een team van Amerikaanse wetenschappers publiceerde afgelopen maand echter een studie in het tijdschrift PLOS Biology, waarin ze een molecuul in de hersenen aanwijzen als oorzaak van tinnitus. Het molecuul, TNF-A (tumor necrose factor alpha), verstoort de communicatie tussen neuronen, wat weer zorgt voor het waarnemen van een nare piep in het oor. Het blokkeren van dit molecuul bleek bij muizen een effectieve manier om tinnitus te voorkomen.

Lange weg

Hoewel het medicijn een positief effect had op de geteste dieren, benadrukken de onderzoekers dat de potentiële negatieve effecten ervan op mensen nog grondig onderzocht moeten worden. ‘Het is altijd een lange weg van dierproeven tot de behandeling van een ziekte bij mensen,’ zegt één van de onderzoekers. ‘We hopen dat onze bevindingen een kleine stap zijn op weg naar het beter begrijpen van tinnitus.’

Bron: MetroUK


Reacties

Er zijn 38 reacties Bekijk

Don

Ik geef me op als proefkonijn, ik heb het nu 3 jaar gekregen van een burn-out. het is een hel ik kan niet werken door de vermoeidheid ik vermijd het openbaar zoveel mogelijk omdat ik geen gesprek kan volgen door de helse piep in mijn oren en krijg zware depressies deze ziekte maakt levens kapot.
Het word ook erg onderschat door mensen omdat ze niet begrijpen wat je doormaakt.

Lecok

Bij mij is de tinnitus onleefbaar geworden .
Nu neem ik reparil 20 mg en 1mg rivotril ,dit 2 keer per dag om 11hoo smorgens en savons om 20hoo.
Het suisen blijft maar is dragelijker ;zonder dit zou het onmenselijk zijn ,niet meer leefbaar .
Mijn tinnitus zonder medicatie is 8 op 10.Grts Carl

Hoe wisten de wetenschappers dat de muizen last hadden van een piep in hun oren?

En hoe wisten ze later dat de muizen (na het innemen van de pil) geen last meer van hadden van de piep

Piep zei de muis?
😃

Beantwoord
Truus

Dat is voor mij ook een vraag!!!!!!!!! een muis met tinnitus?

De lichaamswerking en -functies van mensen en muizen komen sterk overeen. Van mensen is bekend dat ze hoe dan ook last krijgen van een piep in hun oren als ze lange tijd worden blootgesteld aan te hard geluid. Bij muizen is dit hetzelfde en dit werd bevestigd door specifiek gedrag van de muizen, het stresshormoon in hun lichaam en andere kenmerken die mensen met tinnitus ook vertonen. Na toediening van het medicijn namen deze klachten bij de muizen af.

Elma

Klinkt hartstikke goed, maar aangezien er zoveel oorzaken zijn voor tinnitus, lijkt het me heel ingewikkeld. Ik heb bijv. tinnitus door een beschadigde gehoorzenuw en ik vraag me af of een molecuul in de hersenen hier iets mee te maken heeft.

Beantwoord
Truus

Het is inderdaad raar hoe je kan weten dat die muis tinnitus heeft en na het toedienen van deze pil de tinnitus weg is,toch blijven heel veel mensen hopen zoals mijn man dat er iets gaat gevonden wordt dat deze afschuwelijke tinnitus de wereld uit geholpen gaat worden !!!!
Hoop doet leven!!!!!!!

Beantwoord
j brouwer

gebruik cinufoce tabletten
ik bent er bijna van af het word een stuk minder
maar let op het kost tijd
het begon half april 2015 en we zijn nu dec 2019
ik bent 99 procent vanaf
nog klein beetje geluid in mijn oren
maar ik bent wel ruim potje 20 gepaseert
tabletten van avogel

Truus

Je kunt het gerust een zegen noemen als deze pil zou helpen tegen tinnitus!!!!!!!!!

Tjally de Rijke

Oh, dit zou fijn zijn. Ik geef mijzelf aan als proefpersoon, als dit ooit nodig mocht zijn!

Beantwoord
Harrie

Er bestaan al TNF-A blokkers die worden ingezet als 3e lijns middel tegen reuma. Bijwerkingen kunnen behoorlijk zijn. Toch lijkt het me behoorlijk veilig om een onderzoek op mensen te doen met deze middelen om te kijken of ze tinnitus verminderen. Of denk ik dan te simpel?

Beantwoord
lena

Heb de moed al bijna op gegeven
Waarom duurt dit zolang voor ze iets vinden
Ben zowat gek aan het worden
Ze geven ook steeds maar valse hoop
Ze moeten beter hun best doen om zo’n pil uit te vinden 🤢

Ik hoop dat er in daad wat aangedaan wordt ik wordt er gek van ! slapen gaat heel slecht . dus kom op met die pil .
Voor alles hebben ze iets en voor de Tinnitus is er niets .je moet er maar mee leren leven krijg je als antwoord.
Te gek voor woorden .

SC

We weten het beoogde effect. Weten we ook wat van de werking van die pil? Waarop wordt ingegrepen? Wat heeft dat voor gevolgen voor functies die meegegrepen worden?

Beantwoord
Rick

Hallo allemaal,

Ik heb ook tinnitus, bij mij zit het alleen in mijn rechteroor wat klinkt als een licht piepgeluid. Gelukkig heb ik het niet zo erg en meestal valt er aardig mee te leven behalve op sommige momenten (tijdens stress e.d.) in stille ruimtes. De ene keer is het ook erger dan de andere keer, ik vermoed dat stress, weinig slaap, ongezonde voeding en een slechte lichamelijke conditie de tinnitus erger kunnen maken.

Rust, gezond leven en acceptatie zijn dan ook de sleutelwoorden bij dit symptoom. Daarnaast schijnt neuro-modulatie effectief te zijn, hierbij wordt het tinnitus geluid nagebootst en wordt als het ware het auditieve gedeelte in het brein ge-herprogrammeerd zodat het geluid minder wordt of zelfs verdwijnt. Beter Horen (Audicien) hanteert bijv. deze behandels-wijze maar de kosten zijn hoog en helaas (volgens mij) wordt dat nog niet vergoed door de zorgverzekeraar. Buiten dat werkt het niet bij elke vorm van tinnitus.

Als de oorzaak van tinnitus een slechte doorbloeding in het oor is zou Pycnogenol mogelijk kunnen helpen, aangezien dit middel de doorbloeding bevorderd.

Er is een dokter op YouTube die beweert een effectieve methode te hebben tegen een bepaalde vorm van tinnitus door het inhaleren van Vicks (je kent het wel van vroeger) Zoek maar op YouTube op Vicks Tinnitus dan vind je het vast. Geen idee of het werkt maar lijkt me vrij onschuldig en is het proberen waard.

De laatste behandeling is ingrijpend en niet zonder risico, dat is een operatie waarbij ze een elektrode in het brein plaatsen die de hersen-signalen verstoren die het geluid veroorzaken. Volgens mij wordt dit niet in Nederland toegepast, mischien in het buitenland maar eerlijk gezegd zou ik me er niet heel snel aan wagen, alleen als laatste redmiddel als je er heel veel last van hebt!

Maar zoals altijd kun je als eerste het beste naar je huisarts gaan, die kan je eventueel doorverwijzen naar een KNO arts of neuroloog mocht de huisarts de oorzaak van de tinnitus niet kunnen vinden.

Ik wens iedereen veel sterkte toe! Besef dat je niet alleen bent en dat er genoeg mensen zijn die dit vreselijke geluid horen. Dus zoek een balans tussen er over praten en anderzijds zoveel mogelijk te genieten van het leven dan raakt de tinnitus ook meer naar de achtergrond.

Beantwoord

Dank je wel voor je uitgebreide reactie, Rick! Wat het beste werkt is voor iedereen verschillend, dus zelf op zoek gaan naar datgene wat het beste werkt lijkt vooralsnog inderdaad de beste oplossing.

Wanner komt die pil nu
Zit al in een burn out door mijn tinnitus
En je hoort niks meer van die pil die ze dachten gevonden te hebben

Beantwoord
Rosaleen

Ik heb het ook. En ergens zit er iets raars aan (denk ik…). In 2010 te dicht bij de boxen van een hardrockband gestaan. De dag erna voelde ik al dat het ergens mis zou kunnen zijn (Goed mis dus). Na dat concert alles vermeden (FF. z/w gezegd) wat zelfs maar op geluid leek. En tot en met zomer dit jaar, ergens toch niet erg veel last gehad, buiten het feit wel dat ik met mijn linkeroor nadat concert minder hoorde. Maar sinds de zomer van 2019, na zo’n 9 jaar dus met regelmaat last van een zwaar suizend geluid.
Het gehoor zal ik niet terugkrijgen (Ga ik vanuit). Maar het zou wel mooi zijn als dat suizen en ruisen in mijn linkeroor opgelost kon worden.

Beantwoord
Maria

Zucht, ik lijdt al 30 jaren aan ’n zware tinnitus en ben ook nog doof geboren! Nooit stilte en altijd zoveel kabaal in m’n hoofd pff. Die pil geloof ik pas als die er zijn. Zou mooi zijn.

Beantwoord
j brouwer

gebruik cinufoce tabletten
ik bent er bijna van af het word een stuk minder
maar let op het kost tijd
het begon half april 2015 en we zijn nu dec 2019
ik bent 99 procent vanaf
nog klein beetje geluid in mijn oren
maar ik bent wel ruim potje 20 gepaseert
tabletten van avogel

Beantwoord
SC

Kan je overtypen wat er in de cinuforce zit? Daar ben ik wel benieuwd naar.

Coby

Op ervaringrijk Stichting Hoormij las ik dat iemand van zijn piep afkwam door het slikken van Super gingko complex.
Ik slik biobiloba. Ben een beginneling.
Heb ruis vanaf de Kerst.

Beantwoord
Eef

Ik vind ook dat deze aandoening onderschat wordt, heb nu ook al 5 of 6 jaar continu harde hoge piep hoor. Gehoorapparaten geprobeerd niets helpt het is een verschrikking, ik kan s’nachts gewoon niet meer slapen, moet de televisie aanlaten niet normaal, en ik merk dat ik er steeds depressiever van wordt, en ik vind dat je als patiënt te vaak het bos in wordt gestuurd. Mensen kun je niet uitleggen hoe het is en er is dan ook weinig begrip helaas. Mijn vreugde in het leven is een stuk minder, en ja ik heb wel eens gedacht ik ben er klaar mee ik kan niet meer!! Maar wil dat niet maar weet dat ik langzaam gek aan het worden ben echt waar. Help help help

Beantwoord
Angela

Ik zou absoluut bereid zijn om als proefpersoon te fungeren. Ongeacht de mogelijke bijwerkingen. Ik heb sinds een probleem met mijn evenwichtsoorgaan 10 jaar geleden gehoorverlies en zwaar tinnitus. Mijn gehoor neemt onverklaarbaar steeds verder af, wat dus de tinnitus steeds meer naar de voorgrond brengt. Het enige war ik momenteel zeker weet is dat de finnitus steeds erger zal worden. Ik heb alle eventuele bijwerkingen over voor een moment stilte.

Beantwoord
SC

Weet waar je om vraagt… Stel dat je dan méér evenwichtsproblemen krijgt of ook blind wordt. Je wordt vast niet gelukkig als ze iets doen waardoor je schildklierfunctie onderdrukt wordt (kan tot depressies leiden).
Wat je schrijft doet me een beetje aan de ziekte van Ménière denken, bijvoorbeeld een a-typische variant.

Ik vraag me af of er niet per individu bekend is, wat de oorzaak is en welke omstandigheden het erger maken. Waarschijnlijk is niet stilte het doel van de medicatie maar verlichting. Ergens op deze site staat een artikel over door het oor zelf geproduceerde geluiden. Dat zou misschien ook een bron of een uitgangspunt kunnen zijn voor tinnitus èn het besteken misschien dat er geen stilte bestaat. .

En dan geen gezwam over conversiestoornis o.i.d. Het lijkt wel alsof we 100 jaar terug in de tijd gaan, met die opleving van verklaringen dat ervaringen die niet in het boekje staan /dus/ van psychosomatische oorzaak zijn.

Judith

Is er al meer bekent over dit medicijn?
Ik ben 23 en heb sinds mijn 16e tinnitus het word met de jaren erger en ik kan nu al niet meer een normaal leven lijden ik vind het vreselijk er moet hier toch iets voor komen als er 1 miljoen mensen (alleen al in Nederland) tinnitus heeft. Zou een hoop depressies en angst klachten schelen

Beantwoord
Olav

De stap van dierproeven naar medicijnen bij fe apotheek duurt minimaal 10 jaar. Behalve bij Covid19 dan he….
Ondertussen lees ik in deze reacties een hoop gebrek aan kennis!
Lees eerst een boek Eerste Hulp Bij Tinnitus, of als je liever niet leest: eHealth module Eerste Hulp Bij Oorsuizen: controle over Tinnitus van Therapieland. Dan weet je iig waar je wel en vooral niet moet wezen.

Beantwoord
Mandy

Pycogenol is voor veel dingen goed.
Dus proberen is altijd de moeite waard
Maar klopt dat ze niks op tinitus hebben snap ik nog steeds niet
Roepen allemaal maar stress.
Bullshit

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen

Doof.nl maakt gebruik van cookies.

Doof.nl gebruikt vier soorten cookies.

Lees meer

Deze cookies zorgen ervoor dat de website goed werkt.

Lees meer

Wij gebruiken programma's die het gedrag van bezoekers op onze website volgen, zoals Google Analytics.

Lees meer

Op onze websites staan YouTube-filmpjes. Wanneer je deze wilt afspelen, dan moet je de cookies accepteren. YouTube slaat dan cookies op op jouw computer. Daarnaast hebben we een cookie van Facebook, Twitter en Instagram op onze website staan. Dat betekent dat deze sociale media je op onze website kunnen volgen. Op onze website vind je advertenties. Google kan bekijken welke advertenties jij ziet.