Slechte voeding in vroege kindertijd kan gehoorverlies veroorzaken

24-10-2018 gezondheidszorg , onderzoek & wetenschap

Mensen die als baby’s en peuters slecht of te weinig aten, hebben twee keer zoveel kans op gehoorverlies als mensen die als kind een gezond voedingspatroon hadden. Volgens Amerikaans onderzoek schaadt slechte voeding de ontwikkeling van de auditieve functies, waardoor het risico op gehoorverlies groter wordt.

Volgens het onderzoek kan ondervoeding leiden tot groeistoornissen, die op hun beurt de ontwikkeling van de oren en het gehoorvermogen kunnen schaden.

Effecten van voeding

De effecten van voeding zijn al voor de geboorte van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de auditieve functies van de mens. Als een (ongeboren) kind wordt blootgesteld aan korte, hevige periodes van ondervoeding, neemt de gevoeligheid voor o.a. infecties in het oor toe. De onderzoekers stellen dat een beschadigde binnenoorontwikkeling als gevolg van ondervoeding een verhoogd risico op gehoorverlies kan veroorzaken.

‘Gehoorverlies is een zware last voor de volksgezondheid,’ zegt Keith West Jr., hoofdonderzoeker van de studie en professor aan de International Health Bloomberg School in de VS. ‘Maar niet iedereen realiseert zich dat. Ons onderzoek toont aan dat interventies op het gebied van voeding in de vroege kinderjaren gehoorverlies kunnen voorkomen.’

Over de studie

Het onderzoek werd van 2006 tot 2008 uitgevoerd in Nepal. Voor de studie werd het gehoor van meer dan 2200 jongvolwassenen getest die tussen 1989 en 1991 hadden meegedaan aan een voedingsonderzoek.

De studie Early childhood undernutrition increases risk of hearing loss in young adulthood in rural Nepal werd gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Bronnen: Hear-it en NewsWise

 


Reacties

Er is 1 reactie Bekijk

SC

Yup. Wie zwanger wil gaan worden, moet alvast beginnen met foliumzuur en vitamine B-complex. Maar met de foliumzuur moet gestopt worden voor de laatste zwangerschapsmaanden, omdat er anders verhoogde kans op allergieën is. Het begint een hele wetenschap te worden voor de gewone burger, waar vroeger het ene na het andere kind geproduceerd werd ondanks roken en drinken. Overmatig drinken was wel berucht wegens verhoogde kans op debiliteit. Kort door de bocht heette het, dat kinderen in dronkenschap verwekt hier grote kans op hadden.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde artikelen