Kunnen planten horen?

02-01-2018 onderzoek & wetenschap

Groeien je planten sneller als je tegen ze praat? Mensen met groene vingers zullen dit wellicht beamen, maar voor wie het onzin vindt hebben onderzoekers een wetenschappelijk antwoord: planten kunnen ook geluid opvangen en interpreteren.

Australische wetenschappers lieten erwtenplantjes groeien in een bloempot die eruitziet als een omgekeerde Y. In het ene pootje van de Y was het geluid van stromend water te horen. In het andere pootje bleef het stil. De plantjes konden vervolgens ‘kiezen’ in welke richting ze hun wortels lieten groeien. Wat bleek? De erwten gingen allemaal het geluid van het stromende water achterna.

Ook andere onderzoeken wijzen erop dat er planten zijn die wel degelijk kunnen horen. Zo is bekend dat sommige planten extra afweerstoffen aanmaken als ze worden blootgesteld aan het geluid van aan blaadjes knagende insecten. Ook zijn er bloemen die bij het horen van bijengezoem extra pollen afgeven, zodat de bij ze kan verspreiden.

Planten hebben dus een manier waarop ze geluid ontvangen en interpreteren. Vermoedelijk gaat het om organen met een minuscule haarachtige structuur die de geluidstrillingen waarnemen en een reactie in gang zetten. Hoe het precies werkt, is nog niet helemaal duidelijk. Maar blijf voor de zekerheid maar lief tegen je planten praten.

Bron: KIJK Magazine


Reacties

Er zijn nog geen reacties Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tags