Nieuws

Implantaat verbetert sociale ontwikkeling dove kinderen

Implantaat verbetert sociale ontwikkeling dove kinderen

Een gehoorimplantaat bij dove kinderen zorgt voor een betere sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen met een CI zijn even empathisch als horende kinderen en zijn ook in dezelfde mate in staat zijn om andermans intenties te begrijpen.

Passende begeleiding blijft wel noodzakelijk, want ondanks hun implantaat hebben dove kinderen met een Cochleair Implantaat (CI) toch vaak een taalachterstand en zeker in rumoerige situaties kunnen ze lang niet alles verstaan. Ook de toon waarop iets gezegd wordt ontgaat deze kinderen vaak, terwijl dit wel de emotionele lading van een boodschap bepaalt. Ze zijn daardoor minder goed in staat om andermans gedrag te voorspellen. Dat concludeert Ontwikkelingspsycholoog Lizet Ketelaar, die woensdag 4 juni promoveerde aan de Universiteit van Leiden.

In Nederland worden elk jaar 150 tot 200 kinderen geboren met een gehoorverlies. Kinderen die helemaal doof zijn, of in zeer ernstige mate slechthorend, krijgen tegenwoordig vaak een cochleair implantaat (CI).

Dit artikel is gebaseerd op een artikel van de Dagelijkse Standaard. Lees het volledige artikel.

Luister ook naar de radio-uitzendig Dove kinderen horen weer dankzij implantaten van Radio Een Vandaag met Lizet Ketelaar.

Advertentie

ReactiesNieuwsbrief van Doof.nl

Meld u nu direct aan!

Gezond gehoor

Het eerste tijdschrift in Nederland over geluid, gehoor en gehoorproblemen.

/